В Україні почала з’являтись позитивна судова практика щодо захисту прав незаконно мобілізованих осіб

З’явились перші судові прецеденти про визнання незаконними дій військкоматів щодо мобілізації осіб, які відповідно до ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягали мобілізації.

 

16.08.2022 11:40 2146

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Так, одним із адміністративних судів України було задоволено позов вже військовослужбовця, яким він просив визнати незаконними та скасувати наказ про його призов на військову службу по мобілізації та направлення для проходження військової служби до військової частини та наказ по військовій частині про проходження військової служби.

Як на підставу своїх вимог чоловік посилався на те, що він є науковим працівником закладу вищої освіти, має науковий ступінь, а також був заброньованим за навчальним закладом.

Однак, військкомат проігнорував вказані обставини і незаконно його мобілізував та направив на проходження військової служби.

Тому, позивач вимагав визнати його призов за мобілізацією незаконним.

Військкомат звичайно ж все заперечував. Вказував на те, що позивачем не було надано будь-яких підтверджуючих документів про наявність у нього підстав для надання відстрочки, скарг та заяв на стан свого здоров’я не заявив, рішенням військово-лікарської комісії він визнаний придатним для проходження військової служби.

Справа розглядалася близько двох місяців, тобто з дотриманням всіх процесуальних строків. Що в даному випадку важливо як ніколи.

Суд, дослідивши подані сторонами докази, вказав, що відповідно до ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають, зокрема, наукові і науково-педагогічні працівники наукових установ та організацій, які мають вчене звання та або науковий ступінь, за умови, що вони працюють відповідно у наукових установах та організаціях за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

Суд констатував, що ця норма не встановлює жодних додаткових умов для її застосування.

Виходячи з цього, судом визначено, що станом, на час виникнення спірних правовідносин, позивач не підлягав призову на військову службу під час мобілізації, у зв’язку з чим, позовні вимоги були задоволені в повному обсязі.

Це рішення ще не остаточне, на нього подано апеляційну скаргу.

А як відомо юристам: «Добре сміється той, хто сміється в касації».

Однак, фактично це одне із перших позитивних рішень, що пов’язане з незаконною мобілізацією, та може стати прецедентом для інших подібних справ (яких в судах вже значна кількість).

Отже, якщо ви зіткнулися з подібною ситуацією, не бійтесь захищати свої права та доводити свою позицію.

Якщо у вас є додаткові питання, - можете написати мені їх на е-mail: ivanchenko.2015av@gmail.com

Від себе хочу побажати успіху моїм колегам, які ведуть цю справу та інші подібні справи. Такі рішення стануть вагомим внеском для захисту прав військовослужбовців.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

 

 

 

 

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram