Оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживання

Доброго часу доби,
Потрібні роз`яснення що до процедури оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживання.
https://guide.diia.gov.ua/view/oformlennia-dokumentiv-dlia-vyizdu-hromadian-ukrainy-za-kordon-na-postiine-prozhyvannia-99c9882a-634b-4f96-84e1-16f11dd09ee7
Я отримав контракт на постійне працевлаштування за кордоном з умовою зміни країни постійного проживання.
Я знаходжусь в Україні та на даний час не маю підстав для виїзду за кордон.
1. Чи проходження процедури оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживання мені право перетнути кордон? Якщо ні, шо я маю зробити далі?
2. Я одружений та маю дитину молодше 10 років, чи достатньо подати тільки мої документи? Якщо ні, якій повний перелік документів що мені потрібно подати для проходження процедури?
3. Якщо потрібно подавати документи всієї родині чи потрібно їх присутність, чи це можу зробити це без їх присутності?
4. У тексті послуги згадується, що я повинен надати оригінал і копію документу, чи можлива заміна оригіналу нотаріально завіреною копією?
Дякую

17.08.2022 00:07 786

Консультація виконавця

Доброго дня.

Посуті заданих питань.

1. Чи проходження процедури оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживання мені право перетнути кордон? Якщо ні, шо я маю зробити далі?

Відповідно до ст. 36 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу", особливості ведення військового обліку громадян України, які тимчасово перебувають за кордоном, визначаються Кабінетом Міністрів України. Військовий облік громадян України, які постійно проживають за кордоном, не ведеться.

Листом Адміністрації Державної прикордонної служби від 08.08.2022 року, що опублікрвано у вигляді розʼяснення (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-Pitannya-vidpovid/) встановлено, що виїзд чоловіків, які постійно проживають за кордоном відбувається при наступних умовах.

Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років які постійно проживають за кордоном можуть виїжджати за наявності відповідних відміток в паспортному документі,згідно ст. 4 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в’їзду гр. України» якими  можуть бути:

- відмітка міграційної служби в паспортному документі «Постійне  проживання  в  «_________»/печатка  «Оформлено  виїзд  на постійне проживання» ( назва країни і дата);

- відмітка дипломатичної установи України в паспортному документі  «Постійне  проживання «_________»/«Прийнятий на консульський облік» або довідка про перебування на консульському
обліку,   яка   формується   з   використанням   засобів  відомчої
інформаційної  системи МЗС.

Питання оформлення документів для виїзду на постійне місце проживання регулюється відповідно до наказу МВС від 16.08.2016 № 816 «Про затвердження Порядку провадження за заявами про оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживання» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1241-16 #Text).

У разі прийняття рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання територіальний орган ДМС у строк не пізніше п'яти робочих днів інформує заявника про прийняте рішення та термін його дії, а також про те, що заявнику необхідно: зняти з реєстрації своє місце проживання у Україні; надати територіальному органу ДМС паспорт громадянина України та паспорт громадянина України для виїзду за кордон для проставлення в них штампу про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання, зразок якого наведено у додатку 6 до цього Порядку, або внесення відповідної інформації до безконтактного електронного носія, імплантованого паспорт громадянина України у формі картки. У разі наявності у громадянина України, що виїжджає за кордон на постійне проживання двох паспортів, для виїзду за кордон надаються обидва такі паспорти.

Так, оформлення такої процедуру надає право на перетини кордону, для перетину кордону достатньо надати паспорт громадянина України для виїзду за кордон з позначкою  «Оформлено виїзд на постійне проживання».

Є проблема у реалізації, а саме є те, що необхідно виписатися з місця реєстрації та знятися з військового обліку, однак ця проблема також вирішується - згідно з ч 4 ст 37 ЗУ «Про військовий обовязок та військову службу», зняттю з військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки підлягають громадяни України: які вибувають на строк більше трьох місяців за межі України, тобто при отриманні рішення ДМС необхідно знятися з обліку та місця реєстрації, та ТЦКСП відмовити права не мають, оскільки це передбачено чинним законодавством. 

2. Я одружений та маю дитину молодше 10 років, чи достатньо подати тільки мої документи? Якщо ні, якій повний перелік документів що мені потрібно подати для проходження процедури?4. У тексті послуги згадується, що я повинен надати оригінал і копію документу, чи можлива заміна оригіналу нотаріально завіреною копією?

Для Вашого оформлення виїзду за кордон Ви подаєте документи тільки за себе, якщо бажаєте оформити виїзд дитині та/або дружині подаєте окремий пакет документів на кожного.

Відповідно до наказу МВС від 16.08.2016 № 816 «Про затвердження Порядку провадження за заявами про оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживання» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1241-16 #Text)

Оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживання (далі - оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання) здійснюється:

1) особі, яка досягла 16-річного віку, - на підставі її особистої заяви про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання (далі – заява) (додаток 1);

2) особі, яка не досягла 16-річного віку, особі, визнаній судом обмежено дієздатною або недієздатною, - на підставі заяви одного з батьків (усиновителів), опікунів, піклувальників або інших законних представників (далі - законні представники).

2. Заява оформляється на ім'я керівника територіального органу ДМС та подається до територіального підрозділу ДМС за зареєстрованим місцем проживання в Україні(https://dmsu.gov.ua/teritorialni-organi.html).

3. Заява заповнюється заявником у паперовій формі або працівником територіального підрозділу ДМС, на якого згідно з його службовими обов'язками покладено функції щодо прийому заяв (далі - працівник територіального підрозділу ДМС), в електронній формі.

Стосовно осіб, які досягли 16-річного віку, заповнюється два екземпляри заяви.

У разі звернення заявника на оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання разом із дітьми, які не досягли 16-річного віку, заповнюються окремі заяви для кожної особи.

4. Разом із заявою заявник подає:

1) три фотографії розміром 3,5 х 4,5 см;

2) паспорт громадянина України (для осіб, які досягли 14-річного віку);

Якщо подається для дитини - свідоцтво про народження (для осіб, які не досягли 14-річного віку);

3) довідку про реєстрацію місця проживання;

4) документ, що засвідчує особу законного представника;

Якщо подається для дитини -  нотаріально засвідчену згоду законних представників на виїзд за кордон на постійне проживання особи, законними представниками якої вони є (або копію свідоцтва про смерть або рішення суду про позбавлення батьківських прав, про визнання особи обмежено дієздатною, або недієздатною, або безвісно відсутньою) , або оголошення її померлої). Письмова згода законних представників, що залишаються в Україні, може бути надана ними особисто при поданні заявником заяви щодо особи, законними представниками якої вони є;

Якщо подається для дитини - копію рішення суду, засвідчену в установленому порядку, - за відсутності згоди одного із законних представників на виїзд за кордон на постійне проживання особи, яка не досягла 16-річного віку, або особи, визнаної судом обмежено дієздатною або недієздатною;

5) документи, що підтверджують внесення встановленої законодавством плати.

Розгляд заяви здійснюється у строк до трьох місяців з дня її подання.

Заявник подає оригінали та копії документів, зазначених у підпунктах 2-6 ​​цього пункту.

Працівник територіального підрозділу ДМС перевіряє відповідність оформлення поданих документів вимогам законодавства України, здійснює візуальну перевірку їх справжності та попереджає заявника про встановлену законодавством відповідальність за повідомлення неправдивих відомостей.

Роздруковані або заповнені від руки примірники заяви заявник підписує із зазначенням прізвища, імені, по батькові, чим підтверджує правильність внесених до неї відомостей.

Якщо заявник через фізичні вади не може підтвердити власним підписом правильність таких відомостей, працівник територіального підрозділу ДМС робить відмітку про неможливість такого підтвердження та засвідчує правильність внесених до заяви відомостей власним підписом.

Після прийняття заяви оригінали документів, зазначених в підпунктах 2-6 пункту 4 цього розділу, повертаються заявнику, а до заяви додаються завірені працівником територіального підрозділу ДМС копії відповідних документів (на копіях документів робиться напис «Згідно з оригіналом», зазначаються дата, посада, прізвище та ініціали працівника територіального підрозділу ДМС, проставляється його підпис).

Таким чином, Ви зобовʼязані надати оригінали, Ви надаєте оригінали(зокрема паспорт) та після перевірки ДМС Вам його поверне, тому надавати нотаріально посвідчені копії не має сенсу, оскільки оригінали Вам повернуть, а копії вони вироблять самостійно.


3. Якщо потрібно подавати документи всієї родині чи потрібно їх присутність, чи це можу зробити це без їх присутності?

Як я зазначив вище, для Вашого оформлення виїзду за кордон Ви подаєте документи тільки за себе, якщо бажаєте оформити виїзд дитині та/або дружині подаєте окремий пакет документів на кожного. Тому, якщо дружина буде оформлювати за себе, то її присутність обовʼязкова, якщо оформлювати за дитину - присутність дитини(у Вашому випадку - у віці до 10 років) не обовʼязкова. Таким чином, якщо оформлюєте тільки за себе, пристуність інших членів сімʼї не потрібна.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram