Виїзд військовозобов'язаного за кордон

Доброго дня!
Мене звати Олексій (39 років), потрібна Ваша консультація по наступному питанню :
1) Мати інвалід 1 групи по зору пожиттєво, червона довідка МСЕК та пенсійне посвідчення з усіма відмітками є. Її чоловік (мій тато) помер у 2010 році.
2) Ми прописані за однією адресою, вона повністю на моєму забезпеченні. КОли я на роботі, оплачую няньок їй, тому що сама вона не може ні в день ні в ночі.
3) Опікунства над нею в мене НЕМАЄ, догляду також.
4) Є сестра (її дочка), але вона виїхала за кордон.
5) Маю приписне свідоцство з військомату, що правда знятий з обліку у 2008 році (24 чи 25 років мені було тоді) через перепрописку в інший район міста Києва, але через рік перепрописався назад до мами і НЕ СТАВ НАЗАД НА ОБЛІК У ВІЙСЬКОММАТ (паспортистка кооператива мене прописала не дивлячись у приписне з військоммата, хоча напевно не мала права прописувати мене, поки я не стану на облік військоммату знову)
ПИТАННЯ:
1) Чи можу я просто прийти у військоммат і попросити їх поставити мені у приписному "ЗВІЛЬНЕНИЙ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ У ВІЙСЬКОВИЙ ЧАС, ЧЕРЕЗ ТЕ ЩО МАТИ ІНВАЛІД 1 ГРУПИ"
2) Чи не буде проблем з тим що я знятий з обліку у 2008 і не став назад на облік (наче мою сплатити якийсь штраф, але хз як на це можуть подивитися у військовий час)?
3) НАЙГОЛОВНІШЕ ПИТАННЯ: якшо все-таки мені дадуть довідку про звільнення від мобілізації, ЧИ ЗМОЖУ Я ВИЇХАТИ ЗА КОРДОН БЕЗ МАМИ до своєї родини (дружини та 2 дітей)??? Чи потрібно це казати у військоматі що я планую виїзд за кордон, але БЕЗ МАМИ? Виїд тимчасовий, на 2-4 тижні (залишатися там не планую).
4) Маючи таку довідку чи випустять мене прикордонники на кордоні? Бо чув агато історій що навіть з довідкою при звільнення від мобілізації можуть не випустити.
ОСНОВНА ЦІЛЬ: отримати можливість виїзду за кордон БЕЗ МАМИ на підставі довідки з військоммату що я "ЗВІЛЬНЕНИЙ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ У ВІЙСЬКОВИЙ ЧАС, ЧЕРЕЗ ТЕ ЩО МАТИ ІНВАЛІД 1 ГРУПИ" і чи випустять мене з такою довідкою прикордонники?
17.08.2022 20:24 626

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
У сервісі: 4 роки
797 відгуків (796 +) (1 -)
Консультацій: 2034
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

1) Чи можу я просто прийти у військоммат і попросити їх поставити мені у приписному "ЗВІЛЬНЕНИЙ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ У ВІЙСЬКОВИЙ ЧАС, ЧЕРЕЗ ТЕ ЩО МАТИ ІНВАЛІД 1 ГРУПИ" - ні не можете.

По-перше, Вам вже 39 років, і Ви давно повинні були поміняти приписне на військовий білет. Наразі ваше приписне вже недійсне. Якщо прийдете до військомату, то Вам повинні спочатку виписати штраф за порушення умов обліку військовозобов'язаних, а потім - видати або військовий білет або тимчасове посвідчення.

По-друге, такі записи, як Ви написали - ніде не ставлять - ані в приписному, ані в військовму квитку, ані в тимчасовому посвідченні.

По-третє, із-за інвалідності матері Ви не звільнені від мобілізації, а всього лише маєте право на відстрочку від мобілізації. Відстрочка надається на весь час, допоки буде діяти документ про інвалідність матері. Якщо інвалідність встановлена пожиттєво, то і термін відстрочки буде таким самим (поки матір жива).

2) Чи не буде проблем з тим що я знятий з обліку у 2008 і не став назад на облік (наче мою сплатити якийсь штраф, але хз як на це можуть подивитися у військовий час)? - не буде проблем, окрім штрафу. Військовий час, чи мирний - різниця лише в сумі штрафу.

3) якшо все-таки мені дадуть довідку про звільнення від мобілізації, ЧИ ЗМОЖУ Я ВИЇХАТИ ЗА КОРДОН БЕЗ МАМИ до своєї родини (дружини та 2 дітей)? - таку довідку Вам не дадуть, бо вона непотрібна. Перелік необхідних документів напишу нижче.

А от без мами Ви не зможете виїхати. Так як мама являється особою з інвалідністю І групи, то у відповідності до "Правил перетинання державного кордону", Ви маєте право виїхати тільки разом з мамою, як супроводжуюча особа. Наявність за кордоном дружини та двох дітей ніяким чином не впливає на виконання "Правил". Термін виїзду за кордон також неважливий- хоч на день, хоч на рік, хоч на декілька годин - але випустять тільки разом з мамою. До того ж випустять тільки один раз - допоки буде діяти воєнний стан.

4) Маючи таку довідку чи випустять мене прикордонники на кордоні? Бо чув багато історій що навіть з довідкою при звільнення від мобілізації можуть не випустити. Ви мабуть маєте на увазі документ, який видають студеттам - Довідку про відстрочку від мобілізації. Зараз дійсно навіть з такою довідкою студентів не випускають за кордон. Тобто відстрочку їм надають, а от виїхати - нереально. А в Вашому випадку -жодні довідки не видаються. Що потрібно для перетину кордону - написано в пункті 2-1 "Правил":

Перетин державного кордону може здійснюватися: особою з інвалідністю I чи II групи - у супроводі  повнолітніх сина/ доньки (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність).

Отже, для перетину кордону потрібно виконати такі умови та взяти з собою наступні документи:

а) випустять лише разом з мамою;

б) закордонні паспорти - ваш і мамин;

в) документ, що підтверджує інвалідність мами (пенсійне посвідчення або довідка МСЕК);

г) документ, що підтверджує родинні зв'язки (ваше свідоцтво про народження).

Всі документи брати з собою тільки в оригіналах.

Виконаєте всі ці чотири пункти - Вас випустять. Не виконаєте хоч один - не випустять.

В кінці Ви пишете: ОСНОВНА ЦІЛЬ: отримати можливість виїзду за кордон БЕЗ МАМИ на підставі довідки з військоммату що я "ЗВІЛЬНЕНИЙ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ У ВІЙСЬКОВИЙ ЧАС, ЧЕРЕЗ ТЕ ЩО МАТИ ІНВАЛІД 1 ГРУПИ" і чи випустять мене з такою довідкою прикордонники? - як я вже написав, БЕЗ МАМИ - невипустять; довідку у військкоматі - не видадуть.
В той же час, ваша мама може майже одразу повернутися додому - лиш тільки Ви разом перетнете кордон, мама тут же має право повернутися в Україну. А Ви при цьому маєте право повенрутися в будь-який час, і маєте право повернутися як з мамою, так і без мами.

Якщо залишились питання (наприклад, хочете дізнатися про інші підстави для виїзду за кордон), або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram