Про мобілізацію

Доброго дня. Я був мобілізований згідно наказу 69/2022 від 24.02.2022, пройшов ВЛК, та відправлений на отримання військової спеціальності 21.04.2022. Раніше я не служив. Після того як отримав був направлений в частину і став там на облік від 17.05.2022. Потім відправлений ближче до бойових дій, в Запоріжжя. Відправили мене сюди 11 червня. Зараз йде розмова що нас можуть відправити ближче, тобто на позиції.

Все ніби ок, але в моєму військовому квитку від 1.10.2010 міським військомати зроблено запис що я непридатний до військової служби в мирний час ст 64в, гр.І.

Тому в мене питання чи законно я потрапив до лав ЗСУ, та чи законно знаходитись в районі ведення бойових дій.

18.08.2022 14:36 818

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
728 відгуків (727 +) (1 -)
Консультацій: 1911
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий вечір.

В 2010 році Вас було скоріше за все знято з обліку за ст. 64. пункт "в" за графою І. За графою  І оглядають хлопців призовного віку на строкову службу (до 27 років). Пункт "в" ст. 64 розкладу хвороб означає непридатність в мирний час, обмежену придатність в воєнний час. Див. в таблиці: 

Стаття Розкладу хвороб

Назва хвороби, ступінь порушення функції

Контингенти, що проходять медичний огляд за графами розкладу хвороб

Графа I

Графа II

Графа III

Громадяни під час приписки до призовних дільниць та призову на строкову військову службу, вступу до військових навчальних закладів (крім льотного складу), військовослужбовці строкової військової служби

Громадяни, військовослужбовці, які приймаються, призиваються та проходять військову службу осіб рядового, сержантського та старшинського складу, прапорщики (мічмани)

Громадяни, особи офіцерського складу, які приймаються, призиваються та проходять військову службу осіб офіцерського складу, офіцери запасу, які призиваються та проходять військову службу за призовом осіб офіцерського складу

1

2

3

4

5

Стаття 64

Включено: хвороби хребта (дорсопатії) та їх наслідки М40-М54 (кіфоз і лордоз, сколіоз, остеохондроз хребта, спондилоліз, спондилолістез, ураження міжхребцевих дисків, інші дорсопатії).
Виключено: анкілозуючий спондилоартрит М45 (включено до статті 60)

а) зі значними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) з незначними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) за наявності об'єктивних даних без порушень функцій

Придатні

Придатні

Придатні

Цей запис в приписному означав, що Ви не могли бути призвані на строкову службу в мирний час.

Оскільки станом на  квітень 2022 р. вже був воєнний стан, Ви підлягали постановці на облік ( в рамках мобілізаційної кампанії), та переогляду ВЛК на предмет придатності до військової служби в воєнний час.  Вас оглядали за графою ІІ (як військовозобов'язаного). На цьому етапі все законно.

Далі, відповідаючи на питання чи  законний сам факт  Вашої мобілізації , то залежить від  того, який висновок в результаті огляду ВЛК був  в квітні 2022р. та відповідає він реальному стану Вашого здоровя. Якщо в висновку ВЛК вказано, що Ви "придатний", то юридично порушень с боку військомату немає.  Якщо "обмежено придатний" то мобілізувати могли, але відправляти в зону бойових дій не мали права. Тепер  питання чи відповідає цей висновок об'єктивним медичним показникам Вашого стану здоров'я. Якщо ні, то його потрібно було оскаржувати до ЦВЛК. Але, розумію, що Ви цього можливо не знали, або просто не встигли ( по зрозумілим причинам). Тепер єдиний вихід -  добитися переогляду ВЛК якщо є для цього об'єктивні підстави, а саме: значне погіршення стану Вашого здоров'я. Якщо такі моменти мають місце, можете звернутися до мене, надати більше інформації, або  медичні висновки сторонніх лікарів  якщо є в наявності. Я Вам скину зразок рапорту командованню для направлення Вас на ВЛК.

Моя ел адреса:marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram