Як правильно розрахувати суму заборгованості по зарплаті та компенсацію за втрачений заробіток ?

18.05.2021 р. звільнено з роботи на підприємстві, видано довідку про заборгованість по всіх видах виплат заробітної плати станом на 18.05.2021 р в розмірі 9887, 90 грн;
19.05.2021 р. мене прийнято на роботу на це ж підприємство, однак 20.07.2021 р., звільнено з роботи і заборгованість з 19.05.2021 р. по 20.07.2021 р. становить в 28412, 16 грн. Потрібно подати в суд про стягнення заборгованості і компенсацію за втрачений заробіток? Як правильно розрахувати , враховуючи що два рази звільняли і за два рази була заборгованість - до травня 2021, і з травня по липень?

18.08.2022 16:15 822

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
132 відгука (132 +) (0 -)
Консультацій: 454
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго вечора. Зазвичай, спочатку потрібно подати до підприємства запит про наявність заборгованості за 2 періоди: по травень 2021 рік включно (у вас, я так зрозуміла, відповідь є) та другий запит по заборгованості з травня по липень 2021.

Згідно Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. N 100, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують місяцю, в якому відбувається подія, з якою пов'язана відповідна виплата.

Тобто, при першому звільненні середньоденний заробіток вираховується, виходячи з виплат за два останніх місяці перед звільнення (березень, квітень 2021 рік).

У другому випадку, згідно Порядку, я<span;>кщо у працівника відсутній розрахунковий період, то середня заробітна плата обчислюється відповідно до абзаців третього - п'ятого пункту 4 цього Порядку, а саме:

Якщо розрахунок середньої заробітної плати обчислюється виходячи з посадового окладу чи мінімальної заробітної плати, то її нарахування здійснюється шляхом множення посадового окладу чи мінімальної заробітної плати на кількість місяців розрахункового періоду.

Вам же потрібно вирахувати середньоденну заробітну плату (оскільки саме її розмір буде помножуватись на кількість днів після першого звільнення та після другого (окремо).

Середньоденна (годинна) заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі (календарні) дні на число відпрацьованих робочих днів (годин).

Я би радила перше: подати на підприємство два запити: щодо заборгованості по травень 2021 р. та щодо розміру середньоденної зарплати при першому звільненні; та другий запит - щодо заборгованості з травня по липень 2021 р. <span;>та щодо розміру середньоденної зарплати при другому звільненні, адже це можуть бути різні сумми).

Правильно ця компенсація називається "середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні".

Щоб отримати зразки запиту, можете зв'язатись зі мною через мою електронну пошту gallina.tokmach.82@gmail.com

З повагою, юрист Галина Токмач

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram