Придатність до військової служби

Доброго дня. Я офіцер запасу. В мене є проблеми з зором з дитинства. Мені робили ще в дитинстві операції для видалення вродженої катаракти на правому оці. В зв’язку з тим що око не розвивалося зір на ньому становить 0,01 - практично не бачу. Колекція також не добавляє зору. На лівому оці розвинулася міопія і зір становить 0,13, з коренцією становить 0,67.
Мене військомат направив на продовження медогляду. Офтальмолог ВЛК говорить, що я попадаю під статтю 31-б за розкладом хвороб, через те що я бачу на одне око 0,67 з корекцією. Тобто я обмежено придатний.
Я вважаю, що я зі своїм зором попадаю під статтю 31-а, як не придатний з виключенням з військового обліку, оскільки я на ліве око не бачу, а праве око без корекції в мене меньше 0,3.
Прошу надати консультацію, щодо моєі непридатності до військової служби і під яку статтю розкладу хвороб я попадаю?

19.08.2022 08:49 4354

Консультація виконавця

Добрий день.

Згідно Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402(далі- Положення )(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text),

№ з/п

Особи, які підлягають медичному огляду

Якою ВЛК проводиться медичний огляд

Графа Розкладу хвороб, ТДВ, за якими проводиться медичний огляд

1

2

3

4

10

Військовозобов'язані, які призиваються та проходять воєнні навчальні (перевірочні) та спеціальні збори осіб рядового та офіцерського складу; призиваються та проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період

ВЛК військових комісаріатів, гарнізонні (госпітальні) ВЛК

II, III (залежно від військового звання), ТДВ "Б", "В", "Г"

Стаття Розкладу хвороб

Назва хвороби, ступінь порушення функції

Контингенти, що проходять медичний огляд за графами розкладу хвороб

Графа I

Графа II

Графа III

Громадяни під час приписки до призовних дільниць та призову на строкову військову службу, вступу до військових навчальних закладів (крім льотного складу), військовослужбовці строкової військової служби

Громадяни, військовослужбовці, які приймаються, призиваються та проходять військову службу осіб рядового, сержантського та старшинського складу, прапорщики (мічмани)

Громадяни, особи офіцерського складу, які приймаються, призиваються та проходять військову службу осіб офіцерського складу, офіцери запасу, які призиваються та проходять військову службу за призовом осіб офіцерського складу

1

2

3

4

5

Стаття 31

Включено: розлади зору та сліпота Н53-Н54 (амбліопія, диплопія, сліпота та знижений зір одного, обох очей, порушення кольоровідчуття тощо)

а) гострота зору одного ока нижче 0,1 або його сліпота; відсутність очного яблука при гостроті зору другого ока 0,3 і нижче або гострота зору обох очей 0,2 і нижче

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) гострота зору одного ока нижче 0,1 або його сліпота; відсутність очного яблука при гостроті зору другого ока 0,4 і вище або гострота зору одного ока 0,3 при гостроті зору другого ока від 0,3 до 0,1

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) гострота зору одного ока 0,4 при гостроті зору другого ока від 0,3 до 0,1

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) дихромазія, аномальна трихромазія будь-якого типу

Придатні

Придатні

Придатні

 Згідно статті 31 Додатку №2 до Положення
про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України "Пояснення 
щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби"(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08/conv#n1526),

Для придатності до військової служби осіб, яких оглядають за графами I, II, III Розкладу хвороб, гострота зору для далі з корекцією повинна бути не нижче 0,5 на одне око і 0,1 на друге око або не нижче 0,4 на обох очах. У сумнівних випадках гострота зору визначається за допомогою контрольних методів досліджень.Особи, які користуються контактними лінзами, повинні мати окуляри, гострота зору в яких дає змогу забезпечити виконання службових обов'язків.

Під час корекції звичайними сферичними лінзами, а також у разі некоригованої анізометропії в оглянутих за графами I, II, III Розкладу хвороб ураховується гострота зору з практично стерпною корекцією, тобто з різницею в силі лінз для обох очей не більше 2,0 дптр. Корекція астигматизму будь-якого виду повинна бути повністю проведена циліндричними або комбінованими лінзами. 

В осіб, які вступають у ВВНЗ, гострота зору з корекцією, що не перевищує вказаної у ТДВ межі рефракції, визначається тільки за наявності в них короткозорості, простого або складного короткозорого астигматизму, а за інших причин зниження зору (у тому числі при далекозорості, далекозорому або змішаному астигматизмі) - без корекції.

Під час діагностики видів і ступенів зниження кольорового зору слід керуватися методичними вказівками до поліхроматичних таблиць або аномалоскопів.

Таким чином з урахуванням вищенаведеного, гострота зору кожного ока оцінюється з корекцією – тобто з окулярами чи контактними лінзами. Також враховується, наскільки сильна корекція потрібна і чи  є різниця між очима. У Вашому випадку гострота зору одного ока нижче 0,1, а гострота зору другого підлягає коригуванню до 0,67, тому, Ваш зір підпадає під пункт "б" ст.31 Положення("гострота зору одного ока нижче 0,1 або його сліпота при гостроті зору другого ока 0,4 і вище "),  для визначення Вас непридатним з виключенням з військового обліку необхідно мати з корекцією зір на друге око 0,3 і нижче згідно пункту "а"("гострота зору одного ока нижче 0,1 або його сліпота при гостроті зору другого ока 0,3 і нижче").

Відповідно до п. 20.4. Положення про ВЛК, за статтями (пунктами статей) Розклад хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку непридатності до військової служби або обмежену придатність осіб, які пройшли медичний огляд за графами II, III, ВЛК приймає одну з наступних постанов:

непридатний до військової служби у мирний час, обмежено придатний у воєнний час";

обмежено придатний до військової служби.

Відповідно до п. 20.3 Положення про ВЛК, При медичному огляді військовослужбовців та інших контингентів ВЛК приймаються ухвали такого змісту:

б) "Непридатний":

до військової служби за винятком з військового обліку;

до військової служби у мирний час, обмежено придатнийу військовий час (На військовий час приймається ухвала: "Обмежено придатний до військової служби");

Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, посади, віку, фактично виконуваної роботи, пристосованості до неї минулого медичного огляду в постанові в довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладу, морській піхоті, спецспоруди. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Таким чином, стаття 31 Додатку №2 до Положення
про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України "Пояснення 
щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби" визначає, що при проходженні ВЛК враховується зір з корекцією Відповідно до п. "а"  статті 31 Додатку №1до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України  "Розклад хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби", непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку є особи, що мають: гостроту зору одного ока нижче 0,1 або його сліпота; відсутність очного яблука при гостроті зору другого ока 0,3 і нижче або гострота зору обох очей 0,2 і нижче.  С корекцією Ви маєте гостроту зору відповідно до пункту "б", тобто Ви є обмежено придатним(тобто є придатним до військової служби з обмеженнями, що встановленів вище).

Яби радив додатково  звернутися до спеціалізаваного лікаря(внезалежності від форми власності(у приватному або комунальному або державному медичному закладі) та перевірити Ваш зір саме з корекцією, також х рефрактометрією(на наявність астигматизму за ст.31 Положення) та після порівняти показники з пунктами вищезазначеної статті. У разі наявності підстав для визнання Вас непридатним з виключенням з обліку за п."а", якщо Вас зір буду підпадати під вищенаведені норми або при наявності інших захворювань, але в супереч цьому ВЛК прийме рішення щодо визнання Вас придатним або обмежено придатним Ви маєте право оскаржити таке рішення(в цілому якщо не згодні з рішенням Ви в праві його оскаржити).

Обгрунтування та порядок оскарження.

Порядок проходження медкомісії та оскарження її результатів регулюється Наказом Міністерства оборони України «№402 від 14.08.2008 року «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України» (далі «Положення»).

Відповідно до пункт 2.1 глави 2 розділу I Положення Постанови ВЛК оформлюються свідоцтвом про хворобу, довідкою військово-лікарської комісії, протоколом засідання військово-лікарської комісії з визначення причинного зв'язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв у колишнього військовослужбовця.

Відповідно до пункту п.2.1 глави 2 розділу І Положення Постанови штатних та позаштатних ВЛК обов’язкові до виконання.

Центральна військово-лікарська комісія (ЦВЛК) є органом військового управління, який здійснює керівництво ВЛК регіонів у Збройних Силах України та є керівним органом із військово-лікарської експертизи в Збройних Силах України.

ЦВЛК Міністерства оборони України розташована у м Київ, вул. Госпітальна, 16.

Відповідно до підпункту 2.3.2 пункту 2.3 глави 2 розділу I Положення Усі штатні ВЛК Збройних Сил України безпосередньо підпорядковуються голові ЦВЛК.

Відповідно до підпункту 2.4.10 пункту 2.4 глави 2 розділу I Положення Постанова ВЛК регіонів може бути оскаржена у ЦВЛК або у судовому порядку.

Відповідно до підпункту 2.3.5 пункту 2.3 глави 2 розділу І Положення Постанови ЦВЛК можуть бути оскаржені в судовому порядку.

Таким чином, у разі незгоди із прийнятим рішенням Ви можете оскаржити прийняте рішення ВЛК як до вище стоячого органу ВЛК так  і звернувшись до адміністративного суду.

При подані заяви про перегляд рішення ВЛК до вище стоячого ВЛК або ЦВЛК необхідно зазначити всі наявні обставини справи (надати пояснення з чим саме Ви не погоджуєтесь і чим це підтверджується) та долучити всі наявні документи, що підтверджують відповідні захворвання.

У Вас є вибір, Ви можете подати спочатку до обласного ВЛК, а потім у разі відмови, оскаржити до ЦВЛК. Зазвичай краще звертатися безпосередньо до ЦВЛК, оскільки обласна зазвичай підтримує районну ВЛК, однак ЦВЛК може тривалий час розглядати заяву(по законодавству не більше 30 днів). Без звернення до ЦВЛК, звернення до суду немає сенсу.

ЗРАЗОК заяви на оскарження ВЛК

 

 

                                                                          До ______________________ обласної              

                                                                          військово-лікарської комісії  (або До ЦВЛК      

                                                                          Міністерства оборони України м Київ, вул.      

                                                                           Госпітальна, 16)

                                                                           Від ______________________________                      

                                                                           _____________________ р.н.

                                                                          Зареєстрований за адресою:      

                                                                           __________________________

                                                                           Телефон: ____________________  

 

                                     Заява про перегляд оскаржуваної

           довідки ВЛК ___________№___________ від _____________ року  

 

        Я, _____________________________, _______________ року народження пройшовмедичне обстеження ВЛК _____________________. За результатами проходженняобстеження ВЛК мене було визнано придатним до військової служби на підставі______________гр. II; графи ТДВ відповідно до довідки ВЛК _________ №_________________ р.

      З вищенаведеною довідкою та придатністю до військової служби я не згоден з наступних підстав.  

1)При складані довідки та медичному обстежені не було вірно вказано мій діагноз та значення статтей Додатку 1 до Положення про військово-лікарську експертизу в ЗбройнихСилах України, дані були відображені для визнання мене придатним.

Серед іншого я має захворювання, що робить мене непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку згідно ст.30 Додатку 1 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, оскільки мій діагноз підпадає підвизначення п. «а».  

Слід, звернути увагу, що огляд ВЛК було здійснено поверхнево без ретельного дослідження захворювань, проігноровано документи, що надані до ВЛК, а саме.

1) Я маю______________________, на підтвердження додаються документи.

2) Мене турбує ..  

 

Додатки:  

1. ДовідкаВЛК_____  

2. ( За наявністю інші медичні документи)  

 

“____”_________________2022р. _________________ ______________________            

                                                             (Підпис)                   (Прізвище, ініціали)  

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

                     

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram