Виїзд за кордон на навчання студенту після 24 лютого

Наша ситуація
Студент зарубіжного вузу, зарахування 11 .07 22 вік 19 років.
На момент 24 лютого 22 р мій син був студентом коледжу в Україні та не потребував після оголошення мобілізації виїзду для продовження навчання за кордон.
Після закінчення коледжу в Україні 30 .06 22р він вступив до закордонного вузу (Португалія) для продовження навчання.
Лист про зарахування оригінал з апостилем та нотаріально завіренний переклад маємо, довідку звійськомату про відстрочку від мобілізації (ст 23 частина 3 абзац 2)
на період навчання маємо, довідку на перетин кордону від військомату маємо(стаття 23 частина 3 абзац 2).
При спробі перетину кордону отримали відмову, щодо недостатньої кількості документів.(мається на увазі віза або студентський), спириючись на розяснення
ДПСУ від 08.08.22. До якості наявних документів питаннь не було.
Моє питання полягає в наступному чи правомірно до сина застосовувати перелік документів для перетину кордону з цього розяснення ДПСУ, а саме перший пункт, віза чи студентський квиток, якщо він не підпадає під опис цієї категорії чоловіків, бо
він на момент 24 лютого 22 р не наачався ще в закордонному вузі і візи та студентьского у нього не могло бути тоді на руках, а зараз, коли він вступив і зарахований студентом, отримати ці документі, фізично перебуваючи на території України не можливо, бо візу Португалія студентам з України не надає, а студентський квиток отримується особисто вже з початком навчання.
Як на мене, то правова коллізія, вимагати те, що неможливо надати. Потребую вашої допомоги.

20.08.2022 10:49 1215

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
729 відгуків (728 +) (1 -)
Консультацій: 1851
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

На жаль, жодної правової колізії немає.

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до вищезгаданої статті, абзац 2 частини третьої, не підлягають мобілізації військовозобов’язані - здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Отже, Ваш син має право на відстрочку від мобілізації.

Перелік осіб, яким дозволено виїзд за межі України, наведено в Постанові КМУ № 57 "Правила перетинання державного кордону": У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Отже, взагалі всім студентам НЕдозволено виїзд за межі України - незалежно від місця навчання (український чи закордонний ВНЗ).

Вказана норма (про заборону виїзду для студентів) діє ще від 29 березня 2022 року. Але до 08.08.2022 року ДПСУ досить своєрідно трактували "Правила перетинання кордону", і зазначали що виїхати можна тим студентам, які навчаються за кордоном. Підтвердження цьому - підпункт 9 пункту 3 Листа Адміністрації ДПСУ № 23-6855/0/6-22-Вих від 17.03.2022 року, що був надісланий до всіх пунктів перетину кордону. Його можна переглянути за посиланням https://www.donbasssos.org/dpsu-peretyn-kordonu/

Тобто фактично, ще з 29.03.2022 року почала діяти норма закону про заборону виїзду для ВСІХ студентів. Але ДПСУ пропускали за кордон - спочатку всіх студентів закордонних ВНЗ, а потім лише тих, хто поступив до початку війни. Щоб пересвідчитись, що студент виїжджає для продовження навчання (а не для початку начання) - вимагали надати або студентську візу, або студентський квиток.

Мінреінтеграції разом з ГШ ЗСУ та ДПСУ розробили роз'яснювальну інфографіку (посилання на сайт Мінрентеграції: https://minre.gov.ua/news/vyyizd-studentiv-za-kordon-v-umovah-voyennogo-stanu)

Там є така фраза: "Студенти призовного віку, що навчаються в закладах освіти за межами України під час воєнного стану можуть виїжджати за кордон для продовження навчання". А як підтвердити продовження навчання - наявністю студентського квитка/візи.

Саме тому 08.08.2022 року на сайті ДПСУ з'явилося роз'яснення щодо категорій осіб, яким дозволено виїзд:

https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-Pitannya-vidpovid/

Там вказано, що студенти, які,навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі)  у закладах освіти за кордоном і на час оголошення мобілізації перебували на території України, та не змогли в установленому порядку виїхати за межі України для продовження навчання – мають право на виїзд з України у разі наявності:

- студентського квитка або студентської візи;

- перекладені та нотаріально завірені документи навчання особи у закордонному вузі;

- військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією);

- довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).

І саме тому останнім часом прикордонникик розвертають майже всіх студентів, бо переважна більшість поступила вже після початку війни, тобто намагаються виїхати не для продовження навчання, а для початку навчання.

В той же час, в жодному нормативному акті немає вказівок, що пропускати за кордон можна лише тих, хто поступив на навчання до початку війни. Також ніде на законодавчому рівні не вказано, що для виїзду необхідно надати візу або квиток.

Але якщо вирішите оскаржити "Рішення про відмову" в суді, то Ви цю справу програєте - адже формально, слідуя букві закону, ВСІМ студентам взагалі заборонено виїзд за межі України. Окрім цього, "Рішення про відмову" важко оскаржити, бо там немає чітких підстав для відмови - там просто вказано, що Ви не надали всіх необхідних документів. Я впевнений, що про візу або студентський Вам сказали на словах, в той час як в тексті "Рішення" немає жодної згадки про візи/квиток.

Що можна зробити: одразу після опублікування 08.08.2022 ДПСУ своєї позиції щодо виїзду студентів, Головнокомандуючий ЗСУ В. Залужний направив до Міністерства оборони України Звернення, в якому просив дозволити виїзд за кордон всім особам, хто має відстрочку від мобілізації. (https://www.pravda.com.ua/news/2022/08/12/7363061/) Якщо Міноборони погодиться, то далі останнє слово за Кабміном.

Таким чином, залишається чекати на протязі місяця на хороші новини від Кабміну - що вони врахують це Звернення і внесуть зміни до "Правил перетинання кордону".

___

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Валентина
    Валентина
    1 рік

    На своє питання отримала повну відповідь та пояснення, все добре структуроване. Дуже задоволена сервісом обслуговування, бо задавала декілька питань ще на пошту, і кожного разу отримувала кваліфіковану швидку відповідь. Рекомендую Дмитра Дончака у якості консультанта.

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram