Проходження ВЛК

Син проходить ВЛК як ВПО. Не служив та вперше став на облік у ВК. Зір 0,2 та 0,1. Лінзи та окуляри не використовує, бо непереносимість( має ще захворювання есенціальний тремор, ст. 21 (в)Наказу 402 Але у ВЛК наполягають на корекції Але такий зір підпадає під ст. 31а непридатний. Після першої ВЛК визнали придатним та видали повістку на мобілізацію. Він сказав, що подає заяву про незгоду і йому відмінили мобілізацію та дозволили перекомісію. Виявились ще захворювання :
Ерозивний рефлюкс-езофагіт -ст. 52 Наказу
( підтверджено ФГДС)
3.Аутоімунний тіреоідит з гіперліпідемією-ст. 13 Наказу.
4.Хронічний гепатит-ст. 54 Наказу.
Ще залишилось у терапевта підписати Акт з усіма діагнозами та у окуліста повторно пройти огляд.
Питання : як можна відмовитись від корекції під час огляду, як довести непереносимість лінз та окулярів, щоб дали висновок непридатний?
2. Чи можна оформити інвалідність по зору.
3. Що треба зробити, щоб хоча би отримати відтермінування для лікування, наприклад, езофагіту, щоб за цей час подати документи на інвалідність?
Взагалі, чи можлива інвалідність з такими вадами зору(0,1 та 0,2)
Якщо при проходженні ВЛК знову винесуть висновок придатний або обмежено придатний і він напише одразу на ім’я начальника ВК скаргу про незгоду , то у разі видачі повістки( в цей же час) чи має право відмовитись від підпису, або підписати акт відмови і що за це може бути?
Чи повинні за його вимогою у разі «обмежено придатний» обов’язково вказати , що може служити в тилу, учбових закладах та ВК? Бо знаю, що можуть відправити на фронт з висновком « обмежено придатний» ?

21.08.2022 15:50 3537

Консультація виконавця

Доюрий день.

1. Як можна відмовитись від корекції під час огляду, як довести непереносимість лінз та окулярів, щоб дали висновок непридатний?

Згідно Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402(далі- Положення )(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text),

№ з/п

Особи, які підлягають медичному огляду

Якою ВЛК проводиться медичний огляд

Графа Розкладу хвороб, ТДВ, за якими проводиться медичний огляд

1

2

3

4

10

Військовозобов'язані, які призиваються та проходять воєнні навчальні (перевірочні) та спеціальні збори осіб рядового та офіцерського складу; призиваються та проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період

ВЛК військових комісаріатів, гарнізонні (госпітальні) ВЛК

II, III (залежно від військового звання), ТДВ "Б", "В", "Г"

Стаття Розкладу хвороб

Назва хвороби, ступінь порушення функції

Контингенти, що проходять медичний огляд за графами розкладу хвороб

Графа I

Графа II

Графа III

Громадяни під час приписки до призовних дільниць та призову на строкову військову службу, вступу до військових навчальних закладів (крім льотного складу), військовослужбовці строкової військової служби

Громадяни, військовослужбовці, які приймаються, призиваються та проходять військову службу осіб рядового, сержантського та старшинського складу, прапорщики (мічмани)

Громадяни, особи офіцерського складу, які приймаються, призиваються та проходять військову службу осіб офіцерського складу, офіцери запасу, які призиваються та проходять військову службу за призовом осіб офіцерського складу

1

2

3

4

5

Стаття 31

Включено: розлади зору та сліпота Н53-Н54 (амбліопія, диплопія, сліпота та знижений зір одного, обох очей, порушення кольоровідчуття тощо)

а) гострота зору одного ока нижче 0,1 або його сліпота; відсутність очного яблука при гостроті зору другого ока 0,3 і нижче або гострота зору обох очей 0,2 і нижче

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) гострота зору одного ока нижче 0,1 або його сліпота; відсутність очного яблука при гостроті зору другого ока 0,4 і вище або гострота зору одного ока 0,3 при гостроті зору другого ока від 0,3 до 0,1

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) гострота зору одного ока 0,4 при гостроті зору другого ока від 0,3 до 0,1

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) дихромазія, аномальна трихромазія будь-якого типу

Придатні

Придатні

Придатні

 Згідно статті 31 Додатку №2 до Положення
про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України "Пояснення 
щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби"(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08/conv#n1526),

Для придатності до військової служби осіб, яких оглядають за графами I, II, III Розкладу хвороб, гострота зору для далі з корекцією повинна бути не нижче 0,5 на одне око і 0,1 на друге око або не нижче 0,4 на обох очах. У сумнівних випадках гострота зору визначається за допомогою контрольних методів досліджень.Особи, які користуються контактними лінзами, повинні мати окуляри, гострота зору в яких дає змогу забезпечити виконання службових обов'язків.

Під час корекції звичайними сферичними лінзами, а також у разі некоригованої анізометропії в оглянутих за графами I, II, III Розкладу хвороб ураховується гострота зору з практично стерпною корекцією, тобто з різницею в силі лінз для обох очей не більше 2,0 дптр. Корекція астигматизму будь-якого виду повинна бути повністю проведена циліндричними або комбінованими лінзами. 

В осіб, які вступають у ВВНЗ, гострота зору з корекцією, що не перевищує вказаної у ТДВ межі рефракції, визначається тільки за наявності в них короткозорості, простого або складного короткозорого астигматизму, а за інших причин зниження зору (у тому числі при далекозорості, далекозорому або змішаному астигматизмі) - без корекції.

Під час діагностики видів і ступенів зниження кольорового зору слід керуватися методичними вказівками до поліхроматичних таблиць або аномалоскопів.

Таким чином з урахуванням вищенаведеного, гострота зору кожного ока оцінюється з корекцією – тобто з окулярами чи контактними лінзами. Також враховується, наскільки сильна корекція потрібна і чи  є різниця між очима.

Для того, щоб обгрунтувати неможливість застосування корекції(непереносимість окулярів та лінз) необхідно надати підтвердження відповідного захворювання, що униможливоє користування лінзами та або окулярами, відповідно це може бути захворювання очей(повʼязаних з зором), наприклад:

· Запальні процеси повік;

· Кератит різних етимологій;

· Запалення країв повік (блефарит);

· Кон'юнктивіт;

· Знижене або підвищене сльозовиділення;

· Глаукома;

· Підвивих кришталика;

· Косоокість (коли кут більше 15 градусів).

· Інфекційні захворювання очей або алергічні запальні процеси.

Звісно питання суто медичне, тому можливо офтальмолог зазначить більший перелік можливих захворювань. Звісно тремор сам по собі не може бути забороною користування лінзами та або окулярами, якщо звісно це є такою перешкодою необхідно взяти такий висновок офтальмолога(можливо з приватної, комунальної або державної) та надати до комісії ВЛК, це надасть можливість обгрунтовувати свою позицію щодо неможливості застосування корекції.

Якщо всупереч цьому ВЛК приймає рішення щодо придатності або обмеженої придатності, Ви маєте право оскаржувати таке рішення.

2. Чи можна оформити інвалідність по зору.Взагалі, чи можлива інвалідність з такими вадами зору(0,1 та 0,2)

Відповідно до п.17 "Положення про медико-соціальну експертизу", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.12.2009р. №1317(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1317-2009-п#Text), медико-соціальна експертиза проводиться після повного медичного обстеження, проведення необхідних досліджень, оцінки соціальних проблем інваліда, визначення клініко- функціонального діагнозу, професійного, трудового прогнозу, отримання результатів відповідного лікування, реабілітації за наявності даних, що підтверджують стійке порушення функцій організму, зумовлених захворюваннями, наслідками травм або вродженими вадами, які спричиняють обмеження життєдіяльності.»

Для направлення на МСЕК:

  • Необхідно звернутися до закладів охорони здоров'я (ЛПЗ) за місцем проживання та після діагностики та лікування, що підтвердить стійке порушення функцій організму, отримати направлення на експертне обстеження в органах медико-соціальної експертизи Міністерства охорони здоров'я України. Лікарсько-консультативна комісія (ЛКК) ЛПУ спрямовує осіб, які звертаються задля встановлення інвалідності, за формою 088/о. Крім того, на МСЕК подаються документи, що об'єктивізують (тобто підтверджують) основний діагноз, а саме виписні епікризи зі стаціонарів, виписки з амбулаторної карти хворого, у кожному конкретному випадку це можуть бути результати спеціальних досліджень; консультативні висновки спеціалістів, Обласного ЛКК; свідоцтво про хворобу ВЛК та інше. На МСЕК подається також документ, що засвідчує особу, засвідчену копію трудової книжки, копію посвідчення ліквідатора аварії на ЧАЕС, учасника бойових дій, поінформовану добровільну згоду хворого на обробку персональних даних.
  • лікуючий лікар (ЛКК) проводить комплексне обстеження та лікування, за необхідності направляє до лікувальних закладів для проведення стаціонарного та реабілітаційно-відновного лікування, з визначенням діагнозу та оцінкою соціальних потреб;
  • у разі виявлення ознак інвалідності, лікар та ЛКК (лікарсько-консультативна комісія) оформляє медико-посильну документацію щодо особи, яка звернулася для проведення огляду медико-соціально експертною комісією за відповідною формою, затвердженою Міністерством охорони здоров'я (088/о). Важливим обов'язком лікаря ЛПЗ(ЛКК) є правильне юридично обґрунтоване оформлення медичної документації при направленні хворого до МСЕК (напрямок на МСЕК ф.№088/о, виписки з амбулаторної картки-ф.025/о, виписки з історії хвороби стаціонарного хворого –ф. 027/о, результати лабораторних, інструментальних, променевих обстежень тощо).
  • Для прискорення вищевказаного етапу буде важливим вже наявні документи: документи, які підтверджують захворювання, відповідні обстеження (КТ, МРТ, УЗД, результати аналізів, тощо (залежно від захворювання)), виписки зі станціонару, з амбулаторних карт, медична документація з діагнозом відповідного захворювання. Тобто, якщо Ви до цього неодноразово прибували в цьому ЛПЗ або в лікаря, то процес направлення на МСЕК буде швидше і успішніше за наявності відповідного захворювання. Якщо ж такої документації немає, то відповідно необхідно зібрати документацію про підтвердження Вашого діагнозу та пройти необхідні обстеження, після чого лікар(або ЛКК) для підтвердження відправить до лікувальних закладів для проведення стаціонарного та реабілітаційно-відновного лікування, з визначенням діагнозу та оцінкою соціальних потреб, після яких при стійкому порушенні функцій організму, які спричиняють обмеження життєдіяльності спрямовує на МСЕК.

Таким чином встановлення інвалідності, встановлюється медико-соціальна експертиза органом МСЕК, після лікування та обстеження, тому спрогнозувати можливість отримання інвалідності важко.

Стосовно можливості отримання слід зазначити наступне.

Згідно Наказу МОЗ України 05.09.2011 N 561 "Про затвердження Інструкції щодо встановлення груп інвалідності" (далі - Інструкції)(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1295-11#Text), 

Згідно п. 2.1 Інструкції, До основних видів порушення функцій організму людини,
які визначаються медико-соціальною експертизою, належать:порушення сенсорних функцій (зору, слуху, нюху, дотику, больової, температурної та інших видів чутливості). Таким чином, отримати інвалідність за зором можливо при певних ознаках захворювання:
Група інвалідності IА встановлюється при таких  захворюваннях:
 
3.1.4. Хвороби центральної та периферичної нервової системи з
прогресуючим перебігом та наслідки травм нервової системи із
незворотними, значно вираженими порушеннями рухових, мовних та
зорових функцій (тетра- або триплегія, виражена атаксія, виражений
аміостатичний та гіперкінетичний синдроми з неможливістю стояти та
ходити, верхня або нижня параплегія в поєднанні з вираженим
порушенням тазових органів, виражені бульбарні порушення з
тотальною афазією, повною сліпотою або концентричним звуженням
полів зору до 10 град. від точки фіксації на обидва ока).
3.1.5. Різко виражена контрактура або анкілоз крупних
суглобів верхніх і нижніх кінцівок у функціонально невигідному
положенні (при неможливості ендопротезування).
3.1.6. Поєднання сліпоти на обидва ока (коригована гострота
зору нижче 0,05 або концентричне звуження полів зору до 10 град.
від точки фіксації): із загальною соматичною патологією, що
призводить до високого ступеня втрати здоров'я та повної
залежності від інших осіб; або з ампутаціями нижніх кінцівок на
рівні стегна або однієї верхньої кінцівки; або з повною глухотою.
Група інвалідності IБ встановлюється при таких захворюваннях:
3.2.2. Сліпота (гострота зору з переносною корекцією менше
0,05 або концентричне звуження поля зору до 10 град. від точки
фіксації) на обидва ока в результаті стійких незворотних змін.
Група інвалідності II встановлюється при таких захворюваннях:
3.3.3. Стійкий повний птоз на обох очах після всіх видів
відновного лікування та необоротні зміни органа зору з гостротою
зору з переносною корекцією 0,05-0,08 або концентричним звуженням
поля зору до 20 град. від точки фіксації на обидва ока або на око,
що краще бачить.
3.3.14. Кукса верхньої або нижньої кінцівки, поєднана або з
глухотою на обидва вуха, або відсутністю зору на одне око, або
помірною афазією.
3.3.15. Параліч або виражений парез однієї кінцівки,
поєднаний або з глухотою на обидва вуха, або відсутністю зору на
одне око, або помірною афазією, або помірними розладами функції
тазових органів.
Група інвалідності III встановлюється при таких
захворюваннях:
3.4.1. Відсутність одного ока.
3.4.2. Стійкий повний птоз на одному оці після проведення
усіх видів відновного лікування.
3.4.3. Сліпота на одне око (гострота зору з переносною
корекцією 0,05 і нижче або концентричне звуження поля зору до
10 град. від точки фіксації).
Таким чином, гострота зору 0,1 та 0,2 не є підставою для інвалідності, необхідно враховувати і інші обставини та хвороби, однак це здійснюється ЛКК(лікарем) та вирішується МСЕК, тому при наявності інших обставин можуть визначити інвалідність, зокрема інших захворювань.

3. Що треба зробити, щоб хоча би отримати відтермінування для лікування, наприклад, езофагіту, щоб за цей час подати документи на інвалідність? 

Згідно Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402(далі- Положення )(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text),

Стаття 56

Стани після перенесених гострих, загострення хронічних хвороб органів травлення, хірургічного лікування

Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення тощо

Таким чином, лікування або тимчасову непридатність, ВЛК може визначити при загострені хронічних хвороб необхідності лікування(реабілітації) або при необхідності оперативного втручання або стану після оперативного втручання(реабілітації). При наявності такого висновку буде надана відстрочка до 6місяців, частіше до 2х місяців(в залежності від підстав та строку лікування(реабілітації)) З урахуванням вищенаведеного необхідно підтвердження медичною документацією одного із вищенаведених станів.

Згідно п. 3.10. Положення про ВЛК, у воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров`я надається військовозобов`язаному на строк до 2 місяців. За медичними показаннями продовжується на строк до 2 місяців. Втретє продовження надається на такий самий строк. Після закінчення відстрочки військовозобов`язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

Якщо при проходженні ВЛК знову винесуть висновок придатний або обмежено придатний і він напише одразу на ім’я начальника ВК скаргу про незгоду , то у разі видачі повістки( в цей же час) чи має право відмовитись від підпису, або підписати акт відмови і що за це може бути

Він може оскаржити постанову, якщо її не скасує начальник ВК у порядку, що наведений нижче.

Обгрунтування та порядок оскарження.

Порядок проходження медкомісії та оскарження її результатів регулюється Наказом Міністерства оборони України «№402 від 14.08.2008 року «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України» (далі «Положення»).

Відповідно до пункт 2.1 глави 2 розділу I Положення Постанови ВЛК оформлюються свідоцтвом про хворобу, довідкою військово-лікарської комісії, протоколом засідання військово-лікарської комісії з визначення причинного зв'язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв у колишнього військовослужбовця.

Відповідно до пункту п.2.1 глави 2 розділу І Положення Постанови штатних та позаштатних ВЛК обов’язкові до виконання.

Центральна військово-лікарська комісія (ЦВЛК) є органом військового управління, який здійснює керівництво ВЛК регіонів у Збройних Силах України та є керівним органом із військово-лікарської експертизи в Збройних Силах України.

ЦВЛК Міністерства оборони України розташована у м Київ, вул. Госпітальна, 16.

Відповідно до підпункту 2.3.2 пункту 2.3 глави 2 розділу I Положення Усі штатні ВЛК Збройних Сил України безпосередньо підпорядковуються голові ЦВЛК.

Відповідно до підпункту 2.4.10 пункту 2.4 глави 2 розділу I Положення Постанова ВЛК регіонів може бути оскаржена у ЦВЛК або у судовому порядку.

Відповідно до підпункту 2.3.5 пункту 2.3 глави 2 розділу І Положення Постанови ЦВЛК можуть бути оскаржені в судовому порядку.

Таким чином, у разі незгоди із прийнятим рішенням Ви можете оскаржити прийняте рішення ВЛК як до вище стоячого органу ВЛК так  і звернувшись до адміністративного суду.

При подані заяви про перегляд рішення ВЛК до вище стоячого ВЛК або ЦВЛК необхідно зазначити всі наявні обставини справи (надати пояснення з чим саме Ви не погоджуєтесь і чим це підтверджується) та долучити всі наявні документи, що підтверджують відповідні захворвання.

У Вас є вибір, Ви можете подати спочатку до обласного ВЛК, а потім у разі відмови, оскаржити до ЦВЛК. Зазвичай краще звертатися безпосередньо до ЦВЛК, оскільки обласна зазвичай підтримує районну ВЛК, однак ЦВЛК може тривалий час розглядати заяву(по законодавству не більше 30 днів). Без звернення до ЦВЛК, звернення до суду немає сенсу.

Розгляд заяви не зупиняє рішення про призов та не скасовує повістку, якщо рішення не приймає начальник ТЦК та СП(військкомату), обласний ТЦК та СП або суд. Якщо вже таке відбулося раджу скористатися поважною причиною неявки за повісткою зазначені нижче(у розділі Для уникнення від відповідальності), і тоді поки не вручать нову повістки відповідальності не буде.

Відповідальність за врученими повістками

За неявку за повісткою на медичний огляд та уточнення даних передбачена адміністратина відповідальність за ст.210-1 КУпАП(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text)

Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян(3400 -5100 грн.) і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Національна поліція має право здійснювати адміністративне затримання військовозобовʼязаних при порушенні законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію та доставляти їх до територіального центру комплектування (ст.ст. 259, 262 КУпАП, ч. 3 ст. 38 Закону України «Про військовий обовʼязок і військову службу»). Таким чином, поліція може Вас доставити тільки, якщо є порушення законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію(хоча б одне) по ст. 210-1 КУпАП. 

За неявку за врученою бойовою повісткою(повісткою на відправку або мобілізаційним розпорядженням) 

Передбачена кримінальна відпоідальність, ст. 336 КК України, передбачає, що за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу на заклик осіб із числа резервістів у особливий період - карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років. Способи ухилення можуть бути різними: підробка документів про хворобу, від'їзд з місця постійного проживання, умисне заподіяння тілесного ушкодження тощо. Якщо для ухилення підробляється або використовується свідомо фальшивий документ, то досконале має кваліфікуватись за сукупністю ст. 336 КК та частини ст. 358 КК. 

Для уникнення від відповідальності

Згідно ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text), поважними причинами неприбуття призовників до призовних ділянок у строк, встановлений територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, підтверджені відповідними документами, визнаються: перешкода стихійного характеру, ; смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) чи близького родича його дружини".

  1. Основною законною підставою для неявки у військкомат є хвороба (будь-яке захворювання), що є поважною причиною для неявки. Ви можете викликати швидку допомогу та отримати довідку про виклик швидкої допомоги з наступним направленням на лікування до лікарні, яку потім направить до військкомату із заявою у зручний спосіб. Також, Ви можете звернутися до будь-якої лікарні та отримати довідку про те, що захворіли та проводиться лікування, яку потім направить до військкомату зручним способом. Крім того, Ви можете лягти в лікарню та отримати довідку про те, що захворіли та проводиться лікування, яку потім направити до військкомату зручним способом(поштою).

   У разі можливості підтвердження хвороби з дня неявки(краще, щоб хвороба була затяжною(та вірусною), як ковід)або захворювання, що у вас наявне(тоді лягти на станціонар), потім дозвонитися до військомату та сказати, що захворіли, та надасте довідку. Також, відправити довідку за допомогою Укрпошти(з описом та повідомленням про вручення).

2.У разі наявності, надати докази  підстави для звільнення від військової служби під час мобілізації відповідно до ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text.

Слід зауважити, що Ви зазначаєте, що "залишилось у терапевта підписати Акт з усіма діагнозами та у окуліста повторно пройти огляд", справа у тому, що якщо не було повістки(додатково на медичний огляд) строк проходження ВЛК не встановлений законодавством.

За порушення строків ВЛК встановлююється порушення військового обліку у вказаний час передбачено адміністративну відповідальність відповідно до ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення ((https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text)), за порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу, Ви можете бути оштрафований у сумі від 850 до 1700 грн. 

Згідно ч.11 ст.38 ЗУ ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу", Органи Національної поліції України у встановленому законом порядку зобов’язані за зверненнями територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління або регіональних органів Служби безпеки України доставити до таких територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління або регіональних органів Служби безпеки України осіб, які вчинили адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210, 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Національна поліція України або її територіальні підрозділи в межах компетенції за вимогою територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки подають у десятиденний строк відомості стосовно призовників про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості.

Чи повинні за його вимогою у разі «обмежено придатний» обов’язково вказати , що може служити в тилу, учбових закладах та ВК? Бо знаю, що можуть відправити на фронт з висновком « обмежено придатний» ?

Відповідно до п.п. г) п. 20.3 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402(далі- Положення про ВЛК)(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text), при медичному огляді військовослужбовців та інших контингентів ВЛК приймаються постанови такого змісту, зокрема: «Обмежено придатний до військової служби». 

Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. 

З урахуванням вищенаведеного, ВЛК зобовʼязані вказати(навіть без вимоги) види служби та роботи протипоказані цій особі в індивідуальному порядку, як мінімум є можливим вимагати проставлення формулювання згадно наказу 402, а саме  "придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах". За відсутності таких позначень довідка(постанова) може бути оскаржена.

У випадку призначення бойової посади, що суперечить стану здоровʼя такий наказ необхідно оскаржувати та рапортувати про призначення на посаду(переведення) відповідно до стану здоровʼя.

Згідно ст. 82 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, що затверджене Указом Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153/2008(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#Text), призначення військовослужбовців на посади здійснюється:

1) на вищі посади - у порядку просування по службі;

2) на рівнозначні посади:

за станом здоров'я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії;

3) на нижчі посади:

за станом здоров'я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії;

Відповідно до п. 113 Положення про проходження військової служби (далі - Положення) (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#Text) – Військовослужбовця може бути переміщено на новемісце військової служби з однієї військової частини до іншої у випадках, визначених пунктом 82 цьогоПоложення

- за станом здоров'я - на підставі укладання (постанови) військово-лікарської комісії  

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram