Повістка

Доброго дня.
Сьогодні вранці була вручена повістка на проходження мед комісії не належним чином, а саме (передели рідним). Як діяти в такій ситуації?

21.08.2022 20:51 728

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
150 відгуків (150 +) (0 -)
Консультацій: 751

Вітаю!

Якщо вас не викликали до територіального центру комплектування жодним із належним способів (вручення повістки, наявність мобілізаційного розпорядження), то обов’язку з’явитися до центру комплектування ви не маєте.

Законом не встановлено місце, в якому українцю можуть вручити повістку. Теоретично, це може бути і на блокпосту, і на вулиці. Але спершу необхідно встановити особу людини, а тільки потім їй можуть вручити повістку. Тому при собі завжди потрібно мати документи. У період воєнного стану потрібно на вимогу надавати документи для перевірки уповноваженим особам.

Уповноваженими для вручення повісток є співробітники військових комісаріатів, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування. Повістки українцям можуть також вручатися безпосередньо посадовими особами районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Повістка має бути вручена особисто або уповноваженими особами повинен бути складений акт про відмову від отримання повістки із підписами уповноважених осіб та свідків.

Порядок вручення повісток встановлює Положення про підготовку та проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затверджене постановою Кабінету Міністрів від 21.03.2022 № 352.

Повістка має бути вручена лише особисто під розпис одержувача. 

Повістки бувають чотирьох видів:

  • уточнення облікових даних;
  • проходження медкомісії;
  • призов на військову службу до ЗСУ;
  • прибути на призовну дільницю.

ЯКЩО КОЛИ-НЕБУДЬ ВИ ПОТРАПИТЕ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬКОМАТУ) ТА ВАМ БУДУТЬ ЗАКИДАТИ, ЩО ВИ НЕ ЗЯВИЛИСЯ ЗА ПОВІСТКОЮ, ТО ВАМ ТРЕБА ВІДПОВІДАТИ,ЩО ВАС ПОГАНІ СТОСУНКИ З БАТЬКАМИ ТА ВИ НЕ МЕШКАЄТЕ ЗА МІСЦЕМ РЕЄСТРАЦІЇ. ЦЕ МАКСИМАЛЬНО ПОРУШЕННЯ

ЗА ПОРУШЕННЯ ПРАВИЛ ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ - МАКСИМАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ШТРАФ.
ЗАКОН УКРАЇНИ
Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію
Стаття 22. Обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації
6. Громадянам, які перебувають на військовому обліку, з моменту оголошення мобілізації забороняється зміна місця проживання без дозволу посадової особи, визначеної у частині третій цієї статті.
ЗАКОН УКРАЇНИ
Про військовий обов'язок і військову службу
Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього
1. Взяттю на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України підлягають громадяни України:
1) на військовий облік призовників (крім Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України):
приписані до призовних дільниць;
які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;
4. У воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України - без дозволу відповідного керівника).
ПОРЯДОК
організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних
15. Військовий облік здійснюється з урахуванням встановленого в Україні порядку декларування та реєстрації місця проживання (перебування) фізичних осіб, організовується і безпосередньо ведеться державними органами, а також підприємствами, установами та організаціями, в яких призовники і військовозобов’язані працюють (навчаються).
15-1. . Взяття на військовий облік, зняття з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, відомості про яких наявні в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, здійснюється на підставі відомостей про декларування, зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання осіб в електронній формі, надісланих органами реєстрації через Єдину інформаційну систему МВС до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.
56. Районні (міські) військові комісаріати:
організовують та ведуть військовий облік на відповідній території;
здійснюють взяття, зняття або виключення з військового обліку призовників і військовозобов’язаних у випадках, передбачених законодавством;
Персонально-якісний облік призовників і військовозобов’язаних ведеться районними (міськими) військовими комісаріатами шляхом обліку персональних та службових даних призовників і військовозобов’язаних, які узагальнюються в особових справах призовників або в облікових картках військовозобов’язаних та реєструються в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.
Взяття на військовий облік, зняття та виключення з військового обліку призовників і військовозобов’язаних у районних (міських) військових комісаріатах здійснюється за їх особистої присутності. При цьому взяття на військовий облік, зняття або виключення з нього здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України та військово-облікових документів, визначених у пункті 16 цього Порядку.
Додаток 1до Порядку
ПРАВИЛА
військового обліку призовників і військовозобов’язаних
1. Призовники і військовозобов’язані повинні:
перебувати на військовому обліку за місцем проживання у районних (міських) військових комісаріатах (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ), за місцем роботи (навчання) на підприємствах, в установах, організаціях, виконавчих органах сільських, селищних та міських рад, а також у разі тимчасового вибуття за межі України за місцем консульського обліку в дипломатичних установах України;
не змінювати місце фактичного проживання (перебування) з моменту оголошення мобілізації, а у воєнний час не виїжджати з місця проживання без дозволу військового комісара районного (міського) військового комісаріату, відповідних керівників СБУ або Служби зовнішньої розвідки;
5. Громадяни, які ухиляються від призову на строкову військову службу, призову за мобілізацією, військового обліку або спеціальних (перевірочних) зборів, несуть адміністративну та кримінальну відповідальність згідно із законодавством.
Кодекс України про адміністративні правопорушення
Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку
Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -
тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -
тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Стаття 336. Ухилення від призову за мобілізацією
Кримінальний кодекс України
Ухилення від призову за мобілізацією -
карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.
НІХТО НЕ МОЖЕ НАКАЗАТИ ОСОБІ, ДЕ ВІН МАЄ ПРОЖИВАТИ.
АЛЕ, ЗА НЕ СВОЄЧАСНЕ ПОСТАНОВЛЕННЯ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК ЗА НОВИМ МІСЦЕМ ПРОЖИВАННЯ   -  ШТРАФ.
Свобода пересування та вільний вибір місця проживання в Україні - це конституційне  право кожної особи, яка на законних підставах перебуває на території України.
на законних підставах перебуває на території України.
У ст. 33 Конституції України закріплено, що держава гарантує особі свободу пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом. Громадянин України не може бути позбавлений права в будь-який час повернутися в Україну.
Зміст вказаної статті полягає в можливості, що надається і охороняється державою, вільно пересуватися та вибирати місце проживання чи перебування без обмежень. Свобода пересування — це зміна місця перебування, у тому числі проживання. Держава визнає і зобов'язується охороняти право людини на свободу пересування, що спрямоване на створення гарантій проти невиправданого обмеження можливостей людини переміщатися по території країни, а також виїжджати за її межі та повертатися до неї.
АЛЕ, під час воєнного стану це може бути обмежено. 
ЯКЩО ВИ НЕ МЕШКАЄТЕ ЗА МІСЦЕМ РЕЄСТРАЦІЇ, ТО ЦЕ ПОРУШЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА, АЛЕ ЗА ЦЕ АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ  - ШТРАФ.
Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram