Виїзд за кордон по військовому квитку без довідки ВЛК ?

В 2018 році пройшов медогляд. У військовому квитку написано "Непридатний до в/служби за призовом зі зняттям з військового обліку по ст. 42а і 64а, далі присвоєний номер і дата". Далі там де відмітки про військовий облік, стоїть печатка "знятий(виключений) з обліку і дата.
Рішення(Довідка) ВЛК немаю. Не видали коли проходив медогляд.
Місяць тому дали повістку для уточнення даних. Я прийшов по повістці, вони мене відпустили. Уточнив у них чи можу я виїхати закордон по військовому квитку - сказали "ТАК". Також казали що довідок не видають зараз.
Чи можу я виїхати за кордон з військовим квитком без довідки ВЛК ? Дякую за відповідь.

22.08.2022 09:40 1929

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня.

Ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» вказано категорію осіб, які мають відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації. П.2-6 Постанови КМУ від 27.01.1995 №57 «Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України» надає право перетину кордону цієї категорії осіб.

Зокрема, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані, які визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я на строк до шести місяців (з наступним проходженням) військово -лікарської комісії) (абз.3 ч.1 ст.23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»).

Згідно з останніми роз'ясненнями Державної прикордонної служби України від 08.08.2022 року:

«Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)

Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП;

Остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин та фактів».

Таким чином, одного військового квитка із записом «знятий (виключений) з обліку» буде недостатньо.

Вам необхідно письмо звернутися до військкомату та попросити висновок ВЛК, згідно якого Вас було визнано непридатним до військової служби. Або звернутися до адвоката, щоб він звернувся до військкомату з адвокатським запитом, який розглядається протягом 5 робочих днів з моменту отримання запиту та отримати письмове підтвердження, що Вас було виключено з військового обліку саме за станом здоров’я.

Якщо у Вас є додаткові питання можете написати мені на електронну пошту ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація буду вдячна за відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram