Виїзд за кордон студенту

Доброго дня, мені 24 роки, з 2015 року виїхав на навчання у Польшу і з того часу живу та працюю там, кілька разів на рік приїжджаю відвідати родину, так як і на початку цього року, але за декілька днів перед виїздом почалась війна і з того часу знаходжусь в Україні.

Нещодавно поступив у польський вуз і маю намір виїхати як студент, в даний момент нотаріально перекладаю 2 екземпляри таких документів як: довідку( де написано, що я студент денної форми навчання, яке буде проходити з 01-10-2022 до 30-09-2025), контракт і засвідчення про оплату першого семестру. Всі документи надані у оригіналі від університету, тому перше питання - я додатково отримав такі докумени як: "рішення про додання до списку студентів" і підтвердження бронювання місця у гуртожитку, чи потрібно додатково завірити і перекласти ці документи також? 

До цього моменту ні разу у воєнкоматі не з`являвся і жодних документів про минуле навчання не передавав, чи відстрочка надається тільки на першу освіту, чи не буде з цим проблем? Як ви рекомендуєте поводитись і що говорити у данній ситуації? 

Можливо ви знаєте, як виглядає зараз ситуація з перетином кордону, читав, що навіть з усіма документами, від воєнкомату і з нотаріальними перекладами від університету не пропускають через кордон, чи треба пробувати блище до навчального року, тобто у кінці вересня? 

Якщо мені, у теорії, нададуть відстрочку за ст. 17 ЗУ "Про військовий обов`язок і військову службу", а не за ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", що робити у такому випадку? 

Чи не могли б ви надати приклад заяви про надання відстрочки, чи я можу написати вам на мейл, щоб ви вислали приклад? 

Дякую, за відповідь. 


 

22.08.2022 11:19 980

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1918
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

1.   Згідно з ч. 3 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію",   призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти. 

В статті  не вказано, що відстрочка надається тільки здобувачам освіти які вперше вступили на навчання. Відстрочка надається усім без виключення здобувачам освіти, як з українського закладу освіти, та і іноземному. Тому, юридичних підстав відмовити Вам у наданні відстрочки при наявності документів що підтверджують зарахування до ВНЗ немає.

2. Щодо статусу студента та документів.

Багато з моїх клієнтів скаржаться, що деякі військомати (Київ, Дніпро) стверджують що право на відстрочку у студента іноземного ВНЗ (в більшості випадків це були студенти польських ВНЗ)  виникає з моменту початку навчального семестру.  Та заяву про надання відстрочки ігнорували, навіть був випадок вручення повістки на відправку.

Але такі твердження є хибними.

Згідно до ст. 72 Закону про вищу освіту та науки Польщі (Див. за посиланням Закон про вищу освіту та науки Польщі ustawa_Prawo_o_szkolnictwie_wyższym_i_nauce_DzU_30082018.pdf ) прийом на навчання відбувається шляхом внесення до списку студентів.   

Якщо Ваш ВНЗ видав довідку про прийом на навчання , то це значить, що згідно до ст. 72 Закону  Ви  були внесені до списку студентів. Тож, Ви вважаєтеся студентом. Не з моменту початку навчального року, а за моменту прийому на навчання та внесення в списки студентів (про що свідчить довідка про прийом на навчання). 

Тож, якщо у Вас є рішення про внесення до списку студентів, то Вам її обов'язково треба перекласти теж та посвідчити нотаріально, підтвердження про бронювання теж можете перекласти, чим більше документів тим краще. Якщо раніше достатьно було (у більшості випадків) довідки про зарахування, то зараз краще мати як можна більше документів, що підтверджують Ваше зарахування до ВНЗ. Адже зараз багато є випадків підробки довідок про зарахування, тому військомати вигадують додаткові документи, або легалізацію.

До речі і про легалізацію (апостиль) який зараз стало модним словом особливо в київських військоматах у разі коли вони не знають як відмовити у наданні відстрочки.

Документи, видані в Польщі, в тому числі іноземних ВНЗ мають визнаватися в Україні без додаткової легалізації

Між Україною та  Польщею був укладений  Договір про правову допомогу див. за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/616_174#o81

Згідно до ст. 15 Договору: Визнання документів 1. Документи, які підготував або засвідчив відповідний орган однієї з Договірних Сторін, скріплені гербовою печаткою і підписом уповноваженої особи, мають силу документа на території іншої Договірної Сторони без потреби будь-якого іншого засвідчення. Це стосується також копій і перекладів документів, які засвідчені відповідним органом. 2. Документи, які на території однієї з Договірних Сторін визнаються офіційними, вважаються такими ж на території іншої Договірної Сторони.

Тобто, документи, видані в Польщі мають дію на території України без жодної додаткової легалізації. Достатньо їхнього перекладу, з нотаріальним посвідченням.

3. Щодо процедури отримання відстрочки.

Для отримання відстрочки, разом із документами з ВНЗ Ви маєте подати заяву про отримання відстрочки в 2-х екз.: один йде до військомату, на другому мають проставити штамп (з датою/підписом) про прийняття заяви до розгляду. 

 Я рекомендую подавати заяву в перший же день з'явлення до військомату. Адже Вас можуть направити на ВЛК (медкомісію) та Вам можуть казати подати заяву після проходження ВЛК, але є ризик що в такому випадку в день коли ВЛК винесе остаточний висновок про Вашу придатність, Вам можуть вручити повістку на відправку. Тому, заяву подаєте в перший день, в 2-х екземплярах, перший з документами з ВНЗ залишається в військоматі та залучаєтся  до особової справи, а на другому екз. заяви мають проставити відмітку про прийняття заяви. Тільки в такому випадку можете сміливо йти на ВЛК. Або якщо будуть відмовлятися прийняти заяву, відправляйте її Укрпоштою цінним листом з описом вкладення. Військомат у будь-якому разі зобов'язаний отримати всю кореспонденцію, що до них надходить. По номеру відправлення (що буде вказаний в чеку), Ви зможете відслідковувати стан Вашого відправлення. Як тільки на сайті Укрпошти Ви побачите дані про вручення листа, Ви можете впевнено йти  в військомат. Особливо якщо Ваш військомат в Києві (області), або на Закарпатті. Там дуже складно відбувається процес отримання відстрочки.

В результаті проходження всіх процедур, Вам видадуть довідку, в якій буде вказано що Ви отримали відстрочку на підставі ч. 3 ст. 23 "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", та військомат не заперечує щодо Вашого виїзду закордон.  Проте, оскільки Вам 24 років та Ви призовного віку на строкову службу, військомати з незрозумілих підстав пишуть в довідках підставу ч. 9 ст. 17 ЗУ  "Про військовий обов`язок і військову службу", яка передбачає відстрочку від призову на строкову службу, незважаючи на те, що призов на строкову службу на час мобілізації сказовано Указом Президента. Раніше прикордонники з такими довідками повертали хлопців на кордоні та не пропускали ( що в принципі правильно), але потім Міноборони з Адміністрацією прикордонної служби якось між собою домовились, та десь з кінця травня на кордоні з такими довідками теж пропускають, тому якщо буде ст. 17 ЗУ "Про військовий обов`язок і військову службу", не хвилюйтеся мають пропустити.

4. Щодо ситуації на кордоні. Так, різне буває. Адже дуже багато бажаючих проїхати з підробленими документами, кожна ситуація індивідуальна. Та багато страшилок в соц мережах можна начитатися. Їдьте, пропускають якщо у Вас будуть всі документи з ВНЗ та довідка з військомату. У разі відмови Ви або пробуєте через інші пункти перетнути, або вже оскаржуете відмову в судовому порядку.

5. Зразок заяви на відстрочку:

                                                                                                        До      _______РТЦК та СП

                                                                                                        Адреса: _______________

                                                         

                                                                                                       Від: _______________

                                                                                                        ________року народження                         

                                                                                                        Адреса проживання:

                                                                                                        Тел.:

                                                                       Заява

Прошу  надати мені відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації згідно до ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» як здобувачу фахової вищої освіти,  у зв’язку із навчанням за денною формою здобуття освіти в університеті____________-що знаходиться_______.

Вказані вище обставини  підтверджуються наступними документами ( що перекладені на українську мову та посвідчені нотаріусом): довідка про зарахування №____від________,  довідка про сплату за навчання_______, лист запрошення_________.

 

Додатки:

1) Довідка про зарахування;
2) Довідка про плату за навчання;
3) Лист-запрошення на навчання.

     

     Дата                                                  підпис                                                            ПІБ

    У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся  marina.bekalo@gmail.com

    З повагою,

    Адвокат Бекало Марина

    Якщо подобається, тисни кнопку
    Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
    Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
    І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

    Підписатися в Facebook

    Підписатися в Instagram

    Підписатися в Telegram