Оплата за обучение

Добрый день! Существуют ли на данный момент какие-либо льготы по оплате за обучение в вузах Харькова, с учётом того, что Харьков находится в прифронтовой зоне, и обучение может осуществляться только онлайн?

22.08.2022 14:44 766

Консультація виконавця

Анастасія Хижняк
Адвокат
У сервісі: 1 рік
16 відгуків (16 +) (0 -)
Консультацій: 39

Доброго дня! 

Цьогоріч в Україні додаткові пільги на вступ до ВНЗ отримають абітурієнти з тимчасово окупованих територій, а також з місць, де ведуться бойові дії. Їм буде достатньо дистанційно пройти індивідуальну усну бесіду.

Це стосується абітурієнтів, які зараз перебувають на непідконтрольній Україні території:

  • Херсонської області;
  • Запорізької області;
  • Харківської області;
  • Миколаївської області;
  • Донецької області;
  • Луганської області;
  • АР Крим та м. Севастополь.

Для таких вступників конкурс формуватиметься окремо. Зарахування на навчання відбуватиметься виключно за державним замовленням за пільгою № 2, яку збільшено на 40%.

 – пільгова категорія громадян, які знаходяться в районах проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації.

Квоти при вступі до ЗВО цього року поширюються на абітурієнтів, які проживають в окупованих регіонах чи тих, де точаться активні бої. Абітурієнти з цих регіонів зможуть вступити без ЗНО (НМТ) – на основі іспитів, дистанційної співбесіди тощо.

Квота 2 працює навіть якщо ви виїхали з окупованої території, головне — щоб була реєстрація в населеному пункті, який належить до окупованої чи небезпечної території.

КРІМ ТОГО, НАГОЛОШУЮ, ЩО АБІТУРІЄНТ З ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНОЇ ТЕРИТОРІЇ МАЄ ПРАВО УКЛАСТИ КОНТРАКТ НА ПРОТЯЗІ 3-Х МІСЯЦІВ ПІСЛЯ ЗАРАХУВАННЯ, ТОБТО ВІДТЕРМІНУВАТИ ОПЛАТУ.

  •  починається подача заяв, документів та проведення співбесід. Для тебе працюють онлайн та офлайн приймальні комісії ЗВО. Так, цього року можна вступити  до університету навіть не виходячи з дому!
  •  будуть опубліковані списки рекомендованих до зарахування за квотою-2. Саме в цей день ти дізнаєшся результати свого довгого та кропіткого шляху!
  •  відбудеться зарахування за квотою-2. У цей день всі, хто виконає вимоги до зарахування, стануть студентами. Обсяги квоти-1, квоти-2 визначаються у правилах прийому закладу освіти після отримання необхідної інформації від державного (регіонального) замовника та оприлюднюються на сайтах ЗВО та сайті «Вступ.ОСВІТА.UA».

Крім того зазначаю, що пільги у вищих навчальних закладах міста Харкова та інших вузах України матимуть військовослужбовці, добровольці батальйонів територіальної оборони, рятувальники та правоохоронці, які брали участь у війні.

Крім того, учасники бойових дій, і їхні діти у разі вступу на денну форму навчання можуть бути переведені на вакантні місця державного або регіонального замовлення, якщо вони зараховані на навчання за іншими джерелами фінансування на відкриту або фіксовану (закриту) конкурсну пропозицію. Також для учасників бойових дій та їх дітей передбачена компенсація оплати контракту, оплати за проживання в гуртожитку та ряд інши пільг.

Також ця категорія пільговиків має право отримувати соціальну стипендію, проте лише у разі відсутності академічної заборгованості. Якщо особа має право на дві стипендії: академічну і соціальну, то потрібно вибрати один вид.

Таким чином, на даний час Міністерством освіти і науки України затверджено ряд пільг саме для учасників бойових дій та їх дітей.

Крім того, Міністерство освіти визначило категорії пільговиків 2022, які будуть вступати на підставі вступних іспитів або результатів НМТ:

  • особи, які мають захворювання, які не дозволяють здавати НМТ;
  • діти сироти;
  • діти, позбавлені батьківського піклування;
  • демобілізовані після 30 листопада 2017 р;
  • учасники бойових дій, які брали участь в АТО.

 Також визначена категорія пільговиків, які будуть надходити на підставі співбесіди:

  •  чорнобильці і постраждалі при аварії на ЧАЕС;
  •  інваліди, які не можуть відвідувати навчальний заклад
  •  громадяни, які визнані інвалідами війни.

 Пільгові категорії громадян подають документи до ВНЗ в паперовій формі особисто. Також необхідно надати копії документів, які надають спеціальні умови абітурієнта на участь в конкурсному відборі.

Спеціальні умови на здобуття вищої освіти за державним замовленням та за рахунок цільових пільгових державних кредитів мають:

  • діти, батьки (один із батьків, усиновлювачів) яких загинули під час участі в антитерористичній операції, захищаючи незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних у районах проведення антитерористичної операції;
  • діти учасників бойових дій на території інших держав, які загинули (пропали безвісти) або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час воєнних дій та конфліктів на території інших держав, а також внаслідок захворювання, пов’язаного з перебуванням на території інших держав під час цих дій та конфліктів;
  • особи, у яких один з батьків (усиновлювачів) був військовослужбовцем, який загинув чи визнаний судом безвісно відсутньою особою при виконанні ним обов’язків військової служби;
  • особи з інвалідністю І, ІІ груп та діти з інвалідністю віком до 18 років, яким не протипоказане навчання за обраною спеціальністю;
  • інваліди з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, хворі внаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу, – категорія 1 та особи, які постійно проживали у зоні безумовного (обов’язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення, – категорія 2;
  • шахтарі, які мають стаж підземної роботи не менше ніж три роки, а також протягом трьох років після здобуття загальної середньої освіти особи, батьки яких є шахтарями та мають стаж підземної роботи не менше ніж 15 років або які загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві чи стали інвалідами I або II групи;       
  • особи, які є внутрішньо переміщеними особами відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»;
  • особи, що здобули повну загальну середню освіту у навчальних закладах певної адміністративно-територіальної одиниці при вступі на конкурсні пропозиції, для яких встановлено квоту-3.

Щодо того як буде проходтити навчання:

У Міністерстві освіти і науки розробили моделі навчання в закладах загальної середньої освіти в умовах війни.

Для двох категорій учнів – тих, які перебувають на безпечних територіях і їх місце проживання не змінилося, тих, хто є внутрішньо переміщеними особами, – пропонуються наступні форми навчання: очна форма, дистанційна форма, сімейна (домашня) форма навчання, змішана форма навчання, екстернат.

Для учнів, які перебувають за кордоном, пропонується очна форма навчання, дистанційна форма навчання, сімейна (домашня) форма навчання, екстернат.

Для учнів, які перебувають на тимчасово захоплених територіях або в зоні бойових дій: дистанційна форма навчання або екстернат за дистанційною формою; сімейна (домашня) форма навчання; екстернат.

Буду вдячна за позитивний відгук! Якщо є додаткові питання - задавайте нижче у коментарях.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram