Необхідність рішення Загальних зборів на встановлення поквартирних теплових лічильників

Початок будівництва багатоповерхівки розпочалося з 2010 року. По проекту будинку мережа системи опалення розміщенна горизонтально та відходить від загальної труби на опалення маючи на кожному квартирному розгалужені лічильник на гарячу воду. Частина труби з лічильником знаходиться за межами квартири в спеціально розташованій шафі. Будинок має власну котельню.
Будинок введено в експлуатацію в 2013 році та створено ОСББ.
З 2015 року окремі квартири встановили на місце лічильника теплої води розподільний тепловий лічильник. На Загальних зборах прийняли порядок розрахунку за опалення згідно Постанови КМУ від 21 липня 2005 р. N 630 та наказу МІНІСТЕРСТВО БУДІВНИЦТВА, АРХІТЕКТУРИ ТА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ 31.10.2006 N 359 .
Проте, нове правління у 2021 році відмовляється брати до уваги показники теплових лічильників в розрахунку сплати за тепло, стверджуючи що крім всього має бути протоколо Загальних зборів з дозволом на встановлення цих самих теплових лічильників.
Проте, Загальні збори вирішують питання спільної власності, а не приватної, якою являється відгалужена горизонтальна труба з тепловим лічильником.

Чи правомірне твердження правління?

25.08.2022 10:53 1012

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
726 відгуків (725 +) (1 -)
Консультацій: 1846
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Щодо можливості здійснювати підрахунок теплової енергії за допомогою лічильника води або лічильника тепла:

У відповідності до п. 12 Постанови КМУ від 21 липня 2005 р. № 630, У разі встановлення будинкових засобів обліку теплової енергії споживач оплачує послуги згідно з їх показаннями пропорційно опалюваній площі (об'єму) квартири.

У разі встановлення будинкових засобів обліку теплової енергії у багатоквартирному будинку, де окремі або всі квартири обладнані квартирними засобами обліку теплової енергії, споживачі, які не мають таких засобів обліку та які не передали виконавцю показання квартирних засобів обліку теплової енергії, оплачують таку послугу за показаннями будинкового засобу обліку теплової енергії пропорційно опалюваній площі (об’єму) квартири, не враховуючи витрати теплової енергії виконавця, юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які є власниками або орендарями приміщень у цьому будинку, та сумарних витрат тепла за показаннями усіх квартирних засобів обліку.

Плата за послуги нараховується згідно з показаннями будинкового засобу обліку теплової енергії, а у разі його відсутності (несправності) за нормативами (нормами) споживання у разі відсутності засобів обліку теплової енергії, встановлених у квартирі.

У відповідності до Закону України "Про житлово-комунальні послуги", засіб обліку - прилад, технічний пристрій для обліку кількісних та/або якісних показників житлово-комунальної послуги, який має нормовані метрологічні характеристики.

Таким чином, кожен співвласник ОСББ сплачує за тепло відповідно до показників свого домашнього лічильника, плюс оплата за місця загального користування (під'їзд, сходи тощо), визначена за допомогою методики, затвердженої Наказом № 359 від 31.10.2006 року. Якщо квартирного лічильника немає, то сплачується на підставі показників загальнобудинкового лічильника за мінусом показників квартир, де такі лічильники встановлені.

Підрахунок використаного тепла здійснюється або з допомогою спеціалізованого лічильника тепла, де одразу вказується кількість використаної теплової енергії (в Гкал), або за допомогою лічильника води ( в такому разі береться до уваги об'єм використаної води та різниця температур на вхідному та вихідному загальнобудинковому трубопроводі). Встановлення будь-якого з вказаних лічильників забезпечує належний підрахунок використаної теплової енергії.

2. Щодо можливості встановлення певного лічильника в квартирі:

У відповідності до ст. 4 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирних будинків", Основна діяльність об'єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обгрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов'язань, пов'язаних з діяльністю об'єднання.

У відповідності до ст. 10 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирних будинків",

До виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься:

- затвердження статуту об'єднання, внесення змін до нього;

- обрання членів правління об'єднання;

- питання про використання спільного майна;

- затвердження кошторису, балансу об'єднання та річного звіту;

- попереднє (до їх укладення) погодження умов договорів, укладених на суму, що перевищує зазначену в статуті об’єднання, договорів, предметом яких є цінні папери, майнові права або спільне майно співвласників чи їх частина;

- визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників;

- прийняття рішення про реконструкцію та ремонт багатоквартирного будинку або про зведення господарських споруд;

- визначення розміру матеріального та іншого заохочення голови та членів правління;

- визначення обмежень на користування спільним майном;

- обрання та відкликання управителя, затвердження та зміна умов договору з управителем, прийняття рішення про передачу функцій з управління спільним майном багатоквартирного будинку повністю або частково асоціації;

- прийняття рішень про заснування інших юридичних осіб або участь у товариствах.

Як бачимо, немає пункту, де б було передбачено необхідність узгоджувати на загальних зборах встановлення будь-яких засобів/приладів у власній квартирі. Тому твердження правління про необхідність наявності Протоколу Загальних зборів щодо дозволу на встановлення теплового лічильника замість лічильника води для підрахунку використаної теплової енергії - суперечить діючому законодавству.

Також статтею 10 закону "Про ОСББ" встановлено, що Збори представників не можуть вирішувати питання, які стосуються майнових прав співвласників, погіршують умови використання майна або умови проживання.

Єдиний вийняток може бути лише в тому випадку, якщо Статутом ОСББ прямо визначено, що для зміни типу лічильника необхіно отримати дозвіл на встановлення, затверджений Загальними зборами.

Можете переглянути Статут, або ж скиньте його мені на пошту ddmitr@ukr.net я проаналізую і надам остаточну відповідь.

Якщо все ж таки виявиться, що Статутом не передбачено отримання дозволу на заміну типу лічильника, то Ваш алгоритм дій наступний:

- звернутися до Голови правління з письмовою заявою з проханням врахувати показники лічильника тепла для встановлення суми оплати за спожиту теплову енергію. В заяві вказати: з якої дати встановлено лічильник тепла; прикріпити копію паспорту лічильника - щоб там було видно повірочний інтервал; фото лічильника; якщо за ці роки лічильник проходив повірку - надати копії підтверджуючих документів; також прикріпити копії тих оплат за попередні періоди, які були здійснені на підставі теплового лічильника.

- Заяву підготувати в 2-х екземплярах. До однієї прикріпити копії вищезгаданих документів і здати в правління, а на іншому повинні поставити відмітку про вручення. Якщо відмовляються ставити відмітку, тоді немає сенсу віддавати заяву, а краще направити її Укрпоштою, цінним листом, з описом вкладеного, з кур'єрською доставкою.

- негативну відповідь (відмова в зарахуванні показників теплового лічильника) можна буде оскаржити до суду.

Якщо щось незрозуміло, або залишилися питання - пишіть мені на пошту.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram