Перетин кордону студенту іноземного ВНЗ. Право на відстрочку

Добрий день,

Я зібрав усі документи для виїзду за кордон і щойно дізнався, що на кордоні можуть придиратися до запису в Приписному ("має право на відстрочку..."). В мене є: дві довідки з університету, що я навчаюсь на денній формі навчання з такого-то числа.

В воєнкоматі я отримав дозвіл на перетин кордону і помітку у приписному (типу відсрочку). Але в приписному написано, як і в документі, як і в законі (ст.17 п.9 "Про ВО, ВС") : "має право на відсрочку..."
Мені знайомий сказав, що його не пропустили саме через такий запис на кордоні, хоча у нього всі були документи і студентський квиток. Я завтра буду перетинати кордон і хочу бути озброєний, як мені відповідати прикордонникам в разі створення мені перешкод?

Я спитав в воєнкоматі, мені відповіли, що це стандартне формулювання, як вони пишуть в приписному.

Чи підходить мені такий запис у Приписному, і як мені виборювати своі права на кордоні в разі можливих перешкод?

Швидкі посилання на закони:
https://protocol.ua/ru/pro_viyskoviy_obov_yazok_i_viyskovu_slugbu_stattya_17/
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF/print
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text


Прикріпляю своі документи для питання.

Михайло

25.08.2022 12:57 931

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
737 відгуків (736 +) (1 -)
Консультацій: 1926
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Так, дійсно це є проблемою сьогодні. Таке формулювання в довідці  та в приписному є юридично неправильним, тому на кордоні часто не випускають з такими довідками ( що юридично є обгрунтованим).

Стаття 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" передбачає відстрочку  від строкової військової служби. В ньому чітко зазначено:  право на відстрочку від призову на строкову військову службу для здобуття освіти також мають громадяни України, які в рамках міжнародних договорів України навчаються у закладах освіти інших держав

Указом Президента №230/2022  (див. за посиланням: УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №230/2022 — Офіційне інтернет-представництво Президента України (president.gov.ua) було скасовано чергові призови на строкову військову службу через оголошення мобілізації на 2022 рік шляхом виключення  пункту 1 статті 2 та пункту 1 статті 3 Указу Президента №687/2021 (див. за посиланням: УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №687/2021 — Офіційне інтернет-представництво Президента України (president.gov.ua)

Тобто чергові призови на СТРОКОВУ військову службу у квітні-червні та у жовтні-грудні 2022 року скасовані Указом Президента №230/2022.

Оскільки Ви призовного віку на строкову службу ( до 27 років), Вам видали довідку від призову на строкову службу. Такою абсурдною логікою керуються військомати.  Але вказана підстава для вістрочки є невірною, адже призов на строкову службу скасований, у звязку із призову на військову службу під час мобілізації. І це дійсно проблема у таких як Ви, адже прикордонники в таких випадках у разі відмови дійсно юридично нічого не порушують, таку відмову Ви навіть не зможете оскаржити в судовому порядку.

Строкова військова служба та військова служба під час мобілізації-це принципово різні види військової служби, це розуміють прикордонники, але не військомати.

Тож ТЦК СП  (військомати)  при наданні відстрочки (в тому числі хлопцям до 27 років) мають керуватися ч. 3 ст. 23  ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" згідно до якої, призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Тому, юридично вірно що прикордонники с такими довідками не випускають.

Проте, такі довідки не завжди є причиною для відмови (навіть і за правильними підставами зараз частішають випадки відмови у перетину).

Адже прикордонники розуміють, що таке рішення приймаєте не Ви, а військомат, та по суті Ви впливати на них ніяк не можете (окрім як оскаржити до суду  рішення військомату, та в судовому порядку змусити військомат видати довідку з вірним формулюванням). Але, пробуйте проїхати на кордоні у будь-якому випадку, змінюйте пункти перетину при відмовах. У разі якщо будуть повертати, отримуйте письмову відмову в пункті перетину,  та з нею треба йти до військомату, як доказ того що Вам відмовили через невірно вказану підставу для відстрочки. Наполягайте в військоматі, щоб Вам видали іншу довідку, де буде зазначатися ст. 23 "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". 

Юридичних  інструментів доводити на кордоні своє право перетину  об'єктивно немає , та тут не треба бути юристом щоб розуміти, що дійсно довідка складена військоматом невірно. Це абсурд надавати відстрочку від строкової служби в час коли вона скасована. 

Ваш єдиний аргумент на кордоні, що військомат відмовляє Вам вказувати ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" адже Ви призовного віку на строкову службу та  військомати запевняють,  що призов на строкову службу буде поновлено з осені (деякі  військомати дійсно такі дурниці кажуть,  адже  профільне законодавство їхні юристи не читають), тому Вам відстрочку надали за ст. 17 ЗУ  "Про військовий обов'язок і військову службу". Якщо це не спрацює на кордоні, то оскаржувати до суду їхню відмову юридичних підстав немає , але отримуєте письмову відмову та одразу  треба повертатися в військомат з вимогою надати відстрочку за ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Якщо військомат відмовляє, вимагайте письмову відмову та оскаржуєте вже відмову військомату в судовому порядку та повірьте суд погодиться, що у Вас відстрочка має бути за ст. 23 Закону про мобілізацію. Це єдиний юридично вірний алгоритм дій.

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram