Отримання військового квитка під час війни

Доброго дня.

Мені 28 років, не маю військового білету, бо працював і не перереєстровувався в іншому місці і тому повістку так і не отримав. Зараз, думаю, що якщо б йти на навчання (магістр), то треба військовий білет.

Маю декілька питань стосовно цього.
1. Чи є покарання за те, що я так і не служив (бо так і не отримав повістку, але і сам за той час не прийшов в воєнкомат)
2. Чи ризиковано зараз йти, щоб зробити військовий білет, бо можуть мобілізувати. Та і там де я прописаний, то це Миколаївська область, що під обстрілами, а я у Львові вже біля 7-ми років живу.
3. Доповнення до 2-гого, якщо навіть йти, то чи можна йти у Львівській області замість Миколаївської?

Дякую

25.08.2022 15:44 1349

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
744 відгука (743 +) (1 -)
Консультацій: 1882
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. У відповідності до абзацу 4 ч. 8 ст. 15 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу", в разі зміни місця проживання Ви зобов'язані в 7-денний строк повідомити про це військкомат, тобто стати на облік за новим місцем проживання. Також, у відповідності до вищезгаданого закону, по досягненню 27-річного віку Ви зобов'язані стати на військовий облік військовозобов'язаних.

Ви порушили норми законодавства, не стали на облік за новим місцем проживання та не стали на облік військовозобов'язаних після досягнення 27-річного віку. Такі діяння підпадають під ознаки правопорушення, передбаченого статтею 210 КУпАП: Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку. Санкції даної статті, з врахуванням особливого періоду, передбачають штраф у розмірі від 850 до 1700 грн.

Щодо неотримання повісток: у відповідності до абзацу 3 ч. 8 ст. 15 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу", у разі якщо за будь-яких обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку зобов'язані з'явитися до призовної дільниці в десятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову, визначеного Указом Президента України. Таким чином, відсутність повісток не звільняє особу від обов'язку з'явитися на призовний пункт.

Ви порушили норми законодавства, не з'являлися ні на один з призовів, які відбулися, і при цьому у Вас немає виправдовуючих підстав. Такі діяння підпадають під ознаки правопорушення, передбаченого статтею 335 ККУ: Ухилення від призову на строкову військову службу. Ухилення від строкової військової служби має місце у випадку, коли особа, яка отри­мала повідомлення (повістку) про призов, не з’являється без поважних причин до при­зовного пункту в строки, зазначені у повідомленні, або хоча і не отримала повідомлен­ня, але знає про призов і не з’являється до призовного пункту протягом місяця.

Санкції статті 335 передбачають обмеження волі на строк до трьох років. Зазвичай все обмежується умовним терміном. Але наразі невідомо - чи була порушена кримінальна справа проти Вас. Тобто є висока ймовірність, що матеріали взагалі не передавалися до слідчих органів.

2. Для того, щоб подати документи на вступ до магістратури, необхідно пред'явити військово-обліковий документ (військовий квиток або тимчасове посвідчення). Отримати такий документ можна лише у військкоматі. Але, йдучи до військкомату, у Вас не буде жодного документу, який би міг надати відстрочку від мобілізації. Відстрочку надає навчання на денній формі магістратури. Одне лиш бажання вступити до магістратури не надає права на відстрочку. Враховуючи ваше теперішнє місце проживання (м. Львів), є висока ймовірність, що після проведення обов'язкового медогляду (ВЛК), Вам окрім постанови про накладення адміністративного штрафу, ще й можуть вручити повістку на відправку. А ухилення від виконання вимог такої повістки (якщо Ви її отримаєте) - це вже стаття 336 ККУ, тобто від 3 до 5 років позбавлення волі.

3. Миколаївська область, під обстрілами - це не означає, що там військкомат зачинено. Шанси на мобілізацію набагато вище у Львівській області, ніж у Миколаївській. Втім, це не гарантує на всі 100%, що у Львівській області Вам точно вручать повістку на відправку, а у Миколаївській області проведуть ВЛК, видадуть військовий квиток і зачекають до моменту вступу на магістратуру - насправді все може відбутися з точністю до навпаки. Але якщо вам потрібна особисто моя порада, то я би рекомендував йти до військкомату саме у Миколаївській області.

З усього виходить, що Ви фактично потрапили у замкнене коло: без військового квитка не приймуть документи для вступу на магістратуру, а у військкоматі можуть вручити повістку на відправку, бо наразі у Вас немає підстав для відстрочки.

Але безвихідних ситуацій не буває. Маякніть мені на ел. пошту ddmitr@ukr.net (обов'язково зазначте номер консультації 39543) і я надам деякі поради.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram