Алгоритм дій та необхідні документи для виїзду за кордон студенту закордонного вишу (вступ після 24 лютого 2022)

Доброго дня,

Станом на зараз мені 27 років, маю тимчасове посвідчення військовозобов`язаного (непридатний у мирний час, обмежено придатний у військовий) та стою на обліку у Дарницькому РВК м. Києва. (прикріплений файл)

Сьогодні отримав листа-запрошення від Вроцлавського університету (м. Вроцлав, Польща) щодо навчання на ступінь магістра, денна форма, очно.
Оплату за навчання станом на зараз не вносив. Навчання розпочинається 6 жовтня 2022 року.

Маю наступні питання:
1) Яким має бути мій алгоритм дій та які документи необхідно надати та отримати для того, щоб мати можливість перетнути кордон ?
2) Чи можу я звернутись у ТЦК та СП не за місцем реєстрації ? (наприклад, у Львові чи Івано-Франківську)

Дякую

25.08.2022 19:09 1064

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 995
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго вечора.

 

Відповідно до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» призову під час мобілізації не підлягають у тому числі:

«здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти».

Таким чином, студенти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти, не підлягають призову по мобілізації.

При цьому, у зазначеній статті нічого не згадується про країну навчання чи інші обмеження.

 

Перетнути державний кордон на виїзд з України можуть громадяни України здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі), які також не підлягають мобілізації. (новина на сайті прикордонної служби: https://cutt.ly/mGmBh2o , https://cutt.ly/dZ54OnP ).

Також, це питання висвітлено на сайті Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України: https://minre.gov.ua/news/vyyizd-studentiv-za-kordon-v-umovah-voyennogo-stanu .

 

  1. Для підтвердження навчання за кордоном необхідно мати будь-які документи, що підтверджують зарахування або навчання за кордоном за денною або дуальною формою здобуття освіти, наприклад:

1) студентський квиток;

2) студентська віза;

3) довідка із навчального закладу;

4) ще може бути виклик на навчання (плюс до перших двох) або документ, що підтверджує право на тимчасове проживання в країні у зв’язку з навчанням (у деяких країнах видається);

5) контракт на навчання та проплати по ньому.

Конкретний перелік таких документів ніде не закріплено.

В цілому, чим більше документів щодо навчання Ви надасте до військкомату та на кордоні – тим краще.

 

  1. Вищенаведені документи (на підтвердження навчання) повинні бути апостильовані у країні навчання, відповідно завірені оригінали мають бути передані Вам в Україну, після цього переведені на українську з нотаріальним посвідченням цього перекладу.

Конкретні вимоги до документів ніде не встановлені та не закріплені, апостиль є формою легалізації документу.

Військкомат може як прийняти так і не прийняти документ без апостилю.

У будь-якому випадку має бути нотаріальний переклад документу.

Таким чином, до військкомату можна спробувати надати документ і без апостилю.

Відсутність апостилю можна також аргументувати наступним.

Документи видані у Польщі (у тому числі ВНЗ) повинні прийматися в Україні без додаткової легалізації, оскільки між Україною та Польщею укладено Договір про правову допомогу (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/616_174#o81 ).

Відповідно до статті 15 Договору «Визнання документів»

Документи, які підготував або засвідчив відповідний орган однієї з Договірних Сторін, скріплені гербовою печаткою і підписом уповноваженої особи, мають силу документа на території іншої Договірної Сторони без потреби будь-якого іншого засвідчення. Це стосується також копій і перекладів документів, які засвідчені відповідним органом.

Документи, які на території однієї з Договірних Сторін визнаються офіційними, вважаються такими ж на території іншої Договірної Сторони.

Таким чином, документи, які видано у Польщі, мають діяти на території України без додаткової легалізації.

Достатньо їх перекладу із нотаріальним посвідченням.

  1. Вищенаведені документи необхідно надати до територіального центру комплектації та соціальної підтримки (військкомат) за місцем приписки або перебування разом із заявою щодо надання вам відстрочки.

Оригінали не даєте, даєте нотаріальні копії та нотаріально посвідчений переклад.

Після надання цих документів військкомат видає довідку про відстрочку (у якій також вказується про дозвіл на виїзд за кордон) та ставить штамп про відстрочку у військово-обліковому документі.

Також, ви можете надіслати документи до військкомату разом із заявою про надання вам відстрочки Укрпоштою, цінним листом із описом вкладення.

У такому випадку, у Вас залишиться опис вкладення та фіскальний чек які будуть доказами того, що Ви повідомили військкомат про наявні у вас підстави для відстрочки від мобілізації.

 

Таким чином, для перетину кордону необхідно мати відстрочку від призову (її можна оформити у військкоматі за місцем приписки або перебування на підставі документів з ВУЗу, де Ви навчаєтесь), а також:

  • дозвіл (довідку) на перетин кордону від керівника відповідного військкомату за місцем приписки;
  • документи, що підтверджують навчання в іноземному ВУЗі (студентський квиток або студентська віза; перекладені та нотаріально засвідчені документи навчання у закордонному виші);
  • військово-обліковий документ із відміткою про відстрочку від призову за мобілізацією.

 

Зверніть увагу, на даний момент часу студентів іноземних ВУЗів не випускають за кордон.

Чи почнуть знову випускати таких студентів наразі не відомо.

Станом на зараз Ви можете спробувати отримати відстрочку від мобілізації у військкоматі (однак я чув, що їх теж поки що перестали оформлювати), а там уже дивитись по ситуації щодо виїзду за кордон.

Я думаю, що виїзд таких студентів знову дозволять, оскільки їх багато та рішення щодо заборони їм виїзду викликало значне невдоволення.

Також, можливо, що нормативним актом, яким знову дозволять виїзд студентів, буде змінено перелік необхідних документів.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram