Зміна місця проживання для чоловіка

Чоловік, що має обмежену придатність у військовому квитку, хоче перепрописатись (змінити місце проживання). Чи обов`язково для цього іти у воєнкомат за місцем проживання, чи можна одразу зареєструватись у новому воєнкоматі (за новим місцем проживання)?
Якщо ж явка у старий воєнкомат обов`язкова, то чи може хтось з генеральною довіреністю чи якимось іншим чином від імені даної особи відвідати воєнкомат та знятись з обліку?
Тобто, в цілому цікавить, чи є якийсь механізм "виписки" зі старої адреси без її відвідування.

29.08.2022 13:23 943

Консультація виконавця

Павло Світич
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
7 відгуків (7 +) (0 -)
Консультацій: 31

Добрий день! 

Згідно ч.3 ст. 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" призовники, військовозобов’язані та резервісти після прибуття до нового місця проживання зобов’язані в семиденний строк стати на військовий облік та не раніше ніж за три дні до вибуття з місця проживання знятися із зазначеного обліку.

Пунктом 58 "Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних" затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 р. № 921 встановлено, що органи реєстрації місця проживання фізичних осіб здійснюють реєстрацію/зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання призовників, військовозобов’язаних та резервістів (у разі особистого відвідування органу реєстрації) лише в разі наявності в їх військово-облікових документах позначок відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки про зняття з військового обліку або перебування на військовому обліку за місцем проживання.

Відповідно до "Правил військового обліку призовників і військовозобов’язаних" затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 р. № 921, призовники і військовозобов'язані повинні особисто повідомляти у семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну їх сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи і посади.

Згідно ч. 2 "Вимог щодо реєстрації (зняття з реєстрації) місця проживання призовників і військовозобов’язаних" затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 р. № 921 встановлено, що проведення перевірки наявності відміток відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки про взяття (зняття) призовника або військовозобов’язаного на військовий облік за новим місцем проживання. У разі відсутності такої відмітки призовник або військовозобов’язаний направляється до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття його на військовий облік або зняття з військового обліку.

Отже, згідно вищенаведеного Ви повинні особисто здійснити візит до ТЦК та СП за місцем реєстрації, для зняття Вас з військового обліку у зв'язку із зміною місця проживання, оскільки не існує законного механізму здійснити Ваше представництво у цьому органі.

Якщо моя відповідь Вам була корисною, буду вдячний за відгук.

У разі виникнення питань, звертайтесь.

Бажаю успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram