Перетин кордону

Добрий день! Якщо я отримав відсрочку від військомату до кінця вересня 2022 (через навчання в ВУЗі Німеччини), але мене звідти відрахували (на навчання потрапив лише коли почалась сесія). Ще раз подав документи до ВУЗу Німеччини - чекаю на відповідь.
Варіант 1. Якщо мене не зарахують, я можу запросити статус біженця, але при поверненні до України мені можуть пред`явити якусь відповідальність (адміністративну чи кримінальну)?
Варіант 2. Якщо мене зарахуюсь до ВУЗу, то що я маю надати на кордоні при поверненні до України? Повертатися до України в цьому випадку не важаю доцільним, всі документи до воєнкомату може передати моя родина на місці, якщо це якось допоможе.
Дакую за відповідь.

29.08.2022 16:22 852

Консультація виконавця

Добрий день.

По суті заданних питань

Варіант 1. Якщо мене не зарахують, я можу запросити статус біженця, але при поверненні до України мені можуть пред`явити якусь відповідальність (адміністративну чи кримінальну)?

Відповідно до змісту ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» громадяни зобов'язані з'являтися за викликом до військових комісаріатів (військовозобов'язані Служби безпеки України - за викликом Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України) для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час. Під час мобілізації та переведення Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту на штати воєнного часугромадяни(крім тих, які проходять службу у військовому резерві) зобов'язані з'явитися до військових частин або на збірні пункти військових комісаріатів у строки, зазначені в отриманих ними документах(мобілізаційних розпорядження, повістках або розпорядженнях військових комісарів(військовозобов'язані Служби безпеки України - керівників органів, де вони перебувають на військовому обліку, військовозобов'язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту). Резервісти зобов'язані з'явитися до військових частин у строки, визначені командирами військових частин, в яких вони проходять службу у військовому резерві.

Відповідно до абз. 2 ч.3 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

     Відповідно до ст.1 ЗУ «Про освіту», здобувачі освіти – вихованці, учні, студенти, курсанти, слухачі, стажери, аспіранти (ад`юнкти), інші особи, які здобувають освіту за будь-яким видом та формою здобуття освіти.

    Таким чином, на відстрочку мають право особи, що навчаються, тому у разі повернення, при врученні повістки Ви можете підлягати призову, якщо за станом здоров'я Ви будете придатні та у призові буде необхідність.

   Згідно ч.11 ст.38 ЗУ ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу", призовники, військовозобов’язані, резервісти в разі зміни їх сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи, посади зобов’язані особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни відповідні органи, де вони перебувають на військовому обліку, у тому числі у випадках, визначених Кабінетом Міністрів України, через центри надання адміністративних послуг та інформаційно-телекомунікаційні системи.

  Немає заборони, що повідомлення поштою, тому Ви можете повідомити про зміну відомостей поштою.

Якщо про зміни Ви не повідомите, то при наступному візиті(при врученні повістки або самостійному(наприклад для отримання нової відстрочки)) Вас можуть притягнути за порушення  обліку, за це передбачена адміністративна відповідальність відповідно до ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення ((https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text)), за порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу, можете бути оштрафовані у сумі від 850 до 1700 грн. Слід зазначити, що до відповідальності Вас зможуть притягнути при особистій явці у ТЦКСП(військкомат), після складання постанови у Вашій пристуності. 

При відсутності вручених повісток та рішень(мобілізаційних розпоряджень), інша відповідальність (кримінальна та або адміністративна)чинним законодавством не передбачена.


Варіант 2. Якщо мене зарахуюсь до ВУЗу, то що я маю надати на кордоні при поверненні до України? Повертатися до України в цьому випадку не важаю доцільним, всі документи до воєнкомату може передати моя родина на місці, якщо це якось допоможе.

Ви перетнули кордон за наявності підстави, що надавала Вам можливість бути звільненим від мобілізації(абз. 2 ч.3 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію") та право на перетинання кордону, тому перетнули кордон на законих підставах.  Згідно п.7 КМУ №57 від 27 січня 1995 р. "Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57 -95-п#Text), громадяни в'їздять в Україну без будь-яких обмежень. Таким чином при вїзді Вам не треба, надавати документи, що підтверджують навчання або документи, що підтверджують іншу підставу для звільнення від мобілізації. Така необхідність вже виникне, якщо Вам вручать повістку або Вам необхідно бути взяти відстрочку, в т.ч. для виїзду за кордон.

Якщо у Вас буде бажання перетнути кордон за цією підставою, і Ви будете зараховані після 24.02.2022, Ви повинні врахувати той факт, що станом на сьогодні таким особам не можливо перетнути кордон з урахуванням наступного розʼяснення від 08/08/2022 (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-
kordonu-pid-chas-pravovo-rezhimu-vonno-stanu-Pitannya-vidpovid/), претенденти
професійної вищої та вищої освіти, асистенти-стажери, аспіранти та
докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти
(студенти, слухачі) у навчальних закладах та на час оголошення мобілізації
перебували на території України, і не змогли в установленому порядку виїхати за межі України для продовження навчання – мають право на виїзд з України у разі
наявності:
 студентського квитка чи студентської візи;
 перекладені та нотаріально засвідчені документи навчання у закордонному виші;
 військово-облікові документи із записом про надання їм відстрочки від призову (заклику
з мобілізації);
 довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для
виїзду за кордон для здобувачів професійної вищої та вищої освіти,
асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною
або дуальним формам здобуття освіти).

Генеральний штаб ЗСУ відправили запит з проханням дозволити виїзд тим, категоріям, які звільнені від призову у тому числі студентам у КМУ і можливо незабаром це питання буде врегульовано (принаймні відповідь на запит мають надати до середини вересня).

Стосовно передати документи через родину, це не варіант, оскільки, як наведено вище - призовники, військовозобов’язані, резервісти в разі зміни їх сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи, посади зобов’язані особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни відповідні органи, де вони перебувають на військовому обліку, у тому числі у випадках, визначених Кабінетом Міністрів України, через центри надання адміністративних послуг та інформаційно-телекомунікаційні системи. Тому вже краще надіслати поштою.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Евген
    Евген
    1 рік
    Консультацiя № 39680
    Перетин кордону

    Дуже вдячний за таку розгорнуту відповідь! Докинув ще бонусом грошей :)

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram