Добрий день я мобілізований службу несу в бойовому батальйоні за висновком лікаря травматолога придатний до військової служби ст 64 в г р 2 римська чи можу я перевестися в не бойову частину.

Добрий день я мобілізований прохожу службу в бойовому батальйоні за висновком лікаря травматолога в мене ст 64 в г р придатний до військової служби чи можу я перевестися в не бойову частину.

30.08.2022 15:52 1035

Консультація виконавця

Анастасія Хижняк
Адвокат
У сервісі: 1 рік
16 відгуків (16 +) (0 -)
Консультацій: 39

Доброго дня! 

Питання визначення придатності регулюється положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України затвердженого наказом МОУ від 14.08.2008  № 402

Стаття 64

Включено: хвороби хребта (дорсопатії) та їх наслідки М40-М54 (кіфоз і лордоз, сколіоз, остеохондроз хребта, спондилоліз, спондилолістез, ураження міжхребцевих дисків, інші дорсопатії).
Виключено: анкілозуючий спондилоартрит М45 (включено до статті 60)

а) зі значними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) з незначними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) за наявності об'єктивних даних без порушень функцій

Придатні

Придатні

Придатні

Таким чином, за пунктом "в" Вас визнали придатним, оскільки придатність в даному випадку визначається індивідуально військово-лікарняною комісією.

Щодо вашого питання: Чи можете ви перевестись в небойову частину?

Відповідно до п.п. г) п. 20.3 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402, при медичному огляді військовослужбовців та інших контингентів ВЛК приймаються постанови такого змісту, зокрема: «Обмежено придатний до військової служби». Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудахВійськовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Тобто, визначальним є не військова частина, де ви проходите службу, а які службові обовязки виконуєте. Тобто ви можете, будучи обмежено придатним, виконувати обовязки, які дозволяються при вашій придатності, але при цьому знаходячись в зоні ведення бойових дій. Саме місце вашої служби тут, на жаль, не грає ролі.

Зі змісту Вашого запиту я зрозуміла, що ви є придатним до військової служби, ОДНАК якщо ви відчуваєте, що не в змозі виконувати свої обовязки за станом здоров'я Вам необхідно написати рапорт до командира про проходження повторної військово-лікарняної комісії, за можливості прикласти документи щодо вашої хвороби, та детально описати які саме у вас проблеми.

Якщо Вас, за пунктом "в" ст. 64 все ж визнають обмежено придатним, в такому випадку потрібно писати рапорт на ім'я командира військової частини, з проханням перевести в іншу військову частину, яка не приймає участі в бойових діях, та на іншу посаду, у відповідності до обмежень, встановлених висновком ВЛК.

І ще дещо важливе:

Також, відповідно до пункту 112 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України військовослужбовець може бути переміщений на нове місце військової служби з однієї військової частини до іншої у випадках, визначених пунктом 82 цього Положення.

Згідно до пункту 82 Положення одними із підстав можуть бути: за станом здоров’я – на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії;

Висновок: Якщо ви придатні до військової служби за висновком ВЛК - ви правомірно проходите службу в зоні ведення бойових дій, а тому, в будь-якому разі, якщо відчуваєте, що за станом здоров'я не можете виконувати свої службові обов'язки - пишіть рапорт на повторне проходження ВЛК.

Після отримання висновку про обмежену придатність, ви можете бути переведені на іншу військово облікову спеціальінсть, яку довзоляє Ваш стан здоровя або переміститись на нове місце військової служби в іншу військову частину відповідно до пункту 112 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України.

Буду дуже вдячна за позитивний відгук! Дякую Вам за службу! Мирного неба!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram