Звільнення із ЗСУ (підстава - дитина з інвалідністю від попереднього шлюбу дружини)

Доброго дня!
Потрібна фахова консультація спеціаліста….
На даний момент я проходжу службу в ЗСУ, був мобілізований ще на початку травня!
Хочу звільнитися (згідно п. 2 ч. 4 ст. 26), але не знаю чи маю я на то підстави у зв’язку із моєю ситуацією…
У нас із дружиною троє дітей, що проживають разом з нами (до війни всі разом жили, поки я не був мобілізований), ми разом виховували дітей, але спільна дитина у нас тільки одна, нашій спільній дитині зараз 1,5 років.
У моєї дружини від попереднього шлюбу є дві дитини (до 18 років), одна із них «дитина-інвалід» якій немає 18 років. Батько дітей офіційно аліментів не сплачує (позов не подавали), але своїм дітям інколи допомагає, батьківських прав його не позбавляли, але фактично усі діти на моєму утриманні та вихованні! У рішенні про розірвання шлюбу суд не зазначив з ким мають проживати діти, але вони завжди проживали з нами!
У дитини з інвалідністю є посвідчення -«дитини з інвалідністю»! У цьому посвідчені моя дружину зазначена як законний представник (опікун) дитини з інвалідністю, що визнана недієздатною (судового рішення немає, напевно визнали на підставі мед. документів)!
Дружині важко зараз самій з трьома дітьми!(
Чи можу (маю право) я звільнитися на підставі абз. 2 п. 2 ч. 4 ст. 26 (у зв’язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років) ЗУ «Про військовий обов`язок і військову службу», або будь якого іншого абзацу цього пункту?
Що для звільнення потрібно, яка процедура, куди звертатися? Які документи/довідки потрібно зібрати та подати до в/ч, або іншого органу? Чи взагалі можна звільнитися зважаючи на мої обставини?

01.09.2022 01:33 1095

Консультація виконавця

Анастасія Хижняк
Адвокат
У сервісі: 1 рік
16 відгуків (16 +) (0 -)
Консультацій: 39

Доброго дня! Дякую з вибір!

Відповідно до абзацу першого пункту «г» пункту другого частини четвертої статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» підставою для звільнення зі служби є: у зв’язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років

Для звільнення зі служби необхідно  подати рапорт та прикласти до нього документи на підтвердження відповідної обставини для звільнення.

Положенням про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України передбачено наступне:

  1. Військовослужбовці, які бажають звільнитися з військової служби, подають по команді рапорти та документи, які підтверджують підстави звільнення. У рапортах зазначаються:

підстави звільнення з військової служби;

думка військовослужбовця щодо його бажання проходити службу у військовому резерві Збройних Сил України за відповідною військово-обліковою спеціальністю;

районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, до якого повинна бути надіслана особова справа військовослужбовця.

Подання рапорту «по команді» означає направлення його в порядку підпорядкування прямому командиру, який після розгляду та задоволення передає далі своєму безпосередньому командиру з відміткою про власне клопотання з відповідного питання. І так далі до командира військової частини або іншої посадової особи, що наділена правом вирішувати питання по суті.

На жаль, вказаним Положенням не встановлено вимоги до документів, які мають підтверджувати відповідну обставину, також не зазначено, як повинні бути ці документи завірені у копіях чи нотаріально, однак, для надійсно звісно краще нотаріально завірені копії.

Щодо ваших запитань:

1) На мою думку так, ви маєте право звільнитись з військової служби на підставі виховання дитини з інвалідністю віком до 18 років, будь-які інші підстави виходячи з вашої ситуації підходять менше ніж саме ця підстава, хоча я розумію, що дане питання є досить спірне, тому потрібно боротись за цю можливість, аргументувати рапорт, доводити цю обставину командиру та ретельно підійти до підтверджуючих документів;

2) Для звільнення з військової служби Вам необхідно подати рапорт на імя командира військової частини, до канцелярїї військової частини, якщо є можливість, або якшо такої можливості немає до командира підрозділу, якому ви підпорядковані. До рапорту долучити копії підтверджуючих документів (бажано нотаріально завірені якщо є така можливість). Рапорт в двох екземпярах, один (з копіями здаєте до канцелярії або подаєте командиру) на іншому отримуєте штам або розпис про отримання, це буде юридичним і офіційним підтвердженням отримання вказаного рапорту, вони в будь-якому випадку повинні відреагувати на нього та це позбавляє їх можливості "морознути" ваш рапорт. Якщо відмовляються отримати, або ставити відмітку про отримання, відправляєте через Укрпошту цінним листом з описом вкладення, квитанція буде підтвердженням відправлення їм рапорту. Квитанцію зберігаєте, прикріпляєте до свого рапорту, можливо в майбутньому знадобиться.

3) Документи необхідні наступні:

а) посвідчення дитини з інвалідінстю,  довідка МСЕК (або інші документи, що підтверджують інвалідність дитини);
б) довідка про склад сімї (підтверджує, що ви проживаєете з дитиною однією сім'єю);

в) свідоцтво про шлюб (підтверджує, що ви одружені з мамою дитини з інвалідінстю);

г) свідоцтво про народження (підтверджує, що ваша жінка мати дитини);

Буду вдячна за позитивний відгук! Нехай щастить!

За необхідності уточнень до даної консультації звертайтесь до в інстаграм law_office_od

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram