Повернення "вилучиного" на потреби ЗСУ автомобіля

Доброго дня! Потрібна консультація.
На початку квітня в одному із міст Вінницької області (за моїм місцем проживання) у мене було вилучено легковий автомобіль – Пежо 308 представниками ТЦК та іншими військовими із ТрО та ЗСУ (у акті зазначено кілька осіб робочої групи).
Машина була на штраф майданчику, так як її туди забрали після зупинки мене по ст. 130 КУпАП (суд права відібрав на рік, але суд був уже через 2 місяці після того як авто у мене вилучили, тобто ще до того моменту коли мене визнали винним), а далі звідти забрали для "використання" в ЗСУ….не знаю куди точно (в Акті просто вказана в/частина)!
Був складений «Акт про примусове відчуження або вилучення майна» який підписаний кількома начальниками (із ТЦК, ТрО, в/ч ЗСУ, РСЦ МВС, НДЕКЦ МВС області, ГУ НП області) які входили в робочу групу яка займається питаннями примусове відчуження або вилучення майна. Мені дали мій екземпляр Акту, а на їхньому екземплярі я постави підпис, забрали документи, ключі, машину і на цьому все, ніякої інформації!
У самому Акті по тексту зазначено, що здійснено - примусове "вилучення" транспортного засобу, а не "відчудження"!
Проте, у акті не було зазначено вартість машини, а просто зазначено: «Оцінку транспортного засобу буде проведено у встановлений чиним законодавством термін. На момент підписання цього акту попереднього повного відшкодування вартості майна не проводилося».
До сьогоднішнього дня ніякої інформації ,що стосується автомобіля, мені не дають, автомобіль не повертають та навіть не відшкодовують вартість автомобіля!
За той час який пройшов, автомобіль не переоформляли на в/ч чи ТрО, чи ще когось, він так і числиться на мені (право власності не змінювалося, я власник авто), але знаю що мої номера зняли, а повісили чорні військові і так їздять!
Чи правомірні дані дії посадових осіб які «вилучили» мій автомобіль, а не відчужили, та навіть не зробили оцінку?
Чи можна такі дії оскаржити і повернути авто назад? Як мені його повернути назад (адже він зареєстрований на мене), або одержати відшкодування вартості автомобіля?
Чи взагалі я можу одержати відшкодування вартості автомобіля якщо його вилучили під час дії військового стану? Який алгоритм моїх дій в даній ситуації?

01.09.2022 11:58 1796

Консультація виконавця

Анастасія Хижняк
Адвокат
У сервісі: 1 рік
16 відгуків (16 +) (0 -)
Консультацій: 39

Доброго дня!

Пунктами 1-2 ч.1 ст.1 Закону України «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану» від 12.05.2012 р. № 4765-VI (далі – Закон № 4765-VI) визначено:

1) примусове відчуження майна — позбавлення власника права власності на індивідуально визначене майно, що перебуває у приватній або комунальній власності та яке переходить у власність держави для використання в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану за умови попереднього або наступного повного відшкодування його вартості;

2) вилучення майна позбавлення державних підприємств, державних господарських об’єднань права господарського відання або оперативного управління індивідуально визначеним державним майном з метою його передачі для потреб держави в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану.

Отож, різниця полягає в тому, що примусове відчуження майна — це дія щодо приватного та комунального майна з можливою подальшою компенсацією його вартості або без такої (п.1-2 ст.3 Закону № 4765-VI), а вилучення стосується державного майна та не передбачає будь-якого відшкодування вартості такого майна (п.3 ст.3 Закону № 4765-VI).

Стаття 8 Закону № 4765-ІV чітко визначає, що оцінка майна, яке підлягає примусовому відчуженню, проводиться у порядку, встановленому законодавством про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність.

У разі неможливості залучити до оцінки майна суб’єктів оціночної діяльності - суб’єктів господарювання така оцінка проводиться суб’єктами оціночної діяльності - органами державної влади або органами місцевого самоврядування за погодженням із власником майна. У разі відмови або відсутності власника майна зазначені органи мають право проводити таку оцінку самостійно.

Згідно з частиною 4 статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» майно громадян справді може бути примусово відчужене на потреби держави. Отже, вилучити авто під час воєнного стану – цілком законно. Проте це не означає, що держава може забрати автомобіль у будь-кого просто так. Для того, щоб таке вилучення було законним, мають бути  підстави. А саме вилучення має відбуватися відповідно до порядку відчуження приватного майна.

Примусово вилучати транспортний засіб має право лише вище військове командування Збройних сил України або окремо визначені підрозділи. Ні представники Територіальної оборони, ні представники Національної поліції України такого права не мають.

Якщо ви перебуваєте на території, де немає активних бойових дій,  то таке вилучення має бути погоджене з обласною/районною адміністрацією або виконавчим органом відповідної місцевої ради

Відповідно до статей 21 та 22 Закону України «Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку», підприємства, установи, організації та громадяни зобов’язані надавати під час мобілізації будівлі, споруди, транспортні засоби та інше майно, власниками якого вони є, Збройним силам України, іншим військовим формуванням, Оперативно-рятувальній службі цивільного захисту з наступним відшкодуванням їх вартості в порядку, встановленому законом.

Порядок вилучення транспортних засобів для задоволення потреб Збройних сил України та інших військових формувань й правоохоронних органів спеціального призначення під час мобілізації регулюється Положенням про військово-транспортний обов’язок, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2000 року № 1921 (далі – Положення про ВТО).

Залучення під час мобілізації транспортних засобів і техніки оформляється відповідним актом приймання-передачі за встановленою формою.

Акт приймання-передачі складається у трьох примірниках і підписується керівником підприємства, установи та організації або його уповноваженим представником, керівником територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його уповноваженим представником та командиром (начальником) військової частини (підрозділу), установи та організації військового формування або його уповноваженим представником, якому передається транспортний засіб або техніка, і скріплюється печатками.

В акті приймання-передачі транспортних засобів і техніки зазначається залишкова (балансова) вартість транспортного засобу або техніки, визначена відповідно до даних балансу підприємства, установи та організації, складеного на останню звітну дату (останній день кварталу (року)), правовстановлюючі документи та інші, передбачені Положенням про ВТО, відомості.

В акті також обов’язково має бути зазначено такі відомості:

  • найменування військового командування та органу, що погодив рішення про примусове відчуження або вилучення майна, або найменування військового командування чи органу, що ухвалив таке рішення;
  • прізвище, ім’я, по батькові посадової особи такого органу;
  • відомості про фізичну особу, у якої вилучають майно (ПІБ, місце проживання, номер картки платника податків;
  • відомості про документ, що підтверджує право власності на транспортний засіб;
  • відомості про особу, що проводила ринкову оцінку транспортного засобу.

Також в акті має бути зазначено повний опис авто (реєстраційний номер транспортного засобу, марку, модель, номер шасі, рік випуску тощо).

Акт має підписати власник авто, представник вищого військового командування та орган, що погодив відчуження.

За власною ініціативою власника та за рахунок його коштів може проводитися незалежна оцінка транспортного засобу або техніки шляхом залучення суб’єкта оціночної діяльності – суб’єкта господарювання в порядку, визначеному законодавством про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність. У такому разі в акті приймання-передачі транспортного засобу і техніки зазначається вартість транспортного засобу або техніки, визначена за результатами проведення їх незалежної оцінки.

Конфіскувати авто за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 130 КУпАП можливо лише тоді, коли водій втретє вчинив таке правопорушення. Причому це не залежить від введення чи скасування воєнного стану. Ця норма набрала чинності у березні 2021 року.

Наразі до КУпАП не внесено змін, які б дозволяли вилучати авто в особи за керування транспортним засобом у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Така пропозиція була, але поки що її не підтримали.

Щодо Ваших запитань:

1) Чи правомірні дані дії посадових осіб які «вилучили» мій автомобіль, а не відчужили, та навіть не зробили оцінку?

Ні, оскільки відповідно до ст.8  ЗУ «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану» саме перед відчуженням здійснюється оцінювання ринкової вартості майна, оригінал висновку про яке надається власнику.

2)Чи можна такі дії оскаржити і повернути авто назад?

Так, по-перше потрібно скаржитись на гарячі лінію Міністерства оборони, туди ж надсилати поштою письмову скаргу туди ж.

По-друге, потрібно писати заяви безпосередньо до військової частини з проханням повернути майно, кошти або вказати чи проведена грошова оцінка, і тд. Залежно від того, що Вас цікавить. А також, в районну обласну адміністрацію або у ваш місцевий виконавчий орган заяву чи погоджували вони вилучення у вас майна, як того вимагає закон. Заяву відправляйте через Укрпошту цінним листом з описом вкладення та повідомленням про отримання. Якщо є можливість (бажано), звернутись до адвоката у вашій місцевості за-для написання адвокатського запиту. Вони на них більш охоче відповідають та строк дається 5 днів. Відповідь на заяви та запити може слугувати підставою для звернення до суду та доказами.

3)Як мені його повернути назад (адже він зареєстрований на мене), або одержати відшкодування вартості автомобіля?

Виконати дії в попередньому пункті, писати та відправляти на адресу військової частини та МОУ скарги, заяви, звонити на гарячу лінію Міністерства оборони України. Після чого звертатись до суду в порядку адміністаративного судочинства оскаржувати їх дії, зобовязувати повернути майно або компенсувати вартість як того вимагає закон.

Вилучені під час мобілізації в умовах особливого періоду транспортні засоби підлягають обов’язковому взяттю на облік в установленому порядку у відповідній військовій частині (підрозділі), установі та організації військових формувань та проводиться їх відомча реєстрація із здійсненням обов’язкового технічного контролю (у разі відсутності документів, що підтверджують його здійснення).

Щодо повернення вартості відповім далі.

4)Чи взагалі я можу одержати відшкодування вартості автомобіля якщо його вилучили під час дії військового стану? Який алгоритм моїх дій в даній ситуації?

Так.

Порядок отримання компенсації за відчужене майно, визначений Постановою № 998, яка висуває чіткі вимоги до «Заяви про виплату наступної повної компенсації за примусово відчужене майно» та документів, що до неї додаються.

Заява приймається, обліковується і розглядається за місцем відчуження майна в умовах правового режиму воєнного стану військовим комісаріатом протягом 10 робочих днів з дня її подання. У разі виникнення потреби в перевірці викладених у заяві фактів та з’ясуванні додаткових обставин заява розглядається протягом одного місяця.

У заяві зазначаються такі відомості про заявника:

- повне найменування (для юросіб) або прізвище, ім'я та по батькові (для фізосіб);

- місцезнаходження (для юросіб) або місце проживання чи перебування (для фізосіб);

- ідентифікаційний код (для юросіб), реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізосіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття такого номера та повідомили про це відповідному органу державної податкової служби і мають відмітку в паспорті);

- реквізити банківського рахунка.

До заяви додаються акт про примусове відчуження майна та висновок про вартість такого майна. За результатами розгляду заяви та доданих до неї документів формується висновок, у якому зазначаються:

- дата його видачі, найменування органу, прізвище та ініціали посадової особи, що його видала;

- дата прийняття і номер акта, на підставі якого здійснено примусове відчуження майна;

- найменування майна, що примусово відчужене;

- розмір компенсації, що підлягає виплаті;

- відомості про заявника;

- інші дані.

Виплата повної компенсації здійснюється органами, що прийняли рішення про примусове відчуження майна, у порядку черговості оформлення висновків за рахунок і в межах коштів, передбачених у державному бюджеті для виплати наступної повної компенсації за майно, примусово відчужене в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану.

Буду вдячна за позитивний відгук! За додатковими питаннями або з будь-яких інших питань звертайтесь до мене в інстаграм law_office_od

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram