Виїзд за кордон чоловіка з військовим квитком з виключенням з військового обліку за станом здоров’я.

Вітаю, мене цікавить чи можу я виїхати закордон за наявності військового квитка з виключенням з військового обліку за станом здоров’я. Вказано що 01.2003 р. комісією при Івано-Франківському МВК признаний непридатним до в/служби із зняттям з в/обліку по гр.1, ст. 30-а наказу МОУ #207 - 1999 р. Та згідно ЗУ Про військовий обов’язок і військову службу ст. 37, п. 5 пп. 2.4 (знятий) виключений з в/обліку за станом здоров’я.

02.09.2022 11:38 953

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
727 відгуків (726 +) (1 -)
Консультацій: 1904
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день. 

Так, можете, якщо Ви дійсно були виключені з обліку за станом здоров'я навіть за Наказом МОУ №207  який втратив чинність у звязку із прийняттям Наказу МОУ про ВЛК №402  (див. за посиланням: Про затвердження Положення про в... | від 14.08.2008 № 402 (rada.gov.ua) то Ви, відповідно не пілягаєте постановці на облік, а отже є не військовозобов'язаним та маєте право перетинати кордон (див. також  за посиланням: Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь (dpsu.gov.ua) роз'яснення прикордонної служби : "Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку")

Згідно до абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону про мобілізацію, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках.

Оскільки Ви були виключені з обліку, на сьогоднішій день Ви не є військовозобов’язаним, а тому Ви вважаєтеся   "окремою категорією громадян".

Згідно до  п. 2-6 Правил перетинання кордону  (див. за посиланням: Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua):  у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ( 3543-12 ).

Тож, оскільки Ви не підлягаєте мобілізації згідно з ч. 1 ст. 23 Закону про мобілізацію, Ви маєте право перетнути кордон на підставі п. 2-6 Правил перетину кордону.

Звертаю Вашу увагу на те, що на кордоні не часто, але  бувають  проблеми через те, що запис в військово-обліковому документі про непридатність зроблений на підставі Наказу МОУ №207 через його втрату сили. Проте, діюче законодавство не передбачає, що такі особи ( в яких  записи про непридатність виконані за Наказом МОУ №207) мають проходити переогляд ВЛК (медкомісією) у зв'язку із прийняттям Наказу МОУ №402.

Також діючи норми профільного законодавства, а саме: ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», ст. 37 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" (яка регулює питання зняття/виключення з обліку) та Порядком організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних №921 не передбачають обов'язок постановки на облік  що мають статус виключених з обліку за Наказом №207. Тому, Ви маєте всі підстави для перетину кордону згідно до абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону про мобілізацію та п. 2-6 Правил перетинання кордону, як особа що належить до категорії громадян що не підлягають мобілізації.

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram