Хочу сняться с воинского учета для выезда за границу

В 2002 году 19 декабря был уволен со службы в уголовно -исполнительной системе в отставку ВС Украины по ст. 65 п. б (по болезни ) на основании Положения о прохождении службы рядовым и начальствующим составом ОВД Украины. На тот момент работникам военкомата был передан приказ и оригинал Заключения ВВК в котором указывалось - увольнение со снятием с воинского учета . В тот момент с учета меня не сняли мотивируя возрастом . Однако не сняли меня ни в 40 ни 45 лет . ( Интересует правомерность сотрудников военкомата на тот момент ). Сейчас хочу выехать за границу . Меня интересует законно ли моё право ? Что мне нужно сделать для этого ? В военкомат попасть практически нельзя , так как туда большие очереди . Это нужно очно решать или можно через почту ?

02.09.2022 13:10 939

Консультація виконавця

Анастасія Хижняк
Адвокат
У сервісі: 1 рік
16 відгуків (16 +) (0 -)
Консультацій: 39

Доброго дня!

За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)

Тобто ви маєте право на перетин кордону. Це право цілком і повністю законне. 

Якщо військомат не надав Вам Ваші документи - це цілком незаконно. Крім того, для перетину кордону за цими обставинами необхідно мати довідку ВЛК про визнання Вас непридатним або тимчасово непридатним та військово-обліковий документ зі штампом(відміткою), що підтверджує виключення з обліку або відстрочку у разі тимчасової непридатності.

Для цього Вам необхідно звернутись у військомат. Для зняття з військового обліку Ви  зобов’язані особисто з’явитися в районний військовий комісаріат і подати письмову заяву з вказанням причини зняття з військового обліку, а також прикласти туди копію (бажано нотаріально завірену), що підтверджує Вашу непридатність.

За загальним правилом, зняття та виключення з військового обліку призовників і військовозобов’язаних у районних (міських) військових комісаріатах здійснюється за їх особистої присутності. При цьому зняття або виключення з нього здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

Тому у Вас є два варіанти:

1) Надіслати цю заяву через Укрпошту (цінним листом з описом вкладення та з повідомленням про отримання), приклавши усі документи у копіях. Заяву приймуть та навіть можуть задовольнити, однак Вам все одно скоріш за все нададуть відповідь, що Вам потрібно особисто з'явитись для зняття з обліку, щоб отримати документ і запис про зняття з обліку.

2) Скористатись представником (адвокатом) у вашому регіоні/місцевості, який за договором/дорученням від вашого імені виконає усі дії та Вам не прийдетсья самостійно йти у військомат. Практика подібна є, тому це цілком можливо.

Буду вдячна за позитивний відгук! На додаткові питання відмовім у коментарях, або звертайтесь до мене в інстаграм law_office_od

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram