Медкомісія в воєнкоматі під час воєнного стану

Звернувся в свій воєнкомат для зняття з обліку в зв`язку зі зміною місця перебування (впо). Відповіли, що потрібно спочатку пройти комісію, але я її проходив в 2020 році. На мій коментар, що комісія проходиться раз в 5 років, відповіли, що зараз воєнний стан і комісія проходиться раз на рік. Є офіцером запасу 1 розряду (молодший лейтенант, військова кафедра, в збройних силах не служив) обмежено придатним до військової служби.
Підкажіть будь-ласка на скільки правомірними є дії воєнкомату.

03.09.2022 22:13 1456

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
799 відгуків (798 +) (1 -)
Консультацій: 2062
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброї ночі.

Пунктом 3.2. Положення про ВЛК ( розділу 3 який регулює порядок медичного огляду військовозобовязаних як в мирний так і в воєнний час) ( див. за посиланням: Про затвердження Положення про в... | від 14.08.2008 № 402 (rada.gov.ua)  передбачає, що повторний медичний огляд військовозобов’язаних, які перебувають у запасі 1 і 2 розрядів, раніше визнаних придатними до військової служби або непридатними до військової служби в мирний час за станом здоров’я, а також військовозобов’язаних плавскладу ВМС Збройних Сил України проводиться один раз на 5 років ВЛК військових комісаріатів, а льотного складу - ЛЛК військових комісаріатів.

У Вас згідно до висновку я так, розумію була встановлена непридатність до в/с в мирний час, обмежена придатність в воєнний час. Тому так, такі особи оглядаються раз на 5 років.

При цьому, прямої норми яка б зазначала що висновок ВЛК дійсний 5 років теж немає.

Щодо визнання обмежено придатних, то  підпунктом "г" п. 20.3.  розділу 20 Положення про ВЛК передбачено про те, що особи визнані "обмежено придатними"  можуть бути переоглянуті госпітальними (гарнізонними) ВЛК ВМКЦ, але не раніше ніж через 3 роки після прийняття постанови про обмежену придатність до військової служби. При цьому, в Положенні не зазначено, що цей пункт  розділу (або сам розділ) не застосовується під час дії правового режиму воєнного стану.

Тобто, можуть  бути переоглянуті але не раніше ніж через 3 роки.

Крім того, Положенням не зазначено, що ВЛК особа має проходити кожний рік у разі введення воєнного стану, а також не передбачено, що висновок ВЛК діє тільки 1 рік ( крім  військовослужбовців, відносно них діє 1 рік  згідно п. 22.12)

Таким чином, прямої норми, яка б передбачала для Вас обов'язок проходити кожний рік ВЛК , немає (навіть в воєнний час).

При цьому, ТЦК СП (військомати)  обгрунтовують обов'язок проходження ВЛК правилами військового обліку призовників та військовозобовязаних, наступними положеннями:

Додатку 1 Правил військового обліку призовників і військовозобов’язаних, згідно до якого Призовники і військовозобов’язані повинні проходити медичний огляд та лікування в лікувально-профілактичних закладах згідно з рішеннями комісії з питань приписки, призовної комісії або військово-лікарської комісії районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (див. за посиланням: Про затвердження Порядку організ... | від 07.12.2016 № 921 (rada.gov.ua)

Згідно з ч. 3 ст. 37 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу",  призовники, військовозобов’язані та резервісти після прибуття до нового місця проживання зобов’язані в семиденний строк стати на військовий облік та не раніше ніж за три дні до вибуття з місця проживання знятися із зазначеного обліку.

Тобто, обов'язок знятися з обліку до вибуття з місця проживання та стати на військовий облік за новим місцем проживання прямо передбачений законодавством. 

При цьому, сама процедура зняття з обліку не передбачає необхідність проходження ВЛК.

Проте, п. 18 Правил військового обліку зазначає, що взяттю на військовий облік військовозобов’язаних державними органами, підприємствами, установами та організаціями підлягають:

-громадяни, придатні за станом здоров’я до проходження військової служби в мирний або воєнний час, які не досягли граничного віку перебування в запасі Збройних Сил.

Тож логічно, що при взятті на облік громадянин має бути визнаний придатним до військової служби,  а відповідно , придатність до служби визначається тільки комісією ВЛК.  Тобто, проходити ВЛК Ви маєте у разі взяття на облік за новим місцем проживання. При знятті з обліку проходити ВЛК правилами не передбачено.

Проходження ВЛК продиктовано також тим, що  при постановці на військовий облік на військовозобов'язаного заводиться особова справа, заповнюється картка первинного обліку  (Додаток 8 Правил військового обліку), де зазначаються облікові дані та стан здоров'я згідно висновку ВЛК (графа 11 картки). 

Тобто, це відповідає правилам (та меті) військового обліку як такого.

Таким чином, оскільки Ви проходили ВЛК раніше та висновок ВЛК  ще діє згідно до п. 3.2., підпункту "г".  п. 20.3. Положення про ВЛК, то Вас мають зняти з  військового обліку у зв'язку із вибуттям до нового місця проживання без проходження ВЛК, адже прямої норми (положення), яка би передачала такий обов'язок немає.

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram