Супровід тещі інваліда 2 групи за кордон студентом українського ВУЗу на денній формі навчання

Доброго дня

Маю тещу інваліда 2 групи. Водночас, навчаюся в магістратурі на денній формі навчання в українському ВУЗі.
Прошу прояснити, чи маю я право одноразово виїхати з тещею за кордон як супроводжуюча її особа, чи таке право у мене скасовується із-за того, що я студент українського ВУЗу денної форми навчання. Чи існують якісь додаткові умови, які могли би дозволити такий виїзд (забруднення радіацією місця проживання/навчання і т.п.)
Опікунство над тещею не оформлялось.

Дякую

06.09.2022 18:20 1593

Консультація виконавця

Добрий день.

Стосовно виїзду, як супроводжуючий

Відповідно до абз.11 ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:
які мають дружину (дружина) з числа осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків або батьків дружини(чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І або ІІ групи;

Слід зазначити, що оформляти опіку чи догляд за такою особою немає необхідності, як і не впливає на цю підставу наявність інших родичів або місце проживання, адже ці особливості притаманні іншим підставам звільнення від військової служби під час мобілізації(абз.10, абз.12 ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"):

- зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми або дружини (дружина), які за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії установи охорони здоров'я потребують постійного догляду;
- опікуни особи з інвалідністю, визнаною судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю І групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю ІІ групи або за особою, за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії установи охорони здоров'я потребує постійного догляду у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд”.

Згідно з останніми роз'ясненнями Державної прикордонної служби від 08.08.2022 р.(https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-Pitannya-vidpovid/) Супровід особи з інвалідністю можливий тільки 1 раз на період дії воєнного або надзвичайного стану.Виїзд чоловіків, для догляду за хворими батьками, дружиною, дітьми не можливий без хворого.Порядок встановлено: Пункт 2-1 «Правил перетинання державного кордону громадянами України», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 Зазначена норма поширюється на військовозобов’язаних, які перетинають державний кордон на виїзд з України, лише для супроводу осіб з інвалідністю І чи ІІ групи та осіб, які потребують постійного догляду.

Відповідно до п.2-1, п.2-2 постанови КМУ №57 від 27 січня 1995 р. "Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57 -95-п#Text), у разі запровадження на території України надзвичайного чи військового стану особи з інвалідністю вправі перетинати державний кордон за наявності довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації N 157-1/о) ( z1509 -12 ) або посвідчення, що підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення або посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" ( 2109-14 ), "Про державну соціальну не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю" ( 1727-15 ), у яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію або соціальний ну допомогу, за формою, затвердженої Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

Перетин державного кордону може здійснюватися: особою з інвалідністю І або ІІ групи - у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини/дружина, повнолітніх сина/дочки, їх дружини/чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв'язки та інвалідність) );…».

Таким чином, для перетину кордону достатньо надати документи, що підтверджують родинні зв'язки та інвалідність особи, що супроводжується.

Для перетину кордону необхідно надати(оригінали):
1.Свідоцтво про народження дружини та свідоцтво про шлюб.
2.Документ, що підтверджує інвалідність матері дружини:
• довідку до акту огляду медико-соціальної експертної комісії (форма первинної облікової документації № 157-1/о);
або
• пенсійне посвідчення особи з інвалідністю;
або
• посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», де зазначено групу та причину інвалідності; довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики).
3. Паспорти громадян України для виїзду за кордон (закордонні паспорти). У разі їх відсутності Ви можете уточнити чи пропускають без закордонних паспортів (ситуація змінюється) на підставі внутрішніх (паспорт громадянина України) - https://dpsu.gov.ua/ua/news/do-uvagi-gromadyan/. Телефони актуальні. Станом на сьогодні перетин дозволяється, країни ЄС перший раз також дозволяють.

Cлід зазначити, що для виїзду за кордон за цією підставою, отримувати відстрочку від призову не обов'язково.

Звертаю Вашу увагу згідно з п.2-1 постанови КМУ №57 від 27 січня 1995 р. "Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95 -п#Text), виїзд за межі України осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю або інших осіб, які потребують постійного догляду, зазначених в абзацах третьому - шостому та восьмому цього пункту, разом з супроводжуючою особою може здійснюватися не більше одного разу з часу введення на території України надзвичайного чи військового стану до його припинення чи скасування. Таким чином, у разі повернення в Україну за цією підставою повторно виїхати не зможете під час дії військового стану.

Стосовно виїзду, як студент

Постановою КМУ від 29 березня 2022 р. No 383 було внесено зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. No 57(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п#Text) про те, що у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.” Тобто дозволили деяким категоріям виїзджати за кордон(згідно ст.23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»), в т.ч. студентам та науково педагогічним працівникам перетинати кордон. А потім в цей же день(2 квітня) опублікували постанову КМУ від 01 квітня 2022 р. No 399(https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-pravil- peretinannya-derzhavnogo-kordonu-gromadyanami-ukrayini-399), що також вносить зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. No 57, та виклали Пункт 2-6 доповнити реченням такого змісту: “Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому — восьмому частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.”Вищенаведеним ввели заборону для виїзду здобувачів професійної вищої та вищої освіти, асистенти-стажери, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти. Таким чином, Ви не можете перетнути кордон на підставі, того, що ви є студент, оскільки зараз така підстава є підставою для звільнення, однак не є підставою для перетинання кордону. Однак при наявності інших підстав, зокрема супровід матері дружини з інвалідністю ІІ групи, Ви не обмежені у праві перетинанні кордону.

З урахуванням вищенаведеного, Ви маєте право на перетинання кордону з матір'ю дружини, як супроводжуючий, та те, що Ви є студентом ніяким чином, не є перешкодою для перетинання кордону за такою підставою.  На практиці, станом на сьогодні, проблем на кордоні не виникає, якщо виникнуть посилайтесь на вищенаведені норми, зокрема розяснення ДПСУ та п.2-1, п.2-2 постанови КМУ №57 від 27 січня 1995 р. "Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57 -95-п#Text).

Стосовно додаткових умов

Як, я вище зазначив, право на перетинання Ви маєте, стосовно додаткових умов, то таких не існує - існують підстави для перетинання кордону, до них відносяться:

  • заброньовані на період мобілізації та воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами та організаціями у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;
  • визнано в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я на строк до шести місяців (з подальшим проходженням військово-лікарської комісії);
  • жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє та більше дітей віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину, хвору на важкі перинатальні ураження нервової системи, важкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий діабет I типу , гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, вимагає трансплантації органу, вимагає паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією установи охорони здоров'я у порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державну політику у сфері охорони здоров'я, але якою не встановлено інвалідність;
  • жінки та чоловіки, на утриманні яких знаходиться повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю І або ІІ групи;
  • усиновлювачі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;
  • зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (дружиною), дитиною, а також батьками своїми або дружини (дружина), які за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії установи охорони здоров'я потребують постійного догляду;
  • мають дружину (дружину) з числа осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків або батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І або ІІ групи;
  • опікуни особи з інвалідністю, визнаною судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю І групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю ІІ групи або за особою, за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії установи охорони здоров'я потребує постійного догляду у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;
  • визнані непридатними до військової служби з виключенням військового обліку;
  • ті, що виїхали в інші держави на постійне місце проживання;
  • здобувачі професійної вищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною чи дуальною, формами здобуття освіти (студенти, слухачі), які також не підлягають мобілізації.

Особи, що можуть перетинати кордон також зазначені у  останньому роз’ясненні від 08.08.2022 (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-Pitannya-vidpovid/).

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram