Чи потрібно повертатися з за кордону(після 24-го) якщо студентство закінчилося?

Доброго дня, у мене дуже неоднозначна ситуація склалася. Я вступив до закордонного вузу, і після перетину кордону моє студентство закінчилося(призупинили вступ, так склалося що мати втратила роботу та не взмозі платити за навчання), у приписному написано -"Має право на відсрочку на строкову військову службу згідно ЗУ `Про військовий обов`язок і військову службу`" ст.17 ч.9, з`явитися для проходження комісії в ТЦК та СП з 01 по 10.10.2022, ( у військоматі просто сказали, що потрібно передати довідку, що я навчаюсь в університеті, тобто те, що не відрахували, приїхати або передати поштою). І я не знаю, що мені робити у цій ситуації. Чи можу я й надалі знаходитися за кордоном законно? Чи потрібно повернутися, так як я більше не є студентом вузу? Чи я зможу повернутися коли захочу? Дякую.

08.09.2022 18:31 853

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
247 відгуків (246 +) (1 -)
Консультацій: 795
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Наразі в країні особливий період та діють правові норми в умовах воєнного стану, а саме - ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", тому  норми ЗУ  "Про військовий обов`язок і військову службу" (ст.17) застосовувати сьогодні недоречно. 

Те, що Вам зробили відмітку у приписному про надання відстрочки на строкову військову службу, вже було порушенням, оскільки у 2022 році не проводився весняний призов на строкову військову службу до Збройних Сил та інших військових формувань ( у квітні-червні 2022 року чергового призову не було). Осіннього призову на  строкову службу також не буде, як і навесні, але призовникам потрібно пройти медкомісію, де буде визначатись їхній ступінь придатності до військової служби, або надати документ про відстрочку.

Перебувати в країні ЄС українці можуть на законних підставах 90 днів протягом 180 днів. Наразі в Україні немає чинних нормативних актів, які зобов’язують чоловіків повертатися в обов’язковому порядку до України. На сьогодні існують лише проєкти законів, які передбачають  відповідальність за неповернення військовозобов’язаних чоловіків та призовників з-за кордону під час війни. Відповідно до законопроєкту не пізніше, ніж через п’ятнадцять днів з дня набрання чинності законопроєкту повинні повернутися ті з чоловіків, хто  перебуває за кордоном. Але, це лише законопроєкти, та коли вони будуть чинні наразі невідомо. Отже, Ви можете далі перебувати за кордоном законно протягом відведеного строку безвізового режиму. Також має значення - чи оформлювали Ви студентську візу. 

Що стосується явки до військомату, то у разі втрати права на відстрочку (у вашому випадку це навчання), то Вам необхідно про це повідомити військомату, а також з 01 жовтня пройти обов’язковий медичний огляд. За порушення правил військового обліку може бути штраф у подальшому або просто обійдеться попередженням (кримінальної відповідальност не буде). Враховуючи, що Ви не ухиляєтесь від призову на строкову службу, так як її взагалі скасовано на осінь, то й відповідальності не буде. 

Отже, якщо Ви перетнули кордон на законних підставах, строк вашого перебування за кордоном не вичерпаний та є в наявності відповідні документи, то змусити Вас примусово повернутися до України наразі не можуть. Заборонити повертатися в Україну також не можуть. Коли потім повернетесь в Україну, то відвідаєте військомат та пройдете медогляд. Якщо будуть підстави для отримання відстрочки - надасте військомату. Якщо на момент явки до військомату Ви досягнете віку 27 років, то вже отримаєте військовий квиток замість приписного.

Якщо у Вас є додаткові питання можете звертатися на ел.пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації. 

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram