Який порядок отримання статусу учасника УБД добровольця на практиці?

Доброволець зараз на передовій і не може отримати УБД. Має довідку, що перебуває на війс. службі та виконує завдання в зоні бойовій дій. Який порядок дій, щоб отримати статус УБД? (цікавить більш практична сторона цього питання)

13.09.2022 13:36 848

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
146 відгуків (146 +) (0 -)
Консультацій: 742

Вітаю!

1.

Верховна Рада прийняла за основу зі скороченим строком підготовки до другого читання законопроєкт №7322 "Щодо визнання учасниками бойових дій осіб, які брали безпосередню участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України".

Документ передбачає надання статусу учасника бойових дій людям, які не служать у ЗСУ, але брали участь у воєнних діях.

Законопроєкт пропонує визнати учасниками бойових дій осіб, які не вступили у ЗСУ, МВС, Нацполіцію, Нацгвардію, СБУ, Держприкордонслужбу, проте брали безпосередню участь у забезпеченні оборони України. Документ також передбачає визначення переліку людей, які стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва чи захворювання, які дістали за безпосередньої участі в обороні України. Вони також можуть набути статусу учасника бойових дій.

Відповідно до чинного законодавства України, статусу учасника бойових дій можна набути лише за умови проходження служби у ЗСУ, МВС, Нацполіції, Нацгвардії, СБУ та інших військових формуваннях чи правоохоронних органах.

2.

На законодавчому рівні, учасниками бойових дій можуть вважатися ті захисники, які пішли захищати Україну у лавах Збройних сил України та до добровольчих формувань територіальних громад.

Порядок отримання статусу учасника бойових дій визначений:

Спільним для вказаних нормативних актів є те, що в них заначено, що право на отримання статусу учасника бойових дій мають право не лише військовослужбовці (резервісти, військовозобов'язані) та й інші особи, які входили до складу добровольчого формування територіальної громади, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали територіальну цілісність України і брали безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії Російської Федерації .

Тобто, «статус» надається особам, які за рішенням органу військового управління були залучені до виконання бойових завдань, на території де велися воєнні (бойові) дії.

Які пільги гарантує держава учасникам бойових дій:

  • першочергове забезпечення житлом, якщо є потреба;
  • 75% знижки на комунальні послуги;
  • безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів;
  • безоплатне санаторно-курортне лікування;
  • першочергове безплатне зубопротезування;
  • безкоштовні ліки та вироби медичного призначення;
  • пільги зі сплати податків, зборів та інших платежів до бюджету та інші;
  • захист від скорочення на роботі;
  • право на отримання земельної ділянки для будівництва, садівництва та городництва;
  • право на ремонт житла.

• доповідна записка командира військової частини, в якій зазначаються: псевдонім особи, часові та просторові показники виконання нею поставленого завдання;

• витяг із наказу про залучення особи до виконання завдань руху опору;

• витяги з відповідних розпорядчих документів з питань руху опору, що стосуються поставлених завдань, визначених у доповідній записці;

• у разі потреби - документ, що підтверджує зв'язок поранення (контузії, каліцтва) з безпосереднім виконанням завдань, виданий відповідною військово-лікарською комісією.

Захисникам, які в результаті виконання бойових розпоряджень та наказів отримали поранення (контузії, каліцтва), що унеможливило подальше виконання ними відповідних завдань, статус учасника бойових дій надається незалежно від кількості днів залучення їх до виконання відповідних завдань.

Статус учасників бойових дій (УБД) та відповідні соціальні гарантії отримають лише ті добровольці, які безпосередньо брали участь у бойових діях, а не на всій території України.

Відповідно до законодавства, кожен захисник, який безпосередньо брав участь у бойових діях у складі бригад територіальної оборони та добровольчих формувань територіальних громад, має право отримати статус УБД та соціальні гарантії від держави.

3.

Зазвичай документи на отримання статусу учасника бойових дій подає командир військової частини. При цьому він повинен протягом місяця з моменту бойового зіткнення подати необхідні документи комісії. Серед них і відповідні підтверджуючі матеріали – журнали, направлення, накази. За словами Ростислава Кравця, в пригоді стануть і покази свідків, які можуть підтвердити участь в бойових діях.

Ключовою умовою є, щоб ці особи захищали суверенітет та незалежність нашої країни та брали безпосередню участь при виконанні бойових завдань терміном не менше ніж 30 днів.

Умова в 30 днів не застосовується, якщо при виконанні бойових завдань особа отримала поранення, каліцтво чи інвалідність. Тоді статус учасника бойових дій надають незалежно від кількості днів, які ця людина провела на передовій.

В одній військовій частині можуть бути військові, які перебували на передовій, так і ті, хто були в тилу. Учасника бойових дій отримають лише перші.

Саме подання документів від військової частини на практиці є більшою гарантією отримання такого статусу учасника бойових дій. Якщо командир не подає такі документи, особа може звернутися самостійно.

У разі відмови можна подати документи ще раз, або й оскаржити в суді. Головне – усунути всі помилки в документах. і за змоги долучити фотографії чи відео перебування на передовій.

Посвідчення УБД видають у військовій частині або у відповідній комісії, якщо документи подавалися особисто.

В разі неподання командиром в/ч документів, особа може самостійно звернутися до відповідної комісії. Всі необхідні документи надсилаються рекомендованим листом з повідомленням або необхідно особисто зареєструвати звернення у відповідній комісії.

Якщо ж, у особи відсутні документи для підтвердження статусу учасника УБД, то йому необхідно звернутись із рапортом до командира військової частини.

В рапорті необхідно зазначити, що з метою отримання статусу учасника бойових дій, особа просить надати необхідні документи.

Бувають випадки, коли виявленні розбіжності та/або неточності у фактах, то тоді документи повертаються на доопрацювання.

За результатами розгляду поданих документів комісія приймає рішення про надання статусу УБД протягом одного місяця з дня надходження документів та видає посвідчення.

У разі відмови в наданні статусу учасника бойових дій питання про надання особі зазначеного статусу може повторно виноситися на розгляд спеціальної комісії за рішенням керівника органу військового управління Сил спеціальних операцій Збройних Сил.

Разом з цим, Рішення спеціальної комісії може бути оскаржене керівнику органу військового управління Сил спеціальних операцій Збройних Сил або в судовому порядку.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram