Супровід юриста в воєнкомат

Я вступив до польського вузу цього року, маю перекладені нотаріально завірені апостильовані документи (в Варшаві) що я зарахований.
1) Чи можу я піти в будь-який воєнкомат чи по місцю прописки (я знятий з обліку через непридатність в мирний час, частково придатний в воєнний)?

2) Чи потрібно мені брати супровід юриста в воєнкомат (на випадок, якщо воєнком буде порушувати закон і видасть мені мобілізаційну повістку) чи можна йти самому? (чи можете сказати як діяти в випадках порушення закону)
3) Чи повинен я погоджуватися на медогляд? 
13.09.2022 13:46 1798

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
732 відгука (731 +) (1 -)
Консультацій: 1914
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

1. Ви маєте звернутися до ТЦК та СП (за старою назвою "військомат") по місцю прописки ( проживання), де Ви раніше перебували на обліку. Стати на військовий облік, Вас направлять на ВЛК (медкомісію), після проходження якої будуть розклядати заяву про надання відстрочки.

2. Ні, не потрібно. В цьому якщо чесно немає потреби, всі питання можливо вирішувати без фізичної присутності юриста. Крім того, послуги юриста можуть дуже дорого вийти Вам, адже Ви можете перебувати в військоматі цілий день, сидячі в черзі,  тож Ви будете вимушені сплатити адвокату (або юристу) за весь цей час =)

Як діяти у разі порушення закону? Розповсюдженим порушенням є відмова військомату отримувати від призовників заяву  на відстрочку з документами. Якщо будуть відмовлятися прийняти заяву, відправляйте її Укрпоштою цінним листом з описом вкладення. Військомат у будь-якому разі зобов'язаний отримати всю кореспонденцію, що до них надходить. Якщо Вас "футболіти" вони можуть, то відмовити Укрпошті в отриманні листа вони не можуть, адже Укрпошта все фіксує документально. Згідно до Закону України "Про звернення громадян", військомат зобовязаний отримати від громадян заяви, запити або скарги. За порушення закону, ( зокрема, відмову отримати таку заяву, або не надання відповіді на заяву) посадових осіб можна притягнути до адміністративної відповідальності. Але ж всі розуміють, що цим займатися ніхто не буде, тому роблять що хочуть. Тож, подавайте Заяву Укрпоштою, у разі якшо Вам будуть відмовляти у прийнятті заяви.

По номеру відправлення (що буде вказаний в чеку), Ви зможете відслідковувати стан Вашого відправлення. Як тільки на сайті Укрпошти Ви побачите дані про вручення листа, Ви можете  йти  в військомат. Ставати на облік/проходити ВЛК/отримувати відстрочку.

3. Так, це вимоги правил військового обліку як в воєнний час, та і в мирний час. Оскільки Ви будете ставити на військовий облік, він супроводжується проходженням обовязкового ВЛК.

ЦК СП (військомати)  обгрунтовують обов'язок проходження ВЛК правилами військового обліку призовників та військовозобовязаних, наступними положеннями:

Згідно Додатку 1 Правил військового обліку призовників і військовозобов’язаних, згідно до якого Призовники і військовозобов’язані повинні проходити медичний огляд та лікування в лікувально-профілактичних закладах згідно з рішеннями комісії з питань приписки, призовної комісії або військово-лікарської комісії районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (див. за посиланням: Про затвердження Порядку організ... | від 07.12.2016 № 921 (rada.gov.ua)

 п. 18 Правил військового обліку зазначає, що взяттю на військовий облік військовозобов’язаних державними органами, підприємствами, установами та організаціями підлягають:

-громадяни, придатні за станом здоров’я до проходження військової служби в мирний або воєнний час, які не досягли граничного віку перебування в запасі Збройних Сил.

Тож логічно, що при взятті на облік громадянин має бути визнаний придатним до військової служби,  а відповідно , придатність до служби визначається тільки комісією ВЛК.  Тобто, проходити ВЛК Ви маєте у разі взяття на облік. 

Проходження ВЛК продиктовано також тим, що  при постановці на військовий облік на військовозобов'язаного заводиться особова справа, заповнюється картка первинного обліку  (Додаток 8 Правил військового обліку), де зазначаються облікові дані та стан здоров'я згідно висновку ВЛК (графа 11 картки). 

Тобто, це відповідає правилам (та меті) військового обліку як такого. 

Оскільки Ви були зняті з військового обліку через непридатність до служби в мирний час, Ви зараз підлягаєте взяттю на облік, та відповідно Вас мають направити на ВЛК.

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram