Вступ до ВНЗ з копією простроченого приписного

Мені 30, маю окр магістра, не служив, працюю. Вручили повістку. Коли прийшов в РТЦК то забрали моє приписне оскільки воно лиш до 27 років дійсне і сказали заплатити адмін штраф 850грн за несвоєчасну заміну на військовий квиток. Потім я пройшов ВЛК де мені написали "непридатний у мирний час і обмеж придатний у військовий по ст 10,б" і дали відстрочку на 1,5 місяці (до 23.08). Військовий квит так і не дали, сказали шо нема бланків, чекай ми позвонимо. За період цієї відстрочки я встиг поступити в український ВНЗ на бакалавра з нотаріально-завіреною копією приписного (дата копії 2014 рік). Пішов до них по повістці, за універ нічого не казав, вони дали ще одну повістку на 1 міс (до 26.09) і дозволили подивитись на моє тимчасове посвідчення, де було написано шо я "обмежено придатний" і військова спеціальність "діловод". Видати мені це тимчасове посвідчення на відріз відмовились мотивуючи це тим шо я можу загубити і якшо різко знадоблюсь то буде морока, якшо дуже треба то говори з начальником РТЦК, якшо дозволить то видамо, короче лапшу вішали, я з ними не спорив взяв повістку й пішов собі. Зараз в мене вже є всі документи про вступ в ВНЗ які я збираюсь при наступній зустрічі їм надати.
Питання: чи можуть вони мені відмовити в прийнятті цих документів чи придратись опираючись на те шо я поступав з копією простроченого документа (приписного). Можливо мені, поки ще є час (до кінця другої відстрочки 26.09) вимагати отримання на руки тимчасового посвідчення щоб замінити копію що здав в університет на актуальну. Або наполягати на тому шо і з приписним теж можна поступати. Що порадите, бо з усім іншим порядок, лиш стосовно цього переживаю, шо би знав як з ними говорити
В свій захист скажу що іншого нового документа я, на момент вступу, не мав бо вони його мені не видавали, + це була нотаріально-завірена копія і по третє, на скільки мені відомо, для ВНЗ потрібен військовий документ лиш для того щоб впевнитись в тому що абітур`єнт стоїть на обліку, а для цього по ідеї мав би підходити будь-який військовий документ

13.09.2022 22:01 1231

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
735 відгуків (734 +) (1 -)
Консультацій: 1860
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

1. По досягненню 27-ми річного віку Ви зобов'язані прийти до військкомату і стати на облік вже не як призовник, а як військовозобов'язаний. Ви цього не зробили, тому абсолютно законно отримали штраф.

2. За статтею 10-б Розкладу хвороб Наказу № 402 запис "Непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час" записують тільки призовникам. А щодо військовозобов'язаних, то за згаданою статтею непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально. Вам в індивідуальному порядку встановили обмежену придатність до служби.

3. Бланків військових квитків дійсно на всіх не вистачає, тому замість них видають тимчасове посвідчення, яке безстрокове і фактично замінює собою військовий квиток.

4. Відмова у видачі тимчасового посвідчення в зв'язку з тим, що Ви можете його втратити - незаконна. При втраті тимчасового посвідчення вам повинні видати нове. Тому в даному випадку потрібно звернутися до начальника РТЦК з письмовою заявою щодо видачі тимчасового посвідчення.

5. Ви вже поступили. У вас на руках вже є документи про вступ на денну форму навчання. Щоб поступити, Ви повинні були надати до ВНЗ всі документи, що передбачені діючим законодавством. Якщо у абітурієнта немає військово-облікового документу, то ВНЗ не має права прийняти від нього заяву на вступ. В свою чергу, віськкомат не перевіряє законність прийняття вашої заяви навчальним закладом. Військкомат перевіряє - чи є у Вас документ для отримання відстрочки. Таким документом є або наказ ректора про зарахування, або інший документ з ВНЗ, що підтверджує ваш вступ на денну форму навчання. Якщо цей документ справжній, не фальшивий, то військкомат зобов'язаний надати Вам відстрочку від мобілізації. Без жодних додаткових умов та перевірок!

6. Чи потрібно вимагати отримання на руки тимчасового посвідчення? Так, потрібно. Але не для того щоб занести цей документ до ВНЗ. Ви являєтесь військовозобов'язаним, і у Вас повинен бути відповідний військово-обліковий документ (в даному випадку - тимчасове посвідчення). Цей документ повинен бути у Вас на руках, а не "десь там в архіві військкомату".

7. Для отримання відстрочки я б порадив спочатку написати письмову заяву у військкомат про надання відстрочки в зв'язку з вступом на денну форму навчання. До заяви прикріпити копію документу про зарахування до ВНЗ, надіслати Укрпоштою цінним листом з кур'єрською доставкою, і тільки після вручення листа у військкомат - прийти туди особисто, з оригіналом документу, що підтверджує вступ до ВНЗ.

Висновок: 1. Вам не можуть відмовити у наданні відстрочки по тій причині, яку Ви зазначили в своєму запитанні; 2. Вимагайте щоб вам видали на руки тимчасове посвідчення; 3. Подавайте заяву на отримання відстрочки.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram