Максимальна відстрочка за станом здоров'я для офіцерів запасу в умовах воєнного стану

В пункті 3.10 глави 3 розділу ІІ наказу міноборони про ВЛК зазначене наступне:

"У воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров`я надається військовозобов`язаному на строк до 2 місяців. За медичними показаннями продовжується на строк до 2 місяців. Втретє продовження надається на такий самий строк. Після закінчення відстрочки військовозобов`язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби."

При цьому, в пункті 23.7 глави 23 розділу ІІ того ж наказу вказується:

"Рішення про тимчасову непридатність приймається на строк, необхідний для повного відновлення функцій органів та систем організму, але не більше одного року, з наступним переоглядом для вирішення питання про придатність до військової служби. Після закінчення річного строку, якщо захворювання не вилікувано, приймається остаточне рішення щодо ступеня придатності. Контроль та організація своєчасного проведення переогляду покладаються на районний (міський) військовий комісаріат."

Яка з цих двох норм переважає? Яка максимальна відсрочка за станом здоров`я може бути надана офіцеру запасу у період дії воєнного стану?

14.09.2022 10:10 887

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня.

03 березня 2022 року Законом України був затверджений Указ Президента України від 24 лютого 2022 року № 65/2022 «Про загальну мобілізацію».

Відповідно до положень абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

Медичний огляд військовозобов’язаних у мирний час та під час мобілізації проходить відповідно до Глави 3 Розділу II Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 року № 402 (далі - «Положення»).

Відповідно до п. 3.10 Глави 3 Розділу ІІ Положення, у воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров’я надається військовозобов’язаному на строк до 2 місяців. За медичними показаннями продовжується на строк до 2 місяців. Втретє продовження надається на такий самий строк. Після закінчення відстрочки військовозобов’язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

Отже, відповідно до положень абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та п. 3.10 Глави 3 Розділу ІІ Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, загальний період відстрочки від мобілізації за станом здоров’я становить 6 місяців, з подальшим вирішенням питання про придатність до військової служби.

В свою чергу п. 23.7 Глави 23 Розділу ІІ Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України стосується питання проходження медичного огляду громадян, які призиваються на військову службу за призовом осіб офіцерського складу.

Військова служба за призовом осіб офіцерського складу - окремий вид військової служби, що регулюється Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу» (ч. 6 ст. 2 Закону) та Наказом Міністерства оборони України від 10.04.2009 року № 170 «Про затвердження Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України».

Призиваються офіцери, які закінчили військові кафедри та не проходили військової служби, після видання відповідного наказу Міністра оборони щодо призову на військову службу осіб офіцерського складу запасу.

Строк військової служби для осіб офіцерського складу, які проходять військову службу за призовом, становить до 18 місяців (ч. 7 ст. 23 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», п. 10.1 Розділу X Інструкції).

Призов на військову службу осіб офіцерського складу здійснюється після обов’язкового медичного огляду. Порядок проведення медичного огляду визначається Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженим наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402. Призову на військову службу осіб офіцерського складу підлягають громадяни України, придатні до військової служби за станом здоров’я (п. 10.1 Розділу X Інструкції).

Отже, військова служба за призовом під час мобілізації та військова служба за призовом осіб офіцерського складу це різні види проходження військової служби.

На сьогодні триває мобілізація. А тому, при проходженні ВЛК, приоритет мають норми абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та п. 3.10 Глави 3 Розділу ІІ Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, відповідно до яких: загальний період відстрочки від мобілізації за станом здоров’я становить 6 місяців.

Якщо у Вас є додаткові питання або необхідний зразок рапорту можете написати мені на електронну пошту ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація, - буду вдячна за позитивний відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram