Чи можу я бути призваний на строкову службу (якщо призив відбудеться)?

Добрий вечір. Студент польського ВНЗ, магістратура (2 вище). 26 років. Є тимчасове посвідчення яке отримав у 2018му році. В ньому вказана ВОС, звання, посада та що я прийнятий на тимчасовий облік запасу ЗСУ. Дійсне до: постійно. Сзаду написано що 13.12.2017 зараховано в запас на підставі ст.18 п1, обмеженно придатний у воєнний час. Пройти повторне обстеження 08.08.2022. Взято на військовий облік військовозобов`язаних.

Якщо я стану на облік в іншому військоматі як ВПО, та подам заявку на отримання відстрочки від мобілізації (я маю право), чи можу я бути призваний на строкову службу, так як це вже друга вища освіта та в мене була перерва між бакалавратом та теперішнєю магістратурою в 5 років. Але за ту магістратуру я довідку не носив у військомат, так як в мене була відстрочка по стану здоров`я (зараз маю артроз колінних суставів 2ст, кіфоскаліоз 1-2ст.)

Я читав 17 статтю, але там не зовсім зрозуміло чи маю право я на відстрочку через те що вже маю закінчену магістратуру по 9 пункту статті:
9. Право на відстрочку від призову на строкову військову службу для здобуття освіти також мають громадяни України, які в рамках міжнародних договорів України навчаються у закладах освіти інших держав.

Ну і як впливає наявність тимчасового квитка і того факту що я вже в запасі (як я розумію). Але мені меньше ніж 27 років.

Буду вдячний за консульстацію!

16.09.2022 22:26 815

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго часу добу!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Порядок призову на військову службу громадян регулюють два основні закони - Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" та Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Зараз в країні особливий період та діють правові норми в умовах воєнного стану, а саме - ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". 

Стаття 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" передбачає надання відстрочки від призову на строкову військову службу, але наразі немає призову на строкову службу, оскільки оголошено призов під час мобілізації, тому норми ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" не діють, а військові питання регулює Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Отже, відповідно до ч. 2 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти (у національному чи закордонному ВНЗ не має значення). 

Стаття 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не передбачає обмежень щодо кількості разів здобуття вищої освіти, вікових критеріїв та періоду вступу на навчання. 

Якщо говорити про ст.17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", яка надає право на відстрочку від строкової служби, то вона також не містить жодних обмежень стосовно кількості навчання.

До вересня 2017 року у ст. 17 ЗУ " Про військовий обов'язок і військову службу" була частина 10, яка передбачала, що відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти надається один раз за період навчання. У 2017 року цю частину статті виключили та надали право на відстрочку від строкової служби на весь час навчання без будь-яких обмежень.

Відстрочка від призову на строкову військову службу та відстрочка від призову під час мобілізації надається на весь період здобуття освіти. 

Отже, якщо Ви станете на військовий облік за місцем реєстрації ВПО, то Ви не можете бути призваний на строкову службу (доречі, призов на строкову службу наразі скасовано) та не можете бути мобілізований, так як Ви є здобувачем вищої освіти. До військомату Вам необхідно надати заяву про надання відстрочки у зв’язку з навчанням та документи, які підтверджують факт навчання. Також Вас буде направлено на проходження медичного огляду.

Стосовно наявності тимчасового квитка, то це ніяк не впливає на призов. Тимчасове посвідчення надається, як правило, як замінник військового квитка для певних категорій осіб.                                                              Тимчасове посвідчення видається військовозобов’язаним, які:                                                                              взяті на військовий облік військовозобов’язаних та яким присвоєно первинні військові звання офіцерського складу запасу (до надходження їх особових справ);
втратили військові квитки (до їх отримання);
не служили в армії та не мають військово-облікової спеціальності;
визнані непридатними в мирний час, обмежено придатними у воєнний час за станом здоров’я (за висновком медкомісії);
прибули з місць позбавлення волі.

Якщо тимчасове посвідчення Вам було надано до досягнення 27 років, то напевно Ви або закінчували військову кафедру та отримували військове звання, у зв’язку з чим тимчасовий квиток Ви отримали у призовному віці, або були визнані непридатними в мирний час, обмежено придатними у воєнний час. Враховуючи відмітку на звороті військового посвідчення, то у вашому випадку це підстава у зв’язку зі станом здоровья - ч.1 ст.18 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" - від призову на строкову військову службу в мирний час звільняються громадяни України,  які визнані особами з інвалідністю або за станом здоров'я непридатними до військової служби в мирний час. Актуальний ступінь придатності до військової служби Вам повинні були визначити на повторному медичному огляді у серпні. 

Якщо у Вас є додаткові або уточнюючі питання, можете написати на ел.пошту pravoizachita@gmail.com

Якщо консультація була Вам корисною, будемо вдячні за відгук щодо отриманої відповіді.

Успіхів Вам! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram