Отримання відстрочки від мобілізації (2га група у тещі)

Переїхав в інше місто, на обліку тут не стою. Моя теща має 2гу групу інвалідності. Що мені потрібно зробити, щоб отримати звільнення від мобілізації?

20.09.2022 22:29 10692

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
298 відгуків (297 +) (1 -)
Консультацій: 992
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброї ночі.

 

Відповідно до абзацу одинадцятого частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», Ви не підлягаєте мобілізації на підставі того, що мама вашої дружини має інвалідність другої групи, а саме зазначено, що призову з мобілізації, не підлягають військовозобов’язані:

«які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи».

Тобто, ви не підлягаєте мобілізації.

Мобілізувати вас можуть лише за вашою згодою та лише за місцем проживання, це передбачено положенням згаданої статті:

особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

 

Для отримання звільнення від мобілізації Вам потрібно звернутись до військкомату та стати на облік за новим місцем проживання.

 

Для військкомату вам знадобляться наступні документи:

- документи про інвалідність мами дружини (або/або – довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою № 157-1/о, посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення по інвалідності, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги по інвалідності, довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу;

- свідоцтво про шлюб з дружиною;

- свідоцтво про народження дружини (де мама дружини вписана її мамою);

- якщо були зміни прізвищ чи імен потрібні будуть документи про це (простіше кажучи – щоб усі прізвища та імена сходилися і було зрозуміло, що це точно мама дружини, а вона її донька та ваша дружина);

- копії паспортів (ваш, мами дружини та дружини);

- заява (лист у довільній формі) про те, що ви не підлягаєте мобілізації та просите не мобілізовувати вас (у двох примірниках: один для військкомату, другий вам для відмітки про те, що у вас взяли лист з документами).

 

Конкретні вимоги щодо документів (копії чи оригінали) ніде не зазначені.

Однак, може трапитись ситуація, коли захочуть подивитись оригінали, бажано їх мати із собою.

Я би порекомендував мати із собою оригінали документів.

До листа можна прикласти звичайні копії, можна копії із написом на кожній із копій «Згідно з оригіналом, дата, Прізвище ініціали та підпис», також це можуть бути нотаріально посвідчені копії.

На мою думку, краще нотаріальні копії.

 

Якщо у військкоматі будуть відмовлятись ставити вам відмітку про отримання від Вас листа із документами або ж взагалі відмовлятимуться брати документи, то Ви можете їх відправити Укрпоштою цінним листом із описом вкладення.

Також, Ви можете відправити документи до військкомату Укрпоштою цінним листом із описом вкладення до моменту візиту до військкомату.

У вас залишаться документи, які Ви надіслали до військкомату, опис вкладення у цінний лист та чек, які будуть доказами того, що військкомат проінформовано про наявну у вас підставу для звільнення від мобілізації та те, що Ви просите вас не мобілізовувати.

На мою думку, краще попередньо направити документи поштою.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram