Відстрочка від призиву для чоловіків які мають дитину віком до 3-х років

Згідно ЗАКОНУ УКРАЇНИ "Про внесення змін до деяких законів України щодо звільнення від військової служби деяких категорій громадян" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2169-20#Text) Документ 2169-IX, чинний, поточна редакція — Прийняття від 01.04.2022

У Законі України "Про військовий обов’язок і військову службу" (Відомості Верховної Ради України, 2006 р., № 38, ст. 324 із наступними змінами):

1) пункти 3 і 4 частини другої статті 17 викласти в такій редакції:
"3) дитину (дітей) віком до 18 років, яку (яких) виховують самостійно;
4) дитину віком до трьох років";

Дзвонив на гарчу лінію Міністерства Оборони Україниб що до цього 4го пункту, сказали, що відстрочка можлива, якщо тільки чоловік виховує дитину самостійно. Але ж цей пункт тут вказано окремо, і немає ніяких дописів на рахунок самостійного виховання.

Питання: чи може чоловік в якого є одна дитина до 3-х років, яку він виховує разом із дружиною, отримати відстрочку від призиву. І чи можливий виїзд за кордон на цій підставі?

Якщо ні, то який закон регулює ці питання?

21.09.2022 15:25 15792

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня.

По-перше, звертаю Вашу увагу, що проходження строкової служби (чоловіки від 18 до 27 років два рази на рік в мирний час) та мобілізація (чоловіки та деякі жінки віком від 18 до 60 років у воєнний час) це різні види проходження військової служби.

Питання проходження строкової військової служби регулюються нормами Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» (на який Ви посилаєтесь).

По-друге, питання проведення мобілізації регулюється іншим законом - Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

24 лютого 2022 року Президентом України було видано Указ № 64/2022 року, яким було введено воєнний стан.

24 лютого 2022 року Президентом України було видано Указ № 69/2022 року, яким було оголошено загальну мобілізацію. Яка проводиться протягом 90 діб з дня набрання чинності цим Указом.

На теперішній час воєнний стан та загальна мобілізація продовжені до 21 листопада 2022 року.

У зв’язку з введенням воєнного стану призов на строкову службу у квітні-червні 2022 року був скасований Указом Президента України № 230/2022 (https://www.president.gov.ua/documents/2302022-42093).

Цим Указом вирішено в Указі Президента України від 29 грудня 2021 року № 687/2021 «пункт 1 статті 2 та пункт 1 статті 3 виключити». Тобто, виключено саме пункт про проведення призову на строкову службу квітні-червні 2022 року (п. 1 ст. 2 Указу).

Питання щодо того чи буде призов на строкову службу у жовтні-грудні 2022 року поки не вирішено.

Строки проведення призову на строкову службу, Президентом поки не змінені.

Відповідно до положень п. 4 ч. 2 ст. 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за їх бажанням надається призовникам, які мають дитину віком до трьох років.

Вказані зміни були внесені в ст. 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» згідно Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо звільнення від військової служби деяких категорій громадян» від 01 квітня 2022 року (про який Ви написали в своєму питанні).

До внесення цих змін (тобто, до 01 квітня 2022 року), право на відстрочку від призиву на строкову службу, на підставі п. 4 ч. 2 ст. 17 Закону, мали призовники, які мають «дитину віком до трьох років або дитину старшу трьох років, яка виховується без матері у зв’язку з її смертю або за рішенням суду».

Отже, відповідно до діючої норми п. 4 ч. 2 ст. 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовнику, який має дитину віком до трьох років.

Дана норма є безальтернативною та не передбачає будь-яких додаткових умов, окрім наявності у призовника дитини віком до трьох років. Ця норма не ставить такої умови, що дитину призовник повинен виховувати самостійно без матері.

Отже, якщо Вас цікавить саме чи можуть Вас призвати на строкову службу (чоловіки від 18 до 27 років): якщо у Вас є дитина до трьох років - не мають права без вашої згоди.

Питання ж з мобілізацією зовсім інше.

Відповідно до ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають призову на військову службу під час мобілізації: жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

Отже, якщо у Вас є дитина віком до трьох років, але Ви виховуєте її не самостійно, а разом з матір’ю, то Ви не маєте права на відстрочку від мобілізації.

Те ж саме стосується і питання виїзду за кордон - право виїзду мають чоловіки, які самостійно виховують хоча б одну дитину віком до 18 років.

Про це вказано, зокрема, в роз’ясненнях Державної прикордонної служби України в розділі «Виїзд чоловіка, який самостійно виховує одну та більше дитину», що міститься за посиланням:

https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-Pitannya-vidpovid/

Отже, як висновок:

- якщо у чоловіка є дитина віком до трьох років, яку він виховує разом з матір’ю, цей чоловік має право на відстрочку від призову на строкову військову службу (чоловіки від 18 до 27 років), але він не має права на відстрочку під час мобілізації (триває до 21 листопада 2022 року) і не має права на виїзд за кордон.

Скоріш за все на Гарячій лінії Міністерства Оборони Вас не коректно зрозуміли та подумали, що Вас цікавить питання чи маєте Ви право на відстрочку від мобілізації.

Якщо у Вас виникнуть додаткові питання, можете написати на електронну пошту: ivanchenko.2015av@gmail.com

Також буду вдячна за позитивний відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram