Звільнення з лав збройних сил

Скажите пожалуйста. Я увольняюсь с ЗСУ так как у меня есть тесть инвалид 1 группы. Если тесть покинет этот мир меня могут опять забрать в армию. Надоли им отсчитыватся скажем полгода что он живой или нет

22.09.2022 19:25 656

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня.

Якщо у Вас є тесть - інвалід І групи, то Ви можете звільнитися з ЗСУ.

Відповідно до п.п. «г» п. 2 ч. 4 ст. 26 Закону України «Про військовий облік та і військову службу», військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби під час воєнного стану через такі сімейні обставини або інші поважні причини:

(якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу), у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Така ж сама підстава для звільнення передбачена і для службовців за контрактом (п.п. «ґ» п. 2 ч. 5 ст. 26 Закону України «Про військовий облік та і військову службу»).

Стаття 26 Закону України «Про військовий облік та і військову службу» не містить будь-яких додаткових умов для звільнення зі служби (таких як: спільне проживання чи здійснення догляду і т.і.).

Норма п.п. «г» п. 2 ч. 4 ст. 26 Закону України «Про військовий облік та і військову службу» є імперативною, вичерпною та не передбачає додаткових умов чи альтернатив окрім вказаних в нормі закону.

Отже, достатньо самого факту встановлення родинних зв’язків та інвалідності тестя.

Порядок звільнення з військової служби передбачений Положенням про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затверджене Указом Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153/2008.

Відповідно до п. 243 цього Положення, після видання наказу про звільнення військовослужбовця з військової служби підстава звільнення зміні не підлягає, якщо при звільненні не допущені порушення законодавства і не виникли нові обставини, пов’язані зі звільненням.

Отже, у випадку смерті тестя після вашого звільнення, наказ про звільнення повторному перегляду не підлягає.

Однак, згідно з п. 242 Положення, особи, звільнені з військової служби, зобов’язані у п’ятиденний строк прибути до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік.

Тобто, після звільнення Ви будете зобов’язані стати на облік у військкоматі за місцем проживання і на вас будуть покладені загальні обов’язки, які покладені на військовозобов’язаних осіб.

Відповідь на питання: «Если тесть покинет этот мир, меня могут опять забрать в армию?».

На сьогодні триває мобілізація і право на відстрочку від мобілізації Ви будете мати до тих пір, поки у Вас буде тесть - інвалід І групи. В іншому випадку - Вас можуть знову мобілізувати, якщо у Вас не буде інших підстав для звільнення від мобілізації.

Відповідь на питання: «Надо ли им отчитываться, скажем пол года что он живой или нет».

Згідно з п. 1 Правил військового обліку призовників і військовозобов’язаних, Ви зобов’язані особисто повідомляти у семиденний строк про зміну їх сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи і посади.

Отже, на Вас покладено обов’язок самостійно повідомляти про смерть тестя.

Крім того, не рідше одного разу на рік військкомат може самостійно викликати Вас для звіряння ваших облікових даних (зокрема щодо підстав чи є у Вас право на відстрочку).

Тому, кожного пів року Ви не повинні звітувати чи живий тесть чи ні. Лише у випадку його смерті або за викликом військкомату.

Якщо у Вас виникнуть додаткові питання, можете написати на електронну пошту: ivanchenko.2015av@gmail.com

Також буду вдячна за позитивний відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram