Звільнення з ЗСУ по догляду за інвалідом

Доброго дня. Питання в наступному:
Я мобілізований і від квітня на передовій. Мій родич- рідний дядько є інвалідом 2 групи по опорно руховому апарату. Дядько одинокий. Дружини та дітей немає. Проживає з перестарілим (84 роки) батьком. Його мати, теж пенціонер, проживає окремо. Інших близьких родичів в Україні, окрім мене немає. До мобілізації я проживав з ним, проте не був прописаний. За необхідності можна скласти акт депутатом громади для підтвердження цього. Також можна скласти акт про те, що за адресою прописки я не проживав. Зараз у нього погіршився стан, про що є довідка МСЕК, в якій вказано що він потребує догляду. Чи можуть дані обставини служити підставою для звільнення з ЗСУ? Та які ще можуть бути необхідні документи?

24.09.2022 22:08 2718

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат
У сервісі: 3 роки
145 відгуків (145 +) (0 -)
Консультацій: 717

Вітаю!

ЗАРАЗ В УКРАЇНІ ОСОБЛИВИЙ ПЕРІОД.

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про оборону України

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1932-12#Text

особливий період - період, що настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій;

воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози та забезпечення національної безпеки, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень;

НИЖЧЕ НАВЕДЕНО ВСІ ПІДСТАВИ ЗВІЛЬНЕННЯ З ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ.

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про військовий обов'язок і військову службу

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

Стаття 26. Звільнення з військової служби

4. Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:

2) під час воєнного стану:

а) за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку;

в) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;

г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

у зв’язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років;

у зв’язку з вихованням дитини, хворої на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;

у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;

у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;

у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи;

у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

(ЦЕ ВАША СТАТТЯ)

військовослужбовці-жінки - у зв’язку з вагітністю;

військовослужбовці-жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;

один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;

військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

Указ

Президента України

Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#Text

2. Громадяни проходять військову службу у Збройних Силах України (далі - військова служба) в добровільному порядку або за призовом.

За призовом громадяни проходять:

строкову військову службу;

військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період;

{Пункт 2 доповнено новим абзацом згідно з Указом Президента № 417/2015 від 14.07.2015}

військову службу за призовом осіб офіцерського складу.

Звільнення з військової служби

210. Звільнення військовослужбовців строкової військової служби проводиться на підставах, визначених частиною другою статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу", командиром військової частини, який має право видавати накази по стройовій частині.

Військовослужбовці строкової військової служби, які вислужили встановлені строки, у разі потреби відповідно до указу Президента України можуть бути затримані на військовій службі на строк до шести місяців.

Під час дії особливого періоду до введення воєнного стану військовослужбовці продовжують проходити строкову військову службу понад встановлені строки до строків, визначених рішенням Президента України, крім випадків, визначених пунктами "б", "в", "г" частини другої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу". З моменту введення воєнного стану (настання воєнного часу) військовослужбовці, у яких закінчився строк строкової військової служби, продовжують проходити військову службу до оголошення демобілізації, крім випадків, визначених пунктами "б", "в", "г" частини другої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу".

Після оголошення демобілізації військовослужбовці, у яких закінчився строк строкової військової служби, звільняються з військової служби на підставі, визначеній пунктом "а" частини другої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу".

213. Військовослужбовці строкової військової служби можуть бути звільнені зі строкової військової служби достроково відповідно до пунктів "б", "в", "г" частини другої статті 26 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу".

У разі надходження рапорту від військовослужбовця або заяви від його родичів про дострокове звільнення в запас за сімейними обставинами командир військової частини зобов'язаний надіслати у триденний строк до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання сім'ї військовослужбовця запит для перевірки його сімейного стану.

Керівник районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, одержавши документи від командира військової частини або заяву безпосередньо від родичів військовослужбовця про дострокове звільнення в запас, призначає комісію, яка перевіряє в десятиденний строк сімейний стан родичів військовослужбовця. За результатами перевірки складається акт обстеження, який надсилається для розгляду керівнику обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Керівник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов'язаний у триденний строк розглянути документи про дострокове звільнення військовослужбовця зі строкової військової служби і за наявності законних підстав надіслати їх командиру військової частини, де проходить службу військовослужбовець.

У разі відсутності законних підстав для дострокового звільнення військовослужбовця зі строкової військової служби за сімейними обставинами керівник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки надає заявнику відповідь про причини відмови і повідомляє про це командира військової частини, де проходить службу військовослужбовець.

У разі відсутності законних підстав для дострокового звільнення військовослужбовця зі строкової військової служби за сімейними обставинами керівник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки надає заявнику відповідь про причини відмови і повідомляє про це командира військової частини, де проходить службу військовослужбовець.

214. Командир військової частини не пізніше трьох діб після отримання від керівників обласних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки акта обстеження сімейного стану родичів військовослужбовця та нотаріально завірених копій документів, що підтверджують причину дострокового звільнення, зобов'язаний:

1) за наявності законних підстав для дострокового звільнення військовослужбовця, за винятком зміни сімейних обставин, пов'язаної з народженням у нього дитини, надіслати документи за підпорядкованістю.

Рішення про дострокове звільнення військовослужбовця приймається не пізніше ніж через три дні з дати надходження відповідних документів начальником штабу виду Збройних Сил України, оперативного командування, а для військових частин центрального підпорядкування - начальником структурного підрозділу Генерального штабу Збройних Сил України, який відповідає за кадрову роботу. Командир військової частини на підставі одержаного рішення не пізніше ніж через три дні звільняє військовослужбовця достроково в запас за сімейними обставинами;

3) у разі відсутності законних підстав для дострокового звільнення із строкової військової служби надати відповідь керівнику обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (заявнику) із зазначенням причин відмови.

225. Звільнення військовослужбовців із військової служби здійснюється:

2) під час дії особливого періоду (з моменту оголошення мобілізації - протягом строку її проведення, який визначається рішенням Президента України, та з моменту введення воєнного стану - до оголошення демобілізації) - на підставах, передбачених частиною третьою, пунктом 2 частини четвертої, пунктом 3 частини п’ятої та пунктом 3 частини шостої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу":

у військових званнях до майстер-сержанта (майстер-старшини) включно за всіма підставами - командирами бригад (полків, кораблів 1 рангу) і посадовими особами, які відповідно до Дисциплінарного статуту Збройних Сил України прирівняні до них;

233. Військовослужбовці, які бажають звільнитися з військової служби, подають по команді рапорти та документи, які підтверджують підстави звільнення. У рапортах зазначаються:

підстави звільнення з військової служби;

думка військовослужбовця щодо його бажання проходити службу у військовому резерві Збройних Сил України за відповідною військово-обліковою спеціальністю;

районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, до якого повинна бути надіслана особова справа військовослужбовця.

260. Під час дії особливого періоду військовослужбовці звільняються з військової служби з підстав, визначених статтею 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу", та з урахуванням особливостей, передбачених статтею 26-2 названого Закону.

Військовослужбовці, які на час набуття права на звільнення зі служби виконують завдання в інтересах оборони України під час дії особливого періоду, беруть безпосередню участь у веденні воєнних (бойових) дій, у тому числі на території проведення антитерористичної операції, а також у районах здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії держави, що формально чи фактично є учасником воєнних дій проти України, звільняються з військової служби протягом трьох місяців з дня завершення виконання таких завдань. (ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!!!).

ВИ ЗНАЄТЕ, ПОРЯДОК ЗВІЛЬНЕННЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ПІД ЧАС ОСОБЛИВОГО СТАНУ НЕ ВИЗНАЧЕН.

ТОМУ МОЖНА СПРОБУВАТИ КЕРУВАТИСЯ ПОРЯДКОМ ДЛЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ СТРОКОВОЇ СЛУЖБИ (ПО АНАЛОГІЇ ПРАВА).

АЛЕ КРАЩЕ ЦЕ ЗРОБИТИ З ДВОХ СТОРІН:

- РАПОРТ ПО КОМАНДІ;

- ЗАЯВА ВІЙСЬКОВОМУ КОМІСАРУ ВАШОГО ДЯДЬКА .

ЩЕ РАЗ ВАШІ ДІЇ ПО РОСІЙСЬКІ.

В соответствии с п. 213 Положения о прохождении гражданами Украины военной службы в Вооруженных Силах Украины, утвержденного Указом Президента Украины от 10 декабря 2008 г. № 1153/2008 (далее — Положение) в случае поступления рапорта от военнослужащего или заявления от его родственников о досрочном увольнении в запас по семейным обстоятельствам командир воинской части обязан направить в трехдневный срок в соответствующий военный комиссариат по месту жительства семьи военнослужащего запрос для проверки его семейного положения.

Районный военный комиссар, получив документы от командира воинской части или заявление непосредственно от родственников военнослужащего о досрочном увольнении в запас, назначает комиссию, которая проверяет в десятидневный срок семейное положение родственников военнослужащего. По результатам проверки составляется акт обследования, который направляется для рассмотрения областному военному комиссару.

Военный комиссар обязан в трехдневный срок рассмотреть документы о досрочном освобождении военнослужащего с военной службы и при наличии законных оснований направить их командиру воинской части, где проходит службу военнослужащий.

В случае отсутствия законных оснований для досрочного увольнения военнослужащего с военной службы по семейным обстоятельствам военный комиссар предоставляет заявителю ответ о причинах отказа и сообщает об этом командира воинской части, где проходит службу военнослужащий.

В случае отсутствия законных оснований для досрочного увольнения военнослужащего с военной службы по семейным обстоятельствам военный комиссар предоставляет заявителю ответ о причинах отказа и сообщает об этом командира воинской части, где проходит службу военнослужащий.

Следует также обратить внимание, что в соответствии с пп. 1 п. 214 Положения предусмотрено, что Командир воинской части не позднее трех суток после получения от областных военных комиссаров акта обследования семейного положения родственников военнослужащего и нотариально заверенных копий документов, подтверждающих причину досрочного освобождения, обязан при наличии законных оснований для досрочного увольнения военнослужащего в связи с изменением семейных обстоятельств принять решение об увольнении военнослужащего в запас.

НКОБХІДНО ДОКУМЕНТАЛЬНЕ ПІДТВЕРДЖЕННЯ,  ЩО ВИ ЄДИНА ОСОБА, ЯКА МОЖЕ ЗДІЙСНЮВАТИ ПОСТІЙНИЙ ДОГЛЯД.

ВАШ РОДИЧ ПОВИНЕН ЗВЕРНУТИСЬ С ЗАЯВОЮ ДО МІСЦЕВИХ ОРГАНІВ ВЛАДИ ПРО ОБСТЕЖЕННЯ УМОВ ЙОГО ПРОЖИВАННЯ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ВАС ЄДИНОЮ ОСОБОЮ, КОТРА В ЗМОЗІ ЙОГО ДОГЛЯДАТИ.

МІСЦЕВІ ОРГАНИ ВЛАДИ ПОВИННІ ПРВЕСТИ ОБСТЕЖЕННЯ ЖИТТЄВИХ УМОВ ВАШОГО ДЯДЬКА ТА СКЛАСТИ АКТ, ЩО ВІН ПОТРЕБУЄ ДОПОМОГИ, А ВИ ЄДИНА ОСОБА, КОТРА МОЖЕ ЗДІЙСНЮВАТИ ДОГЛЯД. АЛЕ, ВСІ ЦІ ФАКТИ БУДУТЬ ПРИСКІПЛИВО ПЕРЕВІРЯТЬСЯ ТЦКСП (ВІЙСЬКОМАТОМ).

ТІЛЬКИ ЗАКЛЮЧЕННЯ ВІЙСЬКОМАТА НАДАСТЬ ВАМ ЗМОГУ ЗВІЛЬНИТИСЯ З ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ. 

ЯКЩО МІСЦЕВІ ОРГАНИ ВЛАДИ ПІДТВЕРДЯТЬ НАВЕДЕНУ ВАМИ СИТУАЦІЮ, ВИ ПОДАЄТЕ РАПОРТ ПРО ЗВІЛЬНЕННЯ ВАС З ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ,  А ВАШ ДЯДЬКО ПОДАЄ ЗАЯВУ В ВІЙСЬКОМАТ ПРО ЗВІЛЬНЕННЯ ВАС З ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram