Питання щодо військового обліку та виїзду чоловіків.

Доброго дня ! Маю наступне запитання. З 2016 року я навчаюся у закордонному ВНЗ. Я мав паузу у навчанні через особисті причини. Наразі ВНЗ повністю відновив мене у якості студента (маю документи, що я саме продовжую навчання а не вступив по новому). Зараз перебуваю у статусі ВПО. Коли я хотів звернутися до військкомату за місцем реєстрації ВПО, щоб отримати дозвіл на виїзд на навчання, а також відстрочку, зіштовхнувся з наступною проблемою: комісар повідомив, що не може надати мені необхідні документи, тому що я не є місцевим а також тому що я не маю жодних документів зі свого військкомату. Справа в тім, що у своєму військкоматі я був один раз, ще в школі, другий раз перед виїздом за кордон на навчання - мені віддали якийсь документ (зміст не пам’ятаю, я його загубив) і все. Коли я звернувся до свого військкомату, мені сказали що мене немає на обліку та я можу стати на облік там, де зараз перебуваю у якості ВПО. Чи правильно я розумію, що в разі коли я не є на обліку, то я можу виїхати? І щодо отримання довідки та відстрочки по навчанню - як все ж таки їх отримати і де це краще робити? Здається так, ніби усі військкомати працюють за різними законами. Дякую.

26.09.2022 15:03 1163

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
727 відгуків (726 +) (1 -)
Консультацій: 1903
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

1. Почну з того, що відсутність зареєстрованого місця обліку не є підставою для виїзду за кордон. Адже вичепрний перелік підстав хто може їхати за кордон передбачений законодавством (зокрема, Правилами перетинання кордону див. за посиланням: Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua), та як мінімум у Вас мають бути штамп в військово-обліковому документі про зняття з обліку (але це все рівно не є підставою для виїзду). Те, що Ви не перебували на обліку  в ТЦК СП (за старою назвою - "військоматі") за місцем реєстрації (прописки) дуже дивна ситуація, можливо Вашу справу загубили, але якщо Ви кажете що були в військоматі та Вам надали документ (скоріше за все приписне якщо Вам ще не було 27 років), то це свідчить що Ви таки перебуваєте на обліку. Питання тільки де Ваша особова справа, можливо була знищена чз бойові дії, або загублена.

2. Якщо Ваше місце реєстрації була окупована територія, через що Ви отримали статус ВПО та зараз ця територія вже звільнена, то військомат по місцю ВПО буде відмовляти (це зараз така практика), хоча юридичних підстав для цього немає, адже на військовий облік мають взяти по місцю проживання ( без привязки до "прописки") ,по місцю роботи або навчання, згідно до правил військового обліку. В деяких військоматах витребують зняття з попереднього місця обліку ( оскільки така можливість вже є, територія наразі вільна від окупантів) та беруть на облік за ВПО. 

Згідно до Додатку 1 Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затвердженого Постановою КМУ від 7 грудня 2016 р. № 921 (див.Про затвердження Порядку організ... | від 07.12.2016 № 921 (rada.gov.ua), Призовники і військовозобов’язані повинні особисто у семиденний строк прибувати до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (органів СБУ) з паспортом громадянина України і військово-обліковими документами для зняття з військового обліку в разі вибуття в іншу місцевість до нового місця проживання, у службові відрядження, на навчання, у відпустку чи на лікування (строком понад три місяці за межі України), у разі зміни місця проживання в межах міста з переїздом на територію іншого адміністративного району;

Тож, Ви маєте взяти довідку з ЦНАПу що свідчить про наданий статус ВПО та спробувати стати на облік де наразі фактично перебуваєте, подати відповідну заяву (зразок в кінці консультації). А якщо військомат буде відмовляти на підставі того що Вас не знято з попереднього місця обліку, витребуйте довідку з попереднього військомату про те, що не перебуваєте у них на  військовому обліку. Та за місцем ВПО тоді Вас зобов'язані взяти. Звертаю увагу що це стосується тільки тих випадків, якщо місце реєстрації проживання вже не має статусу тимчасово окупованою територією.

3. Ви можете всі процедури зробити і за місцем реєстрації. Навіть якщо Вашої справи там немає з незрозумілих причин, то військомат в будь-якому випадку має направити Вас на ВЛК (медкомісію),  завести на Вас особову справу (заповнити картку первинного обліку), в якій будуть вказані Ваші облікові дані, ступінь придатності до служби за відповідним висновком ВЛК, ВОС (військово-облікову спеціальність), а вже потім розглядати заяву та документи про надання відстрочки. Таку ж саме процедуру Ви будете проходити в обох випадках, як за місцем ВПО так і за місцем реєстрації. Тож, у Вас є право вибору де краще Вам ставати на облік.

*Зразок заяви в військомат: 

                                                                          До      Полтавського об’єднаного міського ТЦК та СП                                         

                                                                                     Адреса: м.___________

                                                           

                                                                     Від:           Іванова Івана Івановича

                                                                                     1992 року народження                         

                                                                                      Адреса проживання: м. Полтава, вул. ________

                                                                                       Тел.: +380631111111

 

 

                                                                       Заява

Прошу взяти мене на військовий облік ( за міцем реєстрації як тимчасово переміщеної особи) та  надати мені відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації згідно до ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» як здобувачу фахової вищої освіти,  у зв’язку із навчанням за денною формою здобуття освіти в університеті «Варшавський технічний університет» - що знаходиться у м. Варшава, Польща, вул. _____________ 

Вказані вище обставини  підтверджуються: Довідкою про навчання від ____2022р., копією студентського квитка №____ від____. 

 

Додатки:

  1. Копія Довідки про навчання в університеті від __________
  2. Копія квитанції про оплату за навчання № _____ дата ________
  3. Копія студентського квитка
  4. Копія паспорту та РНОКПП
  5. Копія довідки тимчасово переміщеної особи

 

26.09.2022р.                                         (підпис)                                                Іванов І.І.

 

До заяви надаєте тільки ті документи що є в наявності та вписуєте їх в заяву.

4. Декілька слів про перетин кордону. На сьогоднішний день студентів за кордон не випускають. Взагалі. Проте, була подана ініціатива довнести зміни до п. 2-6 Правил перетинання державного кордону додавши студентів в список осіб, які можуть перетинати кордон. Ви поки можете проходити в військоматі процедури постановки на військовий облік, отримувати відстрочку та може за цей час (сподіваємося) КМУ таки внесе зміни до Правила та студентів почнуть знов випускати. 

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся  marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram