Виїд за кордон інваліда третьої групи

Чи може чоловік інвалід трейтьої групи виїхати за кордон без перешкод та чи пострібно брати довідку з військомата якщо інвалідність отримана нещодавно та є офіцером запасу (була кафедра в університеті).

26.09.2022 15:27 941

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня.

Так, на сьогодні таких військовозобов’язаних чоловіків випускають.

Відповідно до абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», в редакції Закону № 2122-IX від 15 березня 2022 року, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

Відповідно до п. 2-1 Правил перетину державного кордону громадянами України, у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану, особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон.

Отже, особи з інвалідністю (незалежно від групи і незалежно від часу отримання інвалідності) мають право на перетин державного кордону, за наявності одного з документів, що підтверджує інвалідність:

- довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма № 157-1/о);

або

- посвідчення, яке підтверджує відповідний статус;

або

- пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги.

Інших документів не потрібно. Довідку (дозвіл) з військкомату також брати не потрібно. Достатньо лише закордонного паспорта та довідки МСЕК або пенсійного посвідчення (якщо в ньому вказана група інвалідності).

Кількість виїздів за кордон для чоловіків з інвалідністю не обмежена.

В своїх роз’ясненнях Державна прикордонна служба України також підтвердила, що особи з інвалідністю (незалежно від групи) мають право на перетин державного кордону.

Роз’яснення містяться за посиланням: https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-Pitannya-vidpovid/

В моїх клієнтів, які мали інвалідність І, ІІ та ІІІ групи, ще не виникало проблем з перетином кордону. Прикордонники їх випускали без перешкод.

Якщо у Вас є додаткові питання, можете написати на ел. пошту: ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація, буду вдячна за позитивний відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram