Догляд за тещою інвалідом 2 група і хворою мамою. Відстрочка від мобілізації

Сімя чоловік 48 років (не служив, офіц запасу, військ кафедра в девяності роки),

дружина

2е дітей двійня-груднічки 11 міс,

2 хворі мами (інвалід 2 група теща і хвора мама але без оформленої інвалідності).

Дружина з дітьми не в Україні.

Чоловік доглядає сам за 2ма хворими людьми

1й догляд -теща інв 2ї групи, реально не ходяча, інших близьких родичів крім доньки, яка за кордоном з дітьми немає, опіка не оформлена.

2й догляд-мама реально хвора людина (майже не ходить) системне аутоімунне захворювання червоний вовчак і ревмат артрит, хвороби начебто дозволяють оформлювати інвалідність (є багато виписок з лікарень), але ми оформленням інвалідності не займалися.

У чоловіка документально є рідний брат тобто у його мами є документально ще один "син"-раніше засуджений, алкозалежний тунеядець (тобто реально його допомоги нема).

Мами нетранспортабельні, виїжджати за кордон не будуть.

Цікавить чи дають ці обставини відтермінування в мобілізації,

чи треба дооформити ці обставини (опіка тещі інв 2 групи) чи оформляти інвалідність  матері, чи може треба якісь додаткові документи крім свідоцтва про інвалідність 2 гр тещі та виписок з лікарні матері.

Була ситуація що телефонували з військомата в неділю-бути з речами в понеділок зранку, чоловік повідомив вказані обставини і переслав на вайбер в військомат документи - свід про народження дітей, виписка з лікарні матері і свідоцтво про інвалідність тещі, також документи що підтв родинні звязки. на що йому сказали - добре, тоді завтра не треба нікуди йти... що це означає - ці підстави достатні для відстрочки? чи це просто проявили людяність через те що є моб резерв

я читала іншу вашу консультацію у вільному доступі про звільнення. якщо я правильно зрозуміла про звільнення- наявність тещі інваліда вже є підставою для звільнення. можливо це і є підставою для відстрочки

26.09.2022 18:17 1491

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
146 відгуків (146 +) (0 -)
Консультацій: 741

Вітаю!

1.

ВАШ ЧОЛОВІК МАЄ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ЯК ОСОБА, ЯКА МАЄ МАМУ ДРУЖИНИ, КОТРА Є ІНВАЛІДОМ ДРУГОЇ ГРУПИ.

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

Документів, що підтверджують інвалідність (один з них):

  • довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о);
  • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус;
  • пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», в яких зазначено групу та причину інвалідності;
  • довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

2. 

ТАКОЖ КРАЩЕ ЗАЙНЯТИСЯ ОФОРМЛЕННЯМ ІНВАЛІДНОСТІ ДЛЯ МАМИ.

ПОЧИНАТИ ПОТРІБНО З СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ.

Відповідно до постанови від 08.03.2022 КМУ № 225 про «Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України», під час війни людям можуть встановити інвалідність заочно та незалежно від місця її реєстрації, проживання чи перебування. Тобто, якщо людина не має можливості прибути до місця проведення МСЕК, то комісія може прийняти рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії (ЛКК). 

Також Міністерство охорони здоров’я України нагадує, що лікарі, які оформляють направлення на МСЕК, не мають законних підстав вимагати від пацієнта – внутрішньо переміщеної особи укладання декларації. Тим паче вони не мають права вимагати, щоб пацієнти прийшли на повторний огляд для підтвердження інвалідності під час воєнного стану.

https://www.kmu.gov.ua/news/moz-nahaduie-iak-prodovzhyty-invalidnist-pid-chas-dii-voiennoho-stanu#:~:text=%D0%92%D1%96%D0%B4%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%96%D0%B4%D0%BD%D0%BE%20%D0%B4%D0%BE%20%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%20%D0%B2%D1%96%D0%B4%2008.03,%D1%97%D1%97%20%D1%80%D0%B5%D1%94%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%86%D1%96%D1%97%2C%20%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F%20%D1%87%D0%B8%20%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F.

Встановлення інвалідності в умовах воєнного стану

Постановою Кабінету Міністрів України від 8 березня 2022 року № 225 «Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України» установлено, що на період дії воєнного стану на території України та протягом шести місяців після його припинення або скасування:

1) у разі коли особа, що звертається для встановлення інвалідності, не може прибути на огляд до медико-соціальної експертної комісії, така комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії;

2) Кримська республіканська, обласні, центральні міські у мм. Києві та Севастополі, міські, міжрайонні та районні медико-соціальні експертні комісії здійснюють свої функції з забезпеченням принципу екстериторіальності та забезпечують проведення медико-соціальної експертизи за направленням лікарсько-консультативною комісією незалежно від місця реєстрації, проживання або перебування особи, що звертається для встановлення інвалідності.

Також цією ж постановою установлено, що на період дії воєнного стану на території України:

1) пункт 5 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317 «Питання медико-соціальної експертизи», не застосовується;

2) у разі неможливості направлення лікарем або лікарсько-консультативною комісією, в тому числі заочно, осіб з тимчасовою непрацездатністю на медико-соціальну експертизу в строки, визначені абзацом другим пункту 6 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 року № 1317 «Питання медико-соціальної експертизи»:

рішення щодо продовження тимчасової непрацездатності за її наявності приймається без направлення на медико-соціальну експертизу лікуючим лікарем або лікарсько-консультативною комісією;

направлення лікарем чи лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу здійснюється не пізніше ніж через місяць після припинення або скасування воєнного стану.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram