Тимчасова непридатність. Виїзд за кордон.

добрий день. Зробив операцію для покращення дихання. Підкажіть, чи є септопластика (вирівнювання носової перегородки при утрудненому диханні) приводом для отримання рішення про тимчасову непридатність до мобілізації на строк до 6 місяців? А також, чи дозволяє тимчасова непридатність ненадовго виїхати закордон, вирішити деякі справи?

28.09.2022 09:06 2825

Консультація виконавця

Добрий день.

По суті заданих питань.

1.Підкажіть, чи є септопластика (вирівнювання носової перегородки при утрудненому диханні) приводом для отримання рішення про тимчасову непридатність до мобілізації на строк до 6 місяців?

Згідно Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402(далі- Положення )(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text),

№ з/п

Особи, які підлягають медичному огляду

Якою ВЛК проводиться медичний огляд

Графа Розкладу хвороб, ТДВ, за якими проводиться медичний огляд

1

2

3

4

10

Військовозобов'язані, які призиваються та проходять воєнні навчальні (перевірочні) та спеціальні збори осіб рядового та офіцерського складу; призиваються та проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період

ВЛК військових комісаріатів, гарнізонні (госпітальні) ВЛК

II, III (залежно від військового звання), ТДВ "Б", "В", "Г"

Стаття Розкладу хвороб

Назва хвороби, ступінь порушення функції

Контингенти, що проходять медичний огляд за графами розкладу хвороб

Графа I

Графа II

Графа III

Громадяни під час приписки до призовних дільниць та призову на строкову військову службу, вступу до військових навчальних закладів (крім льотного складу), військовослужбовці строкової військової служби

Громадяни, військовослужбовці, які приймаються, призиваються та проходять військову службу осіб рядового, сержантського та старшинського складу, прапорщики (мічмани)

Громадяни, особи офіцерського складу, які приймаються, призиваються та проходять військову службу осіб офіцерського складу, офіцери запасу, які призиваються та проходять військову службу за призовом осіб офіцерського складу

1

2

3

4

5

Стаття 45

Включено: гострі респіраторні інфекції верхніх та нижніх дихальних шляхів, грип та пневмонія, інші хвороби верхніх дихальних шляхів J00 - J39 (викривлення носової перетинки, поліпи порожнин носа, хронічний фарингіт, назофарингіт, ларингіт, ларинготрахеїт, хронічний синусит, озена, аденоїди, хронічні хвороби мигдаликів)

а) озена

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

б) поліпозні або гнійні синусити

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) негнійні синусити

Придатні

Придатні

Придатні

г) хронічний декомпенсований тонзиліт

Придатні

Придатні

Придатні

ґ) стійкий розлад барофункції вуха або біляносових пазух, а також викривлення носової перетинки з порушенням носового дихання

Придатні

Придатні

Придатні

Стаття 48

Стани після перенесених гострих, загострення хронічних хвороб органів дихання або хірургічного лікування

Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення тощо

Стаття 45

До пункту "б" належать: гнійні або поліпозні синусити, поліпози слизової оболонки носа з порушенням носового дихання, хронічні гнійні та поліпозні синусити без ускладнень, які протікають з частими (не менше 2 разів на рік) загостреннями та втратою працездатності, а також гнійні синусити з хронічним декомпенсованим тонзилітом.

Під час огляду громадян та військовослужбовців, які страждають на хронічний гнійний синусит, ураховуються перебіг захворювання, частота загострення та безуспішність лікування за стаціонарних умов.

Діагноз хронічного гнійного захворювання біляносових пазух повинен бути підтверджений риноскопічними даними (гнійні виділення), рентгенографією пазух у двох проекціях, а для верхньощелепної пазухи, крім того, - діагностичною пункцією.

До пункту "в" належать хронічні негнійні захворювання біляносових пазух (катаральні, серозні, вазомоторні та інші негнійні форми синуситів) без ознак дистрофії тканин верхніх дихальних шляхів, без частих загострень, пов'язаних з утратою працездатності.

Викривлення носової перетинки, за умови вільного носового дихання, не є перешкодою для навчання у ВВНЗ, як і пристінне потовщання слизової оболонки верхньощелепних пазух, якщо під час діагностичної пункції не одержано гною або транссудату та збережена прохідність верхньощелепної пазухи.

Залишкові явища після операції на біляносових пазухах (лінійний рубець перехідної складки переддвер'я рота, сполучення оперованої пазухи з носовою порожниною або вуаль на рентгенограмі) не є перешкодою для військової служби, для навчання у ВВНЗ.

Під хронічним декомпенсованим тонзилітом слід розуміти одну із форм хронічного тонзиліту, яка характеризується частими загостреннями (2 - 3 рази на рік), втягненням у запальний процес білямигдаликової тканини, регіонарних лімфовузлів та наявністю гнійно-казеозних пробок у лакунах мигдаликів.

Інші форми хронічного тонзиліту не дають підстав для застосування цієї статті, не перешкоджають проходженню військової служби, навчанню у ВВНЗ, військових ліцеях.

Стійкий характер порушення барофункції вуха визначається за даними повторних досліджень та вушної манометрії. Найбільш достовірні дані одержуються після додаткового функціонального дослідження у барокамері (рекомпресійній камері). Порушення барофункції біляносових пазух встановлюється на підставі скарг оглядаємого, стану носової порожнини, отоскопії, випробовування у барокамері на витривалість перепадів тиску з рентгенологічним дослідженням біляносових пазух до та після випробування, даних медичної та службової характеристик.

Особам, які перенесли гострі респіраторні інфекції верхніх та нижніх дихальних шляхів, грип та пневмонію тяжкого ускладненого перебігу, при визначеному результаті захворювання медичний огляд проводиться за пунктом "б" цієї статті, у всіх інших випадках - на підставі статті 48.

Стаття 48

Рішення про потребу військовослужбовця у відпустці за станом здоров'я та вирішення питання про надання відстрочки призовнику приймається лише за умови ускладненого перебігу гострих респіраторних інфекцій верхніх та нижніх дихальних шляхів, грипу, пневмонії тощо (деструкція, пара- та метапневмонічний ексудативний плеврит, емпіема плеври, ателектаз, інфекційно-токсичний шок, інфекційний міокардит, тривала нефропатія (понад тиждень), токсичний гепатит, виражена асенізація тощо). Щодо реконвалесцентів після неускладненого перебігу пневмонії (графи I, II, III), загострення хронічних захворювань (графи II-III) - тяжкого загострення бронхіальної астми (астматичного статусу), загострення ХОЗЛ, що потребувало тривалої оксигенації, приймається постанова про потребу у звільненні від виконання службових обов'язків.

За цією самою статтею оглядаються громадяни та військовослужбовці після хірургічного втручання на органах грудної клітки з приводу захворювань за умови неповного функціонального відновлення організму після закінчення стаціонарного лікування.

Відповідно до п.3.10. Положення про ВЛК, у воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк до 2 місяців. За медичними показаннями продовжується на строк до 2 місяців. Втретє продовження надається на такий самий строк. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

Відповідно до медичної наукової літератури, термін реабілітації при септопластиці займає до одного місяця, і з урахуваням цього це не є атоматичною підставою для отримання тимчасової непридатності, тільки при підтвердженні необхідності реабілітації та лікування після операції.

Таким чином, з теоритичної частини Ви можете бути визнанні тимчасово непридатним до 2 місяців.  З практичної частини, Вам обов'язково необхідно надати на ВЛК надати виписку або іншу медичну документацію про підтвердження операції(план(термін) реабілітації, лікування, тощо). Для визначення тимчасово непридатним за ст.48 Положення необхідно мати стан після перенесених гострих, загострення хронічних хвороб органів дихання або хірургічного лікування. З огляду на термін реабілітації, встановлення тимчасової непридатності є можливим, у разі необхідності реабілітації після оперативного втручання та обмеження щодо діяльності(утримання від фізичних навантажень, тощо), однак за відстуності такого стану та його підтвердження є ризик визнання обмежено придатним або придатним за ст.45 Положення про ВЛК. Крім того, небхідно розуміти, що якщо Ваш стан відновиться після оперативного втручання(закінчиться період реабілітації) Ви можете будете визнаним придатним за відсутності інших захворювань відповідно до Положення.

2. А також, чи дозволяє тимчасова непридатність ненадовго виїхати закордон, вирішити деякі справи?

За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Стаття 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text) дає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочення від призову на військову службу під час мобілізації, у тому числі:
«Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані: визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я на строк до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії) ;"

Згідно останнього розʼяснення ДПСУ від 07.09.2022 року(https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-Pitannya-vidpovid/),Дозволяється виїзд за межі України за умови наявності підтверджуючих документів:

Згідно абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

Таким чином, особа визнана тимчасово непридатною має право перетинати кордон за наявністю довідки(висновку) ВЛК про тимчасову непридатність до військової служби за станом здоров'я на строк до шести місяців(в т.ч. до 1-2 місяців) та військово-облікового документу(тимчасового посвідчення військозобовязаного або військового квитка) з відміткою про надання відстрочку на термін непридатності за абз.3 ч.1 ст.23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Від себе можу додати, що за наявністю таких документів кордон успішно перетинали та перетинають. 

Щодо документів, ВЛК зобовязані видавати постанови(довідки) ВЛК після обстеження та проставляти відмітку про відстрочку у військово - обліковому документі. У випадку порушення, обовязково необхідно написати заяву про видачу таких документів у довільній формі з посиланням на вищенаведені норми, підстав для відмови немає. Заява необхідно складати у двух екземплярах, на другому(на Вашому) ТЦКСП поставлять відмітку про отримання та номер вхідної реєстрації, у разі відмови у прийняття заяв надсилати поштою цінним з описом вкладення(бажано все ж таки самостійно - буде набагато швидше).

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram