Нарахування страхового стажу для ФОП з групою інвалідності

Добрий день! У мене питання стасовно нарахування страхового стажу для ФОП. Я зараз працюю як ФОП 3 групи на єдиному податку, також у мене є 3 група інвалідності. Для ФОП з групою є можливість самому обирати чи сплачувати, чи не сплачувати ЄСВ. Я перші роки роботи не сплачувала ЄСВ (для цього писала заяву в податковій, надавала відповідні документи - справку МСЕК та для мого ФОП податкова не нараховувала оплату ЄСВ). Зараз в мене виникло питання стасовно нарахування страхового стажу для ФОП та начислення пенсій за ним згодом. Як мені буде нараховуватись пенсія за віком, якщо я як ФОП не сплачую ЄСВ чи є якісь вийнятки для людей з інвалідністю? В кабінеті Дія (diia.gov.ua), я подивилась та в мене за період роботи ФОП (коли я не сплачувала ЄСВ), не має страхового стажу. Підкажіть, яким чином мені буде нараховуватись пенсія за віком чи вплине якось на її розмір несплата ЄСВ (може для людей з інвалідністю страховий стаж якось по іншому нараховується)? Та чи треба мені розпочинати проплачувати ЄСВ зараз для нарахування страхового стажу, щоб потім мати змогу отримати більшу пенсію (в залежності від мого загального страхового стажу)?

28.09.2022 19:21 3446

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
725 відгуків (724 +) (1 -)
Консультацій: 1899
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Так, особи з інвалідністю які займаються підприємницькою діяльністю та зареєстровані як ФОП звільняються від обов'язку сплачувати за себе ЄСВ (ч. 4 ст. 4 Закон України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування"). Тобто, сплата ЄСВ за себе для таких ФОП є добровільною. 

Щодо страхового стажу для розрахунку пенсії за віком.

Якщо уважно вчитатися в ст. 24 ЗУ"Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", то період з дня встановлення інвалідності до досягнення  пенсійного віку зараховується до страхового стажу при розрахунку розміру пенсії за віком, з якого обчислюється розмір пенсії по інвалідності, у будь-якому випадку, сплачували Ви за себе ЄСВ чи ні, див.:

 Страховий стаж - період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

До страхового стажу для обчислення розміру пенсії за віком, з якого обчислюється розмір пенсії по інвалідності або у зв'язку з втратою годувальника, крім наявного страхового стажу, зараховується також на загальних підставах відповідно період з дня встановлення інвалідності до досягнення застрахованою особою віку, передбаченого частиною першою статті 26 цього Закону, та період з дня смерті годувальника до дати, коли годувальник досяг би віку, передбаченого частиною першою статті 26 цього Закону.

Тобто, на перший погляд,   на загальних підставах має зараховуватися до страхового стажу весь період з дня встановлення інвалідності до досягнення особою з інвалідністю пенсійного віку.

При цьому, в цій нормі вказано про "застраховану" особу.  Тож, органи Пенсійного фонду вважають що в такому випадку періоди за які ФОП не сплачував за себе ЄСВ не мають включатися до страхового стажу при розрахунку пенсії за віком.  Посилаючись також на те, що вказана норма стосується застрахованих осіб. ФОП який не сплачує за себе ЄСВ не є застрахованою особою.  Остаточну крапку в цьому питанні поставили наші суди та на жаль не на користь платників податків. 

 З аналізу десятків судових рішень по аналогічним питанням вбачається, що  суди дотримуються  такої позиції:

якщо у особи  інвалідність настала внаслідок загального захворювання, перебування на інвалідності не зараховуватимуться до наявного страхового стажу при призначенні пенсії за віком.

Свою позицію суди обгрунтовують абзацем 4 ч. 1 ст. 24 вказаного Закону, згідно до якого, час перебування на інвалідності у зв'язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням зараховується до стажу роботи із шкідливими умовами, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і у пільгових розмірах.

  Суди вважають, що саме час перебування на інвалідності у зв`язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням зараховується до стажу роботи із шкідливими умовами, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і у пільгових розмірах. 

Тобто, якщо особі була встановлена група інвалідності на загальних підставах, яка не пов`язана з професійним захворюванням або нещасним випадком на виробництві, то такий період не включається в страховий стаж для визначення пенсії за віком. Якщо повязана з професійним захворюванням, то, відповідно  має включатися. 

У всіх інших випадках, якщо особа реалізувала своє право не сплачувати за себе ЄСВ, то відповідно, такий період не влючається в страховий стаж. Це позиція судів.

Також суди зазначають, що визначене п. 4 ч. 1 ст. 4 ЗУ "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" право добровільної участі у системі загальнообов`язкового державного соціального страхування надано для того, щоб така особа могла включити період добровільної сплати за себе ЄСВ в свій страховий стаж для призначення пенсії за віком. 

Суди виходять з того,  що сплата страхових внесків є основною ознакою страхового стажу. Немає сплати страхових внесків-немає страхового стажу. 

Виходячи з такої судової практики, я би Вам рекомендувала почати сплачувати за себе ЄСВ.

Для цього, Вам необхідно подати або заявку на добровільну участь у системі загальнообов`язкового державного соціального страхування до податкової, або можете одразу  заплатити ЄСВ за весь 2022 рік ( на час дії правового режиму воєнного стану за порушення строків сплати  податків та зборів не штрафують) та подати потім звіт по ЄСВ у складі податкової декларації та 2022 рік вже буде включений до страхового стажу. 

У разі виникнення додаткових питань або уточнень, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com  за радістю надам допомогу

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram