Виїзд закордон

Доброго дня. У мого чоловіка є дідусь (98років)
який проживав та прописаний на тимчасово окупованій території (2022 рік). Він виїхав на територію України але хоче їхати до свого сина в Німеччину (син там наразі проживає в лагері біженців і також приїхав туди с тимчасово окупованої території). Опікуном дідуся є його дочка, але вона поїхати з ним до Німеччини не може через проблеми зі здоров`ям. Чи може мій чоловік (онук дідуся) оформити на себе опікунство і чи випустять його на кордоні? Інші дві онучки і правнучка знаходяться за кордоном. Я також не можу оформити опікунство, бо вагітна і поїхати з ним не зможу. Але переживаю чи пропустять з ним мого чоловіка. Чоловіку 33роки. Дякую!

29.09.2022 17:08 893

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня.

Відповідь на питання: «Чи може мій чоловік (онук дідуся) оформити на себе опікунство?».

- Так, він може оформити опікунство над дідусем. Однак, це робиться в судовому порядку.

Відповідно ч. 1 ст. 41 Цивільного кодексу України (далі - «ЦК України»), над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Згідно ст. 55 ЦК України, опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров’я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов’язки.

Згідно із ч. 1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Положеннями ч. 4 ст. 63 ЦК України передбачено, що опікун або піклувальник призначається переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов’язки опікуна чи піклувальника.

Відповідно до ст. 67 ЦК України, опікун зобов’язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням.

Питання щодо встановлення опіки і піклування регулюються Правилами опіки та піклування, затвердженими наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді Міністерства освіти України Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України № 34/166/131/88 від 26.05.99 року, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17 червня 1999 року № 387/3680.

Відповідно до ч. 2 ст. 300 Цивільного процесуального кодексу України, суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу.

Суд розглядає питання про звільнення опікуна або піклувальника в судовому засіданні з повідомленням заінтересованих осіб. Неявка цих осіб не перешкоджає розгляду питання про звільнення опікуна або піклувальника.

І в місячний строк з моменту подання до суду заяви, суд повинен прийняти відповідне рішення (звільнення від своїх повноважень дійсного опікуна та призначення нового опікуна).

Таким чином, щоб змінити опікуна з дочки на внука, опікун, який є на даний час (тобто, дочка дідуся) повинна звернутися до суду із заявою про звільнення її від повноважень опікуна і суд одночасно може призначити іншого опікуна (онука) за поданням органу опіки та піклування.

Для цього онуку попередньо необхідно звернутися до органів опіки та піклування із письмовою заявою про бажання взяти недієздатну особу під опіку та долучити до неї необхідні документи:

- копії паспортів потенційного опікуна та підопічного;

- копії ідентифікаційних номерів потенційного опікуна та підопічного;

- акт обстеження житлово-побутових умов потенційного опікуна та підопічного;

- довідку МСЕК про групу інвалідності;

- заяву про надання згоди повнолітніх членів сім’ї недієздатного та членів сім’ї опікуна;

- довідку про реєстрацію місця проживання потенційного опікуна та підопічного;

- копії документів, що підтверджують родинні відносини майбутнього опікуна та особи, що потребує опіки (свідоцтво про народження потенційного опікуна та свідоцтво про народження одного із батьків, кому дідусь доводиться батьком);

- висновок Лікарської комісії про стан здоров’я потенційного опікуна;

- рішення суду про визнання особи недієздатною;

- рішення суду про призначення опікуна.

Після чого судом буде прийнято рішення про заміну одного опікуна на іншого.

Відповідь на питання: «Чи випустять онука-опікуна на кордоні?».

  • Якщо онук оформить опікунство, і якщо у дідуся є інвалідність, то онук зможе виїхати за кордон разом з дідусем.

Оскільки, згідно з абз. 10 п. 2-1 Правил перетину державного кордону громадянами України, в новій редакції від 10 вересня 2022 року, опікуни осіб з інвалідністю, визнаних судом недієздатними, які супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності рішення про призначення опікуна над такою особою, а у разі, коли опікуна такій особі не призначено, - один з повнолітніх членів сім’ї першого чи другого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність (їх нотаріально засвідчених копій).

Отже, після отримання рішення про призначення його опікуном, онук зможе виїхати за кордон разом з дідусем.

Для цього необхідно мати з собою: рішення суду про призначення опікуна, що набрало законної сили, а також довідку МСЕК про інвалідність дідуся.

Якщо у Вас виникнуть додаткові питання, можете написати на ел. пошту: ivanchenko.2015av@gmail.com

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram