Запис в військовому квитку

Маю запис в військовому квитку ст. 64в обмежено придатний. На цей запис ніхто не звертав уваги. Я мобілізований 28 лютого. Приймав участь в бойових діях з 27 березня по 5 травня ( отримав поранення). Який рапорт потрібно написати щоб звернули увагу на цей запис в квитку. Зараз в резерві в/ч але хочуть відправити назад.

02.10.2022 10:21 1881

Консультація виконавця

Добрий день.

З питання я розумію, що Ви скоріше за все не проходили ВЛК при призові та після поранення, що є порушенням чинного законодавства. А запис може бути не чинним, оскльки необхідно проходити ВЛК повторно, та для його підтвердження необхідно пройти ВЛК для отримання довідки(постанови)ВЛК про "обмежено придатний до військової служби".

Для призначення ВЛК

Для визначення погіршення Вашого стану здоров’я та призначення лікування Ви повинні отримати направлення на медичний огляд ВЛК. Згідно Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402(далі- Положення )(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text),

6.1. Направлення на медичний огляд проводиться: б) військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової служби): прямими начальниками від командира окремої частини, йому рівних та вище, органами управління та підрозділів Військової служби правопорядку Збройних Сил України, прокуратурою, судом, начальниками гарнізонів, штатних ВЛК, військових лікувальних закладів за місцем лікування, військовими комендантами гарнізонів та військовими комісарами.

6.14. Загальний термін безперервного перебування військовослужбовців на лікуванні у військових (цивільних) лікувальних закладах, включаючи і відпустку за станом здоров'я, у мирний час не повинен перевищувати 4 місяці, а для хворих на туберкульоз - 12 місяців. Після закінчення визначеного терміну перебування на безперервному лікуванні та у відпустці за станом здоров'я військовослужбовці підлягають медичному огляду для визначення ступеня придатності до військової служби. У разі визнання їх ВЛК непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку або непридатними до військової служби у мирний час, обмежено придатними у воєнний час вони можуть бути подані до звільнення з військової служби до виписки із військового (цивільного) лікувального закладу.

6.15. Відпустка за станом здоров'я надається військовослужбовцю командиром військової частини (закладу), де він проходить службу, на підставі постанови ВЛК.

При вибутті військовослужбовця у відпустку за станом здоров'я довідка ВЛК з постановою ВЛК видається йому на руки.

Після закінчення відпустки за станом здоров'я військовослужбовці (крім курсантів ВВНЗ) за рішенням військових комісарів, начальників гарнізонів або органів управління Військової служби правопорядку Збройних Сил України можуть пройти повторний медичний огляд за місцем проведення відпустки для визначення придатності їх до військової служби.

6.35. У воєнний час лікування військовослужбовців має бути закінчене у військовому лікувальному закладі (солдатів, матросів, сержантів і старшин - у батальйонах (командах) видужуючих). У виняткових випадках військовослужбовцям може бути надана відпустка за станом здоров'я на 30 календарних днів. За постановою ВЛК відпустка за станом здоров'я може бути продовжена на такий самий строк, а за відповідних медичних показань - повторно продовжена ще на 30 календарних днів. Постанова ВЛК про продовження відпустки за станом здоров'я записується в книгу протоколів засідань ВЛК та в довідку ВЛК, на підставі якої була надана перша відпустка за станом здоров'я, і підписується головою, членами комісії (не менше двох), секретарем комісії та скріплюється гербовою печаткою.

Якщо після продовження відпустки за станом здоров'я військовослужбовець не може приступити до виконання службових обов'язків, то він оглядається ВЛК для визначення ступеня придатності до військової служби.

Відповідно до статті 119 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, усі пропозиції, заяви чи скарги розглядаються і вирішуються у строк не більше одного місяця з часу їх отримання, а ті, що не потребують додаткового вивчення й перевірки, - невідкладно, але не пізніше п`ятнадцяти днів з часу їх надходження.Якщо у місячний строк вирішити порушені у зверненні питання неможливо, командир встановлює новий строк, про що сповіщається військовослужбовець, який подав звернення. При цьому загальний строк розгляду пропозиції, заяви чи скарги не може перевищувати сорока п`яти днів.

Вам необхідно подати рапорт командиру військової частини або медичної частини. Ви повинні поскаржитися на проблеми зі здоров'ям та повідомити про це у формі рапорту командиру частини або медичної частини. До рапорту додаються медичні документи, що підтверджують Ваше захворювання, можете додати копію військового квитка з записом про омежену придатність. Рапорт підлягає реєстрації у відділі діловодства військової частини(у разі відстутності доказів отримання або відсутності реєстравції рапорту- за рапортом не виникає юридичних наслідків), при відмові реєструвати, рапорт необхідно отправити поштою(з описом - цінним листом). Рапорт розглядається не більше одного місяця з часу його отримання. 

Зразок рапорту на ВЛК

                                                                              Командиру військової частини        

                                                                               ___________________________________ (та ПІБ. командира)      

                                                                              Військовослужбовця ___________________________________        

                                                                                ___________________________________

                                                                               (свою посаду, звання та ПІБ)

                                                                     Р А П О Р Т

     Я,ПІБ, дата народження ,  повідомляю про різке погіршення стану здоров’я, що унеможливлює подальше проходження військової служби. Зокрема, я відчуваю__________________________________________________ та потребую лікування у зв’язку з цим.

      У мене захворювання ___________________. Мій стан хвороби прогресує, загострюється, відчуваю постійний біль. Через це можу ненароком учинити будь-яку небезпечну чи аварійну ситуацію не зі своєї вини, що може призвести навіть до жертв.

Згідно вимог «Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України», затвердженого Наказом Міністерства оборони України від 14 серпня 2008 р. № 402, я з таким захворюванням є обмежено придатним до військової служби або непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку.

У зв’язку з вищевказаним, , та тим, що я не проходив медичного огляду перед відправленням до військової частини та після лікування, прошу не порушувати мої права, не доводити до критичного стану моє здоров’я та забезпечити надання мені законної можливості проходження військово-лікарської комісії з метою встановлення придатності/непридатності до військової служби, для чого видати мені у встановленому порядку направлення на медичний огляд військово-лікарською комісією; службову характеристику для проведення медичного огляду військово-лікарською комісією та пакет інших необхідних документів.

Додатки (за наявності):

1. ____________________

“____”_________________  2022р. _________________ ___________________ (Підпис) (Прізвище, ініціали)

Стосовно обмеженої придатності та проходження служби у бойовій частині

Відповідно до п.п. г) п. 20.3 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402(далі- Положення про ВЛК)(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text), при медичному огляді військовослужбовців та інших контингентів ВЛК приймаються постанови такого змісту, зокрема: «Обмежено придатний до військової служби». 

Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. 

Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Таким чином, військовослужбовці, що визнанні обмежено придатними не можуть перебувати у бойових частинах(стройовй, ДШВ, тощо) та займати посади, що не відповідають його стану здоровя, якщо військовослужбовець займає посаду або його переводять на таку посаду, що не відповідає п.п. г п. 20.3 Положення, він має право на переведення. Також, відправка таких осіб до зни бойових дій не відповідає вимогам чинного законодавства.

Якщо Військовослужбовець визнаний обмежено придатним і проходить службу на посаді(спеціальності), що суперечить його стану здоровʼя, то він може просити переведення за станом здоровʼя до частин (підрозділів) забезпечення, військового комісаріату, установу, організацію, навчального закладу. Зараз частіше переводять до логістики(у відділ забезпечення). Відношення з іншої частини вимагається, тільки, якщо він просить перевести його в конкретну військову частину. Якщо є бажання перевестись до конкретного військкомату(ТЦКСП) або до військової частини, спочатку необхідно звернутись до відповідного ТЦКСП або частини та просити надати відношення до військової частини, де проходить службу військовослужбовець.

Так,якщо військослужбовець займає посаду, що не відповідає його стану здорова’я, тоді бажано вже просити переведення на іншу посаду у цієї ж частині або ТЦКСП відповідно до його стану здоров’я, для того, щоб уникнути таких питань в майбутньому. Військовослужбовець повинен звертатися до командира військової частини. Якщо такі посади відсутні, то необхідно рапортувати про переведення без зазначення частини(або ТЦКСП), однак тоді необхідно враховувати, шо вони зобов’язані направити відповідно до посади, але в такому разі це не є контрольованим та можуть відправити (якщо немає відношення ) у будь яку частину або ТЦКСП з урахуванням стану здоровʼя , однак в бойову частину вже не відправлять.

Згідно ст. 82 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, що затверджене Указом Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153/2008(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#Text), призначення військовослужбовців на посади здійснюється:

1) на вищі посади - у порядку просування по службі;

2) на рівнозначні посади:

за станом здоров'я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії;

3) на нижчі посади:

за станом здоров'я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії;

Відповідно до п. 113 Положення про проходження військової служби (далі - Положення) (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#Text) – Військовослужбовця може бути переміщено на нове місце військової служби з однієї військової частини до іншої у випадках, визначених пунктом 82 цього Положення: 

- за станом здоров'я - на підставі укладання (постанови) військово-лікарської комісії  

Відповідно до статті 119 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, усі пропозиції, заяви чи скарги розглядаються і вирішуються у строк не більше одного місяця з часу їх отримання, а ті, що не потребують додаткового вивчення й перевірки, - невідкладно, але не пізніше п`ятнадцяти днів з часу їх надходження.Якщо у місячний строк вирішити порушені у зверненні питання неможливо, командир встановлює новий строк, про що сповіщається військовослужбовець, який подав звернення. При цьому загальний строк розгляду пропозиції, заяви чи скарги не може перевищувати сорока п`яти днів.

Таким чином,для переведення на іншу посаду, за станом здоров'я, необхідно подати рапорт до керівника ТЦКСП  про переведення за станом здоров я: до рапорту додаєте висновок ВЛК при визнання обмежено придатним до військової служби. Рапорт подається на командира (начальника) військової частини у двох екземплярах(або за можливості надсилається поштою рекомендованим листом з описом), один з яких залишається на руках з відміткою про отримання, рапорт підлягає реєстрації у відділі діловодства військової частини(у разі відстутності доказів отримання або відсутності реєстравції рапорту- за рапортом не виникає юридичних наслідків). Рапорт розглядається не більше одного місяця з часу його отримання.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram