Виїзд за кордон супроводжуючою особою зг останніх змін

Доброго дня. Згідно останніх змін в законодавстві, постановою Кабінету Міністрів України супроводжуюча особа(чоловік від 18-60 років) зобов`язана повернутися до України не пізніше особи яку вона супроводжує. Питання: чи вступила постанова в силу, і як на практиці це відбувається? Яка відповідальність передбачена у разі не повернення супроводжуючої особи? Чи фіксують виїзд якось? І чи зможе інвалід якого супроводжували повернутися до України самостійно?

03.10.2022 10:03 887

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
731 відгук (730 +) (1 -)
Консультацій: 1853
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Вказані зміни були внесені Постановою Кабміну № 1044 від 10.09.2022 року "Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами україни". У відповідності до Закону України "Про Кабінет Міністрів України", Постанови Кабінету Міністрів України, крім постанов, що містять інформацію з обмеженим доступом, набирають чинності з дня їх офіційного опублікування, якщо інше не передбачено самими постановами, але не раніше дня їх опублікування.

Офіційне опублікування постанов Кабінету Міністрів України здійснюється в газеті "Урядовий кур’єр" та Офіційному віснику України, а також в інших офіційних друкованих виданнях і друкованих засобах масової інформації, визначених законом. Крім того, акти Кабінету Міністрів України оприлюднюються шляхом їх розміщення на офіційному веб-сайті Кабінету Міністрів України". Закони України, інші акти Верховної Ради України, акти Президента України, Кабінету Міністрів України не пізніше як у п'ятнадцятиденний строк після їх прийняття у встановленому порядку і підписання підлягають оприлюдненню державною мовою в офіційних друкованих виданнях.

Таким чином, на даний час Постанова 1044 вже вступила в силу. В "Правила перетинання державного кордону громадянами україни" ці зміни вже внесені. Повну версію "Правил" можна переглянути за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#Text

2. Яка відповідальність передбачена у разі не повернення супроводжуючої особи? - на даний час жодної відповідальності не встановлено - ані кримінальної (позбавлення волі), ані адміністративної (штраф). Для встановлення такої відповідальності необхідно внести зміни або в ККУ (кримінальний кодекс України), або в КУПаП (кодекс України про адміністративні правопорушення). Зміни в кодекси вносить Верховна Рада України. Приймається відповідний закон про внесення змін.

Після голосування закон підписує Голова Верховної Ради і направляє його Президенту. Президент України протягом п'ятнадцяти днів після отримання закону підписує його, беручи до виконання, та офіційно оприлюднює його або повертає закон зі своїми вмотивованими і сформульованими пропозиціями до Верховної Ради України для повторного розгляду. Відповідно до  Конституції України, закон набирає чинності через десять днів з дня його
офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування. Закони України не пізніше як у п'ятнадцятиденний строк після їх прийняття у встановленому порядку і підписання підлягають оприлюдненню державною мовою в офіційних друкованих виданнях. 

Наразі в Верховні Раді немає зареєстрованого закону про зміни до вищезгаданих кодексів. Таким чином, якщо припустити що завтра ВРУ проголосує про внесення змін до кодексів, то ці зміни наберуть чинності не раніше ніж за місяць.

Якщо Ви виїдете з України ДО встановлення кримінальної чи адміністративної відповідальності за неповернення разом з особою, яку Ви супроводжували, то жодна відповідальність Вам не буде загрожувати - бо згідно Конституції закони не мають зворотньої сили.

3. чи зможе інвалід якого супроводжували повернутися до України самостійно? - так, звісно. Таке право гарантоване Конституцією України. Кожен громадянин України має право безперешкодно повернутися на територію України. Отже, особа з інвалідністю має повне право повернутися в Україну - або сама, або у супроводі інших осіб. Немає і не може бути жодних зобов'язань, щоб особа з інвалідністю поверталася тільки разом з супроводжуючою особою. Особа з інвалідністю не може змусити свого супроводжувача повернеутися разом в Україну, і не може застосувати до нього заходи примусу (це прерогатива правоохоронних органів).

4. Чи фіксують виїзд якось? - так, звісно фіксують. В електронному реєстрі зберігається інформація, що наприклад особа Н. виїхала за кордон як супроводжувач соби К. І якщо особа К. повертається в Україну без особи Н., то це фіксується прикордонниками. Але в найближчому майбутньому таким фіксуванням все і обмежується, без будь-яких негативних наслідків для К., хоча він і порушує діюче законодавство, а саме "Правила перетинання кордону".

__

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram