Зняття з військового обліку, після 28 з посвідченням про приписку

Доброго дня.
Мені 28 років, строкову службу не проходив (не приходили повістки) досі маю "посвідчення про приписку". На вулиці дали повістку щоб пройти ВЛК. Взяв в воєнкоматі мед картку і почав проходити, пройшовши мед комісію один з лікарів написав "Висновок лікаря" в якому зазначили, що я "не придатний з виключенням з військового обліку" (код з буквою "а"). Заніс мед картку та висновок лікаря в військомат. В військоматі сказали що потрібно написати дві заяви "про видачу тимчасового посвідчення військовозобовязаного" та "про взяття на військовий облік", обгрунтували це тим, що для того щоб зняти з військового обліку то треба на нього спочатку стати, і що треба буде заплатити штраф. Чи потрібно ці заяви підписувати? Чи це такий в них бюрократичний механізм, що не дозволить мене зняти з обліку якщо я на ньому не перебував?

03.10.2022 14:41 851

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
742 відгука (741 +) (1 -)
Консультацій: 1932
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Так, вірно щоб зняти (виключити) з військового обліку, необхідно спочатку щоб Вас взяли на облік. Така ситуація виникла у Вас, оскільки Ви в 27 років не снялися з військового обліку призовників на строкову службу та не стали на облік військовозобов'язаного (в результаті чого Вам мали б видати військовий квиток), таких як Ви 99%, тож не хвилюйтеся, цю процедуру маєте пройти зараз. 

Для цього Вас спочатку візьмуть на облік як військовозобов'язаного, про що зроблять відповідний запис в військовому квитку  та якщо у Вас згідно висновку ВЛК зазначена непридатність до військової служби із виключенням, то наступний штамп (запис) в ньому буде "виключений з військового обліку" та зазначена підстава виключення - відповідна стаття розкладу хвороб згідно Положення про ВЛК (Наказ №402). Тичасове посвідчення видають якщо немає бланків військового квитка то замість нього видають тимчасове посвідчення військовозобовязаного=) Така процедура, і так, це дійсно  бюрократичній механізм який всі проходять.  Щодо заяви, що надають Вам для підписання, уважно її читайте, там має бути зазначено "прошу взяти мене на військовий облік та видати мені військовий квиток". Але не пишіть про тимчасове посвідчення. Вони мають видати квиток.

Тобто, в квитку (або пісвідченні) буде штамп "взято на військовий облік" дата, та наступний штамп "виключений з військового обліку" дата.

Якщо у Вас виникли дадаткові питання або уточнення, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

Можете вислати мені фото висновку ВЛК (якщо є), я подивлюся у Вас дійсно виключення чи зняття з обліку.

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram