Комісування із військової служби у зв'язку із погіршенням зору.

Доброго дня.
Два роки тому у мене була операція по заміні кришталика двох очей. Діагноз перед операцією- катаракта лівого ока і короткозорість високого ступеня. Після операції було рекомендовано уникати фізичних навантажень.
У кінці лютого я був визнаний обмежено придатний і мобілізований із проходження служби при військоматі у роті охорони.
За час служби зір впав з 0.6 на обох очах до 0.1 і 0.2 відповідно. Час від часу від навантажень, болить ліве око. Боліти може більше доби. Чи мали б мене комісувати?

03.10.2022 21:15 3187

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
748 відгуків (747 +) (1 -)
Консультацій: 1892
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Гострота зору:

Відкриваємо статтю 31 Розкладу хвороб Наказу № 402:

а) гострота зору одного ока нижче 0,1 або його сліпота; відсутність очного яблука при гостроті зору другого ока 0,3 і нижче або гострота зору обох очей 0,2 і нижче

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) гострота зору одного ока нижче 0,1 або його сліпота; відсутність очного яблука при гостроті зору другого ока 0,4 і вище або гострота зору одного ока 0,3 при гостроті зору другого ока від 0,3 до 0,1

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) гострота зору одного ока 0,4 при гостроті зору другого ока від 0,3 до 0,1

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

Для придатності до військової служби осіб, яких оглядають за графами I, II, III Розкладу хвороб, гострота зору для далі з корекцією повинна бути не нижче 0,5 на одне око і 0,1 на друге око або не нижче 0,4 на обох очах.

Але Ви не написали - гострота зору 0,1 та 0,2 - це з корекцією, чи без корекції?

Якщо це гострота зору з корекцією, то однозначно потрібно писати рапорт з прханням направити на ВЛК, і висновок ВЛК в такому разі буде: "за статтею 31-а Розкладу хвороб Наказу № 402 непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку".

Якщо це гострота зору без корекції, то спочатку перевірять - яка може бути для Вас максимальна гострота зору з корекцією. Якщо визначена гострота зору з корекцією не дає підстав для застосування статті 31 Розкладу хвороб, то ступінь придатності до військової служби будуть визначати за статтею 30, де

2.  Катаракта та заміна кришталиків:

в Розкладі хвороб це стаття 26:

Стаття 26

Включено: хвороби склери, рогівки (рубці та помутніння), райдужної оболонки, циліарного тіла, кришталика (усі види катаракти), судинної оболонки; хвороби скловидного тіла та очного яблука; неврит зорового нерва, хвороби та ураження зорового нерва та зорових шляхів, інші хвороби ока та його придаткового апарату

а) різко виражені з прогресуючим зниженням зорових функцій або частими загостреннями на обох очах

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) те ж саме на одному оці або помірно виражені на обох очах

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) помірно виражені, непрогресуючі з рідкими загостреннями на одному оці

Придатні

Придатні

Придатні

В "Поясненні" до статті 26 читаємо: У разі закінченого процесу або захворювань з нечастими загостреннями (не більше двох разів на рік), а також після пересадження тканин придатність до військової служби визначається залежно від функцій ока за відповідними статтями Розкладу хвороб.

До пункту "а" статті 26 належать: захворювання з прогресуючим зниженням зорових функцій та ті, які не піддаються консервативному, хірургічному лікуванню, а також тапеторетинальна абіодистрофія сітківки та стани після кератопротезування обох очей незалежно від функцій ока.

Вам не робили кератопротезування, а була проведена імплантація штучного кришталика. Тому для встановлення нукту "а" статті 26 необхідно провести обстеження. Якщо у Вас виявлять прогресуюче зниження зорових функцій, яке не піддається консервативному, хірургічному лікуванню - тільки тоді можливе встановлення статті 26-а, тобто виключення з військового обліку.

До пункту "б" статті 26 належать: короткозорість обох очей в одному з меридіанів більш як 3,0 дптр за наявності дегенеративно-дистрофічних змін на очному дні (крайова дегенерація сітківки, множинні хоріоретинальні вогнища, задня стафілома тощо) при різкому та прогресуючому зниженні зорових функцій; атрофія зорового нерва, що прогресує.

Тут теж все залежить від результатів обстеження на медкомісії, наперед нереально щось визначити.

Також в "Поясненні" до статті 26 вказано, що при атрофії зорового нерва, що не прогресує, придатність до військової служби оглядаємих за графами I, II, III Розкладу хвороб визначається залежно від функцій ока (гострота зору, поле зору тощо).

Таким чином, наразі без проведення повторного медичного обстеження неможливо визначити - чи є підстави для визнання Вас непридатним до служби з виключенням з військового обліку. Насамперед потрібно пройти медкомісію, і по результатам обстеження ВЛК встановить ступінь придатності до військової служби. А для направлення на ВЛК необхідно писати рапорт на ім'я командира частини.

До консультації неможливо прикріпити файл в фіорматі Ворд, тому маякніть мені на пошту ddmitr@ukr.net і я перешлю Вам зразок рапорту. Тільки обов'язково напишіть, що це по консультації № 40746.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram