Чи закордонний ФОП є КІКом та податки в Україні.

Доброго дня. Кейс наступний. Громадянин України відкрив у 2022 році за кордоном аналог ФОП(jednoosobowa działalność gospodarcza), тобто утворення без статусу юридичної особи. Сам громадянин теж знаходиться за кордоном більше ніж 183 дні разом із сім`єю але статусу ВНЖ чи ПМЖ не має і на консульському обліку з відміткою вибув не перебуває. Нерухомого майна записаного на дану особу в Україні немє, ФОП в Україні закритий, але є українська прописка.
Питання наступні:
1. Чи потребує така форма ведення підприємницьокої діяльності звітувати до української податкової про відкриття такого ФОП?
2. У випадку якщо потребує, чи правильно я розумію, що додаткових підприємницьких податків таке утворення платити не має, так як сума обороту на рік точно буде менше ніж 2млн євро + це буде активна діяльність підприємця, а не пассивний дохід?
3. Чи необхідно такому підприємцю громадянину України включати до річної декларації фізичної особи доходи отримані внаслідок такої діяльності на рахунки такого підприємства або ж виведені доходи н особистий зкордонний рахунок такого підприємства?
Дякую.

04.10.2022 14:20 2275

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
720 відгуків (719 +) (1 -)
Консультацій: 1893
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Тут багато питань стосовно обовязку звітування в Україні по КІК:

Питання 1. Чи підпадає Ваша форма гсоподарської діяльності під  визначення що містяться в ст. 39-1 Податкового кодексу України? Я більше схильна до того, що ні, не підпадає. 

Так, згідно до ст. 39-2 Податкового кодексу, контрольована іноземна компанія (КІК)- будь-яка юридична особа, зареєстрована в іноземній державі або території, яка визнається такою, що знаходиться під контролем фізичної особи - резидента України або юридичної особи - резидента України відповідно до правил, визначених цим Кодексом.

Тобто, обов'язок звітувати виникає у резидента України ( фізичної/юридичної особи), яка володіє часткою ( або контролює іншими способами) компанію нерезидента України. 

Ознаки такого контрою передбачені п. 39-2.1.2. ПКУ, до них відносять:

якщо резидент України

володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 50 відсотків, або

- володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 10 відсотків, за умови що декілька фізичних осіб - резидентів України та/або юридичних осіб - резидентів України володіють частками в іноземній юридичній особі, розмір яких у сукупності становить 50 і більше відсотків, або

-окремо або разом з іншими резидентами України - пов’язаними особами здійснює фактичний контроль над іноземною юридичною особою.

Якщо Ви володієте 100% часткою в іноземній компанії, то відповідно Ви її  контролюєте, та це означає що Ви маєте звітувати про її наявність в Україні. 

Володіти часткою означає, що Ви здійнюєте впливу на відповідну частку голосів у вищому органі управління КІК (загальних зборах) та/або отримуєте частину прибутку ( дивиденди), приймаєте рішення, отримуєте активи від діяльності та/або після ліквідації чи припинення.

Тобто, за цими критеріями неможливо Ваш іноземний ФОП віднести до КІК. Адже приватний підприємець не має часток власності, та не має органів управління такого утворення.

Проте, вказаною статтею також зазначено, що до КІК  може прирівнюватися іноземне утворення без статусу юридичної особи.

Утворення без статусу юридичної особи можуть включати, зокрема, але не виключно, партнерства, трасти, фонди, інші установи та організації, створені на підставі правочину або закону іноземної держави (території). До утворень без статусу юридичної особи прирівнюються особи - нерезиденти, організаційно-правова форма яких включена до переліку, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

Тобто, утворення без статусу юр особи є: трасти, фонди, партнерства, організації, або інші утворення що зазначені в Постанові КМУ.

Такою  Постанови КМУ є Постанова  від 4 липня 2017 р. № 480 ( див. за посиланням: Про затвердження переліку органі... | від 04.07.2017 № 480 (rada.gov.ua)  яка визначає по кожній іноземній країні  організаційно правові форми утворень які підпадають під обовязок сплачувати податок на прибуток ( і це дуже важливий момент, далі в консультації поясню чому). 

Відкриваємо Постанову, та дивимося в Республиці Польща це наступні утворення:

Республіка Польща

 komandytowa

S.K.

Партнерство з обмеженою відповідальністю

Limited Partnership

 partnerska

Професійне партнерство

Professional Partnership

 komandytowo-akcyjna

S.K.A.

Акціонерне партнерство з обмеженою відповідальністю

Partnership Limited by Shares

 jawna

S.J.

Повне партнерство

General Partnership

 prawa cywolnego

S.C.

Просте партнерство

Civil Partnership

 z    Komandytowa

Sp.zo.o.S.K.

Партнерство з обмеженою відповідальністю

Limited Partnership

 z    Jawna

Sp.zo.o.S.J.

Повне партнерство

General Partnership

Приватний підприємець - jednoosobowa działalność gospodarcza не підпадає до вказаного переліку який за організаційною формою має статус утворення або юридичною особою та є платником податку на прибуток ( які сплачують підприємства).

Також необхідно зазначити якщо Ваш  іноземний субєкт господарювання (приватний підприємець) не є платником податку на прибуток за кордоном, то цей фактор також виключає можливість віднести його до КІК.

Чому це важливо?

Базою оподаткування в Україні по результатам звітування по КІК береться із розрахунку річного прибутку КІК  ( з річної фінансової звітності) скоригований пропорційно частці, якою володіє особа в КІК  на останній день відповідного звітного періоду, щодо якого розраховується скоригований прибуток КІК що обчислюється відповідно до правил, визначених  п. 39-2.3., п. 39-2.3.2. Податкового кодексу.

Ці дані беруться із фінансової звітності КІК з податку на прибуток підприємств. Тож я вважаю, за всіма показниками, Ваш суб'єкт господарювання в іноземній країні не підпадає под визначення КІК.

Питання 2. Чи є Ви резидентом України з позиції оподаткування, та чи виникає у Вас обов'язок звітувати по КІК? Вважаю, що ні.

Адже виходячі із положень ст. 39-1 ПКУ, обов'язок звітувати по КІК виникає у резидентів України. 

Пунктом 14.1.213 ст. 14 Податкового кодексу   зазначені критерії для визначення податкового резидентства фізичної особи:

14.1.213. резиденти - це:

-фізична особа - резидент - фізична особа, яка має місце проживання в Україні.

- разі якщо фізична особа має місце проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо така особа має місце постійного проживання в Україні;

-якщо особа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має більш тісні особисті чи економічні зв'язки (центр життєвих інтересів) в Україні. У разі якщо державу, в якій фізична особа має центр життєвих інтересів, не можна визначити, або якщо фізична особа не має місця постійного проживання у жодній з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від'їзду) протягом періоду або періодів податкового року.

Достатньою (але не виключною) умовою визначення місця знаходження центру життєвих інтересів фізичної особи є місце постійного проживання членів її сім'ї або її реєстрації як суб'єкта підприємницької діяльності.

Якщо неможливо визначити резидентський статус фізичної особи, використовуючи попередні положення цього підпункту, фізична особа вважається резидентом, якщо вона є громадянином України.

Достатньою підставою для визначення особи резидентом є самостійне визначення нею основного місця проживання в країні, або її реєстрація як самозайнятої особи.

Тобто, Вас можна вважати резидентом іноземної країни ( я так розумію Ви проживаєте в Польщі)  з позиції оподаткування за критеріями: постійного проживання там більше 183 днів на рік, відкритого  ФОП,  тісних економічниї зв'язків (адже основні доходи будуть надходити через діяльність ФОП в Польщі, Ви подаєте звітність в цій країні, сплачуєте податки), там є орендоване житло, там  проживає Ваша сім'я. 

Також рекомендую отримати там сертифікат резиденства в податкових службах за місцем реєстрації. А після отримання посвідки на постійне проживання сумнівів щодо Вашого резиденства в іноземній країні взагалі не буде.

Враховуючи вище викладене, відповідаю на Ваші питання:

1. Ні, вважаю що Ваша форма діяльності у вигляді приватного підприємництва не підпадає під ознаки КІК. По критеріям резиденства також можна вважати що обов'язку звітувати по КІК у Вас не виникає.

2. Якщо є фізична особа- резидент України володіє часткою в КІК, він у будь-якому разі має звітувати, проте, якщо   загальний сукупний річний  дохід такого  КІК  за даними фінансової звітності не перевищує еквівалент 2 мільйони євро на кінець звітного періоду, то сплачувати податок на доходи фізичних осіб в Україні не потрібно.

3. Потрібно звичайно звітувати по КІК у складі податковох декларації про майновий стан, але при умовах якщо така фізична особа резидент України володіє часткою в КІК.

 ( в формі декларації є відповідний рядок Декларації (рядок  10.11.)  та додаток розрахунок до нього ) див. за посиланням форму: Про внесення змін до наказу Міні... | від 17.12.2020 № 783 (rada.gov.ua)

Обов'язок звітувати по КІК виникає з 01.01.2022р., тобто першим звітним буде вже  2022 рік.   Така особа  має прозвітувати по КІК до 02.05.2023р.  в щорічній декларації про майновий стан. 

Подати звіт потрібно  через електронний кабінет платника податків  Електронний кабінет платника (tax.gov.ua) 

До звіту по КІК в обов’язковому порядку додаються завірені належним чином копії фінансової звітності, що підтверджують розмір прибутку КІК  за звітний (податковий) рік. Якщо граничні строки підготовки фінансової звітності у відповідній іноземній юрисдикції спливають пізніше граничних строків подання  звіту  ніж в Україні, то  такі копії фінансової звітності КІК подаються разом із річною декларацією про майновий стан і доходи  за наступний звітний (податковий) період (тобто в наступному році).

Але, в Вашому випадку, я вважаю що  Ви не  можете вважатися таким що володієте часткою в КІК та відповідно  не маєте обов'язку звітувати про неї. 

Якщо у Вас виникли дадаткові питання або уточнення, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram