Відстрочка від мобілізації

Добрий день. Підкажіть, будь ласка, чи можу я отримати відстрочку від мобілізації, маючи мати, 75р., з інвалідністю 2 групи, в зв`язку з аварію на Чаес. Проживаємо по одній адресі, батько помер. Також у мене є два брати, які проживають в сусідньому місті зі своїми сім`ями.

12.10.2022 08:44 1702

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня.

Відповідно до абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», в редакції Закону № 2122-IX від 15 березня 2022 року, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Отже, Ви не підлягаєте мобілізації, оскільки маєте матір-інваліда ІІ групи, що прямо передбачено в законі.

Норма абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» є імперативною, вичерпною та не передбачає додаткових умов чи альтернатив окрім вказаних в нормі закону.

Отже, достатньо самого факту встановлення родинних зв’язків та інвалідності матері.

Причина інвалідності матері також не має значення.

Часто працівники військкоматів просять надати документи про те, що чоловік здійснює догляд чи опіку над матір’ю, однак такі вимоги є незаконними.

Зазначена норма (абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію») не вимагає від військовозобов’язаного оформлювати догляд за матір’ю, оформлювати опіку чи піклування над нею.

Здійснення постійного догляду над особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії його потребує або опіки над особою з інвалідністю, це інші самостійні підстави для звільнення військовозобов’язаного від мобілізації і передбачені вони іншими абзацами ч. 1 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (а саме: абз. 10 та абз. 12 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»).

Отже, у Вашому випадку оформлювати опіку не потрібно. Опіка - це інша самостійна підстава для звільнення від мобілізації. Про це потрібно буде говорити у військкоматі, якщо вони будуть вимагати такі документи.

Крім того, в інтересах своїх клієнтів я вже неодноразово зверталася до Міністерства оборони України з адвокатськими запитами з проханням роз’яснити, які саме документи потрібно подати особі до ТЦК та СП (військкомату) для отримання відстрочки. Та отримувала відповіді, що необхідно подати: документи, що підтверджують інвалідність та сімейні відносини. Жодних документів про опіку, піклування або догляд за інвалідом подавати не потрібно.

Порядок отримання відстрочки.

Вам необхідно звернутись до військкомату із письмовою заявою, описати обставини та підстави з обов’язковим посиланням на абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та просити звільнити Вас від мобілізації (надати відстрочку від мобілізації), у зв’язку з тим, що Ви маєте матір - інваліда ІІ групи.

До заяви необхідно долучити наступні документи, які необхідно нотаріально посвідчити:

  1. Копію довідки МСЕК матері.
  2. Копію пенсійного посвідчення матері (якщо там зазначено групу інвалідності).
  3. Копію Вашого свідоцтва про народження (що підтверджує родинні зв’язки).
  4. Копія Вашого паспорта та копія паспорта матері (якщо в паспортах є прописка за однією адресою).
  5. Оригінал Довідки про склад сім’ї або Витяг з реєстру територіальної громади (що підтверджує факт спільного проживання з матір’ю). Зверніть увагу: якщо брати прописані разом з вами та матір’ю, то краще долучити лише копії паспортів (Ваш та матері).
  6. За бажанням можете долучити копію свідоцтва про смерть батька. Але це не обов’язково.

Дану заяву необхідно подавати у двох примірниках. Один для військкомату, другий для Вас, щоб військкомат поставив відмітку про прийняття Вашої заяви.

Якщо військкомат відмовляється приймати від Вас заяву або ставити відмітку про її прийняття - направте цю заяву з додатками до неї цінним листом з описом вкладення та з кур’єрською доставкою.

Квитанцію про відправлення та опис вкладення необхідно зберігати. Щоб у майбутньому за необхідності можна було поскаржитись і долучити доказ направлення Вами заяви та її отримання військкоматом.

Обов’язково! Заява про надання відстрочки повинна бути подана або надіслана поштою ще до походу у військкомат. Спочатку подаєте заяву, потім - все решта (проходження медкомісії, подання документів для уточнення облікових даних і т.п.).

На ВЛК Вас скоріш за все направлять. Тому, спочатку - заява, потім - ВЛК.

На практиці, військкомат може задавати багато питань з приводу наявності інших родичів та хто ще може здійснювати догляд за матір’ю (інші діти, сестри чи брати). Та наполягати на тому, що будь-які інші родичі можуть здійснювати такий догляд, що ви «не оформили за нею догляд чи опіку». Однак, як я вже писала, дана позиція військкомату є абсолютно незаконною.

В такому разі посилайтесь на абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», який не передбачає необхідності оформлення догляду за матір’ю-інвалідом.

Звертаю Вашу увагу! Останнім часом військкомати після отримання заяви про відстрочку, просять щоб чоловік ще раз прийшов до них і написав заяву по їхньому зразку від руки або підписав їхній шаблон заяви. Але не бійтеся, це не критично. Можете потім переписати заяву за їхнім зразком і долучити до неї свої нотаріально посвідчені копії документів.

Який термін відстрочки?

Відстрочка надається на ввесь термін інвалідності матері (але не довше часу проведення мобілізації).

Надання будь-яких довідок про відстрочку чинним законодавством не передбачено. Тому, деякі військкомати надають довідку, деякі - ні. Все залежить від практики конкретного військкомату. В тих випадках, коли довідку на руки не давали, я зверталася до цього військкомату з адвокатським запитом з вимогою повідомити «чи надано ПІБ відстрочку?», військкомати надавали відповідь на запит з підтвердженням того, що відстрочку надано. Відповідь на адвокатський запит фактично замінює довідку про відстрочку і її можна показувати на блок-постах чи коли намагаються вручити повістку.

Отже, якщо Вам не дадуть довідку про відстрочку, Ви можете звернутись до адвоката, щоб він направив такий запит у ваших інтересах.

Зі своєї практики додам, що останнім часом військкомати стали більше дотримуватися вимог абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та менше порушують права осіб, які мають право на відстрочку на цій підставі.

Проходження ВЛК також не варто боятися. Медкомісія дійсно ще не означає мобілізацію. Хоча на практиці були випадки, коли на ВЛК взагалі не направляли і надавали відстрочку. По закону чоловіки кожні 5 років повинні проходити ВЛК. Тому, тут все також залежить від військкомату.

Окремо звертаю Вашу увагу, що для виїзду за кордон Вам не потрібно окремо отримувати відстрочку у військкоматі. Ви можете виїхати разом з матір'ю як супроводжуюча особа без довідок з військкомату.

Якщо у Вас є додаткові питання та за зразком заяви про відстрочку можете написати мені на електронну пошту: ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація, буду вдячна за позитивний відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram