Кримінальна справа

Доброго дня.Умене бабуся інвалід 1 группи.Офіційно оформив догляд за нею і довідку приніс у військомат, але військомат подав документи на кримінальну справу мотивуючи що я не з`являюсь до них по вимигах,що робити далі?

13.10.2022 09:24 1032

Консультація виконавця

Олександр Старенков
Адвокат
У сервісі: 5 років
84 відгука (82 +) (2 -)
Консультацій: 234

Вітаю!

            Якщо у  військкомату у докази, що Ви отримували повістку та все було зроблено правильно, а Ви не з'явилася, то за це передбачена адміністративна відповідальність.

 Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення за це порушення законодавства про мобілізацію загрожує штрафом від 1700 до 3400 гривень.

Якщо людина вже була у військкоматі, пройшла медкомісію, потім отримала повістку, якою викликається для прибуття в частину, а за фактом не з'явилася, то в такому випадку передбачена кримінальна відповідальність за ухилення.

За ухилення від служби: ст. 336 КК України передбачає від 3 до 5 років позбавлення волі. Суд при розгляді такої справи може призначити обвинуваченому випробувальний термін для виправлення, від 1 року до 3 років.

Якщо людина, яка отримала повістку вдруге протягом року і не з'явилася, може бути покарана більш суворим штрафом. Відповідно до статті 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення штраф у такому випадку може дорівнювати 5100 гривень.

 Але у Вашому Ви доглядаєте за бабусею інвалідом І групи – це суттєва підстава, яка має враховуватися при розгляді Вашого кримінального провадження, при документальному підтвердженні кримінальна справа в загалі має бути закрита за відсутністю складу злочину.  Також це підстава для звільнення від мобілізації.

З питання не зрозуміло, яким чином  Ви дізналися про те що посадові особи військкомату звернулися з заявою до правоохоронних органів про відкриття  кримінального провадження стосовно Вас. На жаль, непоодинокі випадки коли посадові особи військкомату намагають таким чином  психологічно тиснути на людину.

Також не зрозуміло , чи є  письмовий доказ про направлення довідки до військкомату, якщо нема, обов’язково, вдруге   зверніться до військкомату з письмовою заявою до якої додайте довідку, що Ви здійснюєте догляд за бабусею. В заяві зазначте, що відповідно до ст.23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» Ви не підлягаєте мобілізації, що підтверджується довідкою доданою до заяви.   

Після здійснення таких дій Вас посадові особи мають «забути» про Вас. Подальші їх дії будуть незаконні та будуть лише здійснюватися з метою психологічного тиску.  

 Якщо ще залишилися питання, звертайтеся  до мене у зручному для Вас форматі, додатково відповім на питання.  Тел. 0972426086(Вайбер або Телеграм) та 0930995811 або E-mail: starenkow@ukr.net.

Буду вдячний Вам за відгук.

 

 

Успіхів Вам! У разі наявності питань, чикаю зв’язку з Вами.

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Лопатенко Володимир
    Лопатенко Володимир
    1 рік
    Консультацiя № 40949
    Кримінальна справа

    Дякую за консультацію👍

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram