Зміна місця прописки

Намагаюся змінити місце прописки, у зв`язку з продажем квартири, військомат тягне час. Мені 31, мав до цього часу приписне, під час звернення до центру комплектування, написав заяву на заміну військового квитка і заяву на зняття з реєстрації і направили на комісію, комісія визнала обмежено придатним, а з приводу виписки повідомили, що вже не виписують і пишіть на імя начальника заяву, надати дозвіл. Вже три тижні відповіді немає, також є документи про навчання, але поки не давав у військомат, щоб ще довше не затягувати час, планую це зробити по новому місцю прописки. Чи можуть відмовити у знятті з обліку і якісь є важелі впливу? Також є довідка переселенця, але на обліку планую ставати в тому самому місті, де і зараз, по місту прописки, тільки інший район.

13.10.2022 10:55 914

Консультація виконавця

Анастасія Хижняк
Адвокат
У сервісі: 1 рік
16 відгуків (16 +) (0 -)
Консультацій: 39

Доброго дня.

Для зняття з військового обліку призовники зобов’язані особисто з’явитися в районний військовий комісаріат і подати письмову заяву з вказанням причини зняття з військового обліку.

Зняття та виключення з військового обліку призовників і військовозобов’язаних у районних (міських) військових комісаріатах здійснюється за їх особистої присутності. При цьому зняття або виключення з нього здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА

від 7 грудня 2016 р. № 921
Київ

Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних

58. Органи, що здійснюють реєстрацію місця проживання фізичних осіб:

здійснюють реєстрацію (зняття з реєстрації) місця проживання призовників і військовозобов’язаних лише в разі наявності в їх військово-облікових документах позначок районних (міських) військових комісаріатів про зняття з військового обліку або перебування на військовому обліку за місцем проживання (додаток 15);

Додаток 1
до Порядку

ПРАВИЛА
військового обліку призовників і військовозобов’язаних

1. Призовники і військовозобов’язані повинні:

особисто повідомляти у семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну їх сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи і посади;

3. Призовники і військовозобов’язані за порушення встановлених пунктами 1 і 2 цього додатка, а також за порушення законодавства про військовий обов’язок і військову службу, про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, умисне псування військово-облікових документів чи втрату їх з необережності, неявку за викликом до районних (міських) військових комісаріатів (органів СБУ) без поважних причин, за несвоєчасне повідомлення обліковому органу, де перебувають на військовому обліку, даних про зміну їх сімейного стану, стану здоров’я (після тривалого лікування хвороби та (або) хвороби, яка спричинила часткову (повну) втрату працездатності), адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи і посади притягуються до адміністративної відповідальності у порядку, визначеному Кодексом України про адміністративні правопорушення.

5. Громадяни, які ухиляються від призову на строкову військову службу, призову за мобілізацією, військового обліку або спеціальних (перевірочних) зборів, несуть адміністративну та кримінальну відповідальність згідно із законодавством.

Додаток 15
до Порядку

ВИМОГИ
щодо реєстрації (зняття з реєстрації) місця проживання призовників і військовозобов’язаних

1. Проведення перевірки наявності таких військово-облікових документів: посвідчення про приписку до призовної дільниці (для призовників), військового квитка або тимчасового посвідчення (для військовозобов’язаних).

2. Проведення перевірки наявності відміток відповідного районного (міського) військового комісаріату про взяття (зняття) призовника або військовозобов’язаного на військовий облік за новим місцем проживання чи перебування. У разі відсутності такої відмітки призовник або військовозобов’язаний направляється до відповідного районного (міського) військового комісаріату для взяття його на військовий облік або зняття з військового обліку.

3. Дані про призовників і військовозобов’язаних, які зареєстрували своє місце проживання, зазначаються у повідомленні про місце перебування призовників і військовозобов’язаних від органів, що здійснюють реєстрацію місця проживання фізичних осіб.

Щодо безпосереднього порядку зняття з реєстрації:

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 21 березня 2002 р. № 352
(в редакції постанови Кабінету Міністрів України
від 20 січня 2021 р. № 100)

ПОЛОЖЕННЯ
про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом

37. Для зняття з військового обліку призовник зобов’язаний особисто з’явитися до районного (міського) військового комісаріату і подати письмову заяву, в якій зазначити причину зняття з військового обліку та точну адресу нового місця проживання, і в разі потреби подати копії відповідних документів, крім випадків взяття на військовий облік та зняття з нього, одночасно з реєстрацією/зняттям з реєстрації місця проживання в електронній формі.

Дозвіл на зняття призовників з військового обліку дається військовим комісаром районного (міського) військового комісаріату або особою, яка його заміщає. На поданій призовником заяві обов’язково зазначається, з якої причини і на підставі яких документів видано дозвіл на зняття його з військового обліку.

Зняттю з військового обліку призовників у районних (міських) військових комісаріатах або виключенню з військового обліку підлягають особи на підставах, визначених частинами п’ятою та шостою статті 37 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”.

Відповідно до ч. 9 ст. 15 Закону України "Про військовий обовязок та військову службу" зміна обліку не допускається крім зміни адреси, переведення на роботи, вступ чи зміна вузу.

Тобто для виписки потрібно надати документи, підтверджуючі одну з вищевказаних причин для зміни місця обліку. Це потрібно документально підтвердити.

На жаль, законом не визначено строків саме для зняття з реєстрації. Але в даному випадку вони скоріш за все керуються Законом України "Про звернення громадян" за яким встановлено 30-денний строк.

За відсутності підстав для зняття з реєстрації може бути винесено рішення про відмову. На практиці я подібного не зустрічала за весь час воєнного стану. Однак, це можна оскаржити в порядку адміністративного судочинства.

В ваші ситуації можливо повторно подати вказану заяву за для стимулювання та пришвидшення процесу.

Звичайно є інструменти, такі я як скарги, звернення до вищестоящих інстанції, дзвінок на гарячу лінію Міністерства оборони України. Вони також можуть дати результат.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram