Какие льготы положены инвалидам которые не имеют право на пенсию и соц защиту?

Сын оформил инвалидность буквально перед войной и не успели разобраться в тонкостях.
У него есть "Довідка для отримання пільг особам з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу". Помогите разобраться, пожалуйста, для чего она нужна и какие именно льготы предоставляются инвалидам 3 группы этой категории - не имеющих права на пенсию и соцзащиту? И имеет ли он право на социальную пенсию, если в пенсии по инвалидности отказанно из-за нехватки стажа?

18.10.2022 00:48 1048

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
137 відгуків (137 +) (0 -)
Консультацій: 474
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

​Доброго дня, Ірино!

Консультацію надаватиму українською, так як все законодавство також викладено державною мовою.

1) Згідно з частинами 3-4 ст.4 Закону України від 21.03.1991 №875-XII «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» пільги особам з інвалідністю надаються на підставі посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю""Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю", в яких зазначено групу та причину інвалідності (для повнолітніх осіб), категорію "дитина з інвалідністю" (для дітей), а також у відповідних випадках вказано їх основні нозологічні форми захворювань (по зору, слуху та з ураженням опорно-рухового апарату). Порядок оформлення та видачі відповідних посвідчень іноземцям, які відповідно до закону мають право на пільги, встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері соціального захисту населення.

Особам з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу відповідно до законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю""Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю"пільги надаються на підставі довідки, що безоплатно видається структурними підрозділами соціального захисту населення районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, виконавчими органами міських рад за місцем проживання, в якій зазначаються прізвище, ім’я, по батькові, група та причина інвалідності, а також у відповідних випадках - основні нозологічні форми захворювань (по зору, слуху та з ураженням опорно-рухового апарату). Порядок видачі такої довідки та її форма затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері соціального захисту населення.

Відповідно до пункту 2 ПОРЯДКУ видачі довідки для отримання пільг інвалідами, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, затвердженого наказом Міністерства соціальної політики України 21.09.2015 № 946 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1198-15#Text), довідка є документом, що надає право інвалідам, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, користуватися пільгами, встановленими Законом України „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” та іншими актами законодавства.

На жаль, быльшість пільг стосується осіб з інвалідністю I-II групи, а у вашого сина - III.

При цьому, на підставі Індивідуальної програми реабілітації особам з інвалідністю 3 групи надаються безоплатно або на пільгових умовах:

  1. технічні та інші засоби реабілітації (засоби для пересування, протезні вироби, сурдотехнічні засоби і т.д.);
  2. вироби медичного призначення (індивідуальні пристрої, протези очей, зубів, щелеп, окуляри, слухові і голосоутворювальні апарати, ендопротези і т.д.);
  3. автомобілі, крісла колісні з електроприводом – при наявності відповідного медичного висновку.

Крім того, особи з інвалідністю 3 групи мають право на 50% знижку вартості проїзду на внутрішніх лініях (маршрутах) повітряного, залізничного, річкового та автомобільного транспорту в період з 1 жовтня по 15 травня. Жодне підприємство транспорту не може відмовити цим громадянам в пільговому перевезенні, мотивуючи відмову його формою власності або підпорядкування.

Також ваш син, як особа з інвалідністю, має право виїжджати за кордон під час воєнного стану.

Важливо!!! Законодавець не передбачив наявність пільг по оплаті за користування житлом та комунальними послугами для осіб з інвалідністю загального захворювання, але в ряді випадків органи місцевого самоврядування можуть виділяти додаткові пільги малозабезпеченим категоріям громадян за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Для пільгової оплати житлово-комунальних послуг в Україні особам з інвалідністю 1, 2 і 3 групи необхідно отримати субсидію в органах соціального захисту населення. Оформлення субсидій на газ, опалення, воду та світло (електроенергію) для осіб з інвалідністю здійснюється на загальних підставах, за винятком особливо тяжких захворювань.

2) Враховуючи, що УСЗН видало вашому сину довідку для отримання пільг інвалідами, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, то скоріш за все отримання "соціальної пенсії" у даному випадку неможливе. Однак, все одно раджу повторно звернутися до УСЗН.

При цьому, повідоляю наступне.

Відповідно до ст. 4 Закону України "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю” державна соціальна допомога згідно із цим Законом призначається особі, яка:

- є дитиною померлого годувальника або досягла віку, встановленого статтею 1 цього Закону, та не мають права отримувати у зв’язку з цим пенсію відповідно до закону, або визнана особою з інвалідністю у встановленому порядку;

- не одержує пенсію або соціальні виплати, що призначаються для відшкодування шкоди, заподіяної ушкодженням здоров'я на виробництві, передбачені Законом України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування";

- є малозабезпеченою особою (крім осіб з інвалідністю I групи та дітей померлого годувальника);

- є особою з інвалідністю I групи.

Призначення і виплата державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю здійснюються в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Так, відповідно до пункту 5 Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю і державної соціальної допомоги на догляд, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 2 квітня 2005 року № 261, право на державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю (далі - соціальна допомога) мають особи, що одночасно відповідають таким умовам:

1) особи, які досягли віку 65 років і не мають права на пенсію відповідно до законодавства або яким установлено інвалідність в установленому порядку. До досягнення зазначеного віку до осіб, які не мають права на пенсію, належать жінки 1960 року народження і старші після досягнення ними такого віку:

58 років - які народилися до 30 вересня 1953 року включно;

58 років 6 місяців - які народилися з 1 жовтня 1953 року по 31 березня 1954 року;

59 років - які народилися з 1 квітня 1954 року по 30 вересня 1954 року;

59 років 6 місяців - які народилися з 1 жовтня 1954 року по 31 березня 1955 року;

60 років - які народилися з 1 квітня 1955 року по 30 вересня 1955 року;

60 років 6 місяців - які народилися з 1 жовтня 1955 року по 31 березня 1956 року;

61 рік - які народилися з 1 квітня 1956 року по 30 вересня 1956 року;

61 рік 6 місяців - які народилися з 1 жовтня 1956 року по 31 березня 1957 року;

62 роки - які народилися з 1 квітня 1957 року по 30 вересня 1957 року;

62 роки 6 місяців - які народилися з 1 жовтня 1957 року по 31 березня 1958 року;

63 роки - які народилися з 1 квітня 1958 року по 30 вересня 1958 року;

63 роки 6 місяців - які народилися з 1 жовтня 1958 року по 31 березня 1959 року;

64 роки - які народилися з 1 квітня 1959 року по 30 вересня 1959 року;

64 роки 6 місяців - які народилися з 1 жовтня 1959 року по 31 березня 1960 року;

65 років - які народилися з 1 квітня 1960 року по 31 грудня 1960 року;

2) не одержують пенсію або соціальні виплати, що призначаються для відшкодування шкоди, заподіяної ушкодженням здоров’я на виробництві, відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, та допомоги, що призначається відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю” (крім осіб з інвалідністю з дитинства або дітей з інвалідністю, які мають право на державну соціальну допомогу дитині померлого годувальника відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю” і державну соціальну допомогу відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”);

3) є малозабезпеченими особами (крім осіб з інвалідністю I групи та дітей померлого годувальника).

При цьому, згідно ст. 5 Закону України "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю” розмір державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю за умовами, передбаченими частиною першою статті 4 цього Закону, встановлюється виходячи з розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність:

особам з інвалідністю I групи, жінкам, яким присвоєно звання "Мати-героїня", на одну дитину померлого годувальника - 100 відсотків, на двох дітей - 120 відсотків, на трьох і більше дітей - 150 відсотків;

особам з інвалідністю II групи - 80 відсотків;

особам з інвалідністю III групи - 60 відсотків;

Закон України "Про Державний бюджет України на 2022 рік" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1928-20#Text):

Стаття 7. Установити у 2022 році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі з 1 січня - 2393 гривні, з 1 липня - 2508 гривень, з 1 грудня - 2589 гривень, а для основних соціальних і демографічних груп населення:

осіб, які втратили працездатність: з 1 січня - 1934 гривні, з 1 липня - 2027 гривень, з 1 грудня - 2093 гривні.

Тобто, до 1 грудня розмір допомоги для осіб з інвалідністю III групи​ становить 1216.2 грн, а з 1 грудня - 1255.8 грн

Якщо консультація Вам допомогла, буду вдячна за ваш відгук.

Всього найкращого!​

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram